Hardt presset fergetopp: Ansettelse av de 800 som fikk sparken vil bety kollaps

Fergesjef Peter Hebblethwaite nekter å gi etter for britiske myndigheters press om å ansette de 800 han sparket, og mener dette vil føre til at ytterligere 2.200 stykker mister jobben.

Illustrasjonsfoto av P&O Ferries-ferge
  • Anders Nybakken Kvale
  • Lisa Pedersen
Publisert: Publisert:

Kaoset rundt P&O Ferries fortsetter.

For i underkant av to uker siden besluttet det britiske fergeselskapet å sette passasjerer og annen frakt på land, og holde seg i havnen, i påvente av en «stor nyhet som vil sikre langsiktig levedyktighet».

Senere på dagen fikk de 800 britiske ansatte som jobbet på fergene vite at de får sparken – og at de blir erstattet med billigere, utenlandsk arbeidskraft.

Nå har sjefen for selskapet, Peter Hebblethwaite, fått myndighetene på nakken. Mandag ble det kjent at konservatives transportminister Grant Shapps, ga ham «en siste mulighet» til å gjenansette de oppsagte ansatte – på deres opprinnelige lønnsvilkår.

Tirsdag har Hebblethwaite svart i et brev, omtalt av BBC. Ifølge den britiske kringkasteren uttaler han at en slik u-sving vil resultere i kollaps for selskapet – der ytterligere 2.200 vil miste jobben sin i fergeselskapet.

– Selskapet har undersøkt alle andre alternativer, skriver Hebblethwaite.

Les også

Toppsjef sparket plutselig 800 ansatte: – Unnskyld

Coronarammet

– Vår tiltakspakke vil forhindre at loven brytes, skriver transportminister Shapp, også gjengitt av andre medier.

Shapps foreslår videre at selskapet derfor dropper 31. mars-fristen de har gitt ansatte for å svare på tilbud om sluttpakke.

Han skriver videre at denne oppfordringen «ikke kan ignoreres», og at selskapet vil ha «liten mulighet til annet enn å reversere sin beslutning i alle tilfeller».

Britiske medier som The Guardian skriver at Storbritannias statsminister, Boris Johnson, mener det virker som at P&O Ferries «brøt loven» og at myndighetene vil ta rettslige grep.

– P&O skal rett og slett ikke komme unna med det noe mer enn hvilket som helst annet som helst selskap som behandler sine ansatte på en skandaløs måte, sier Johnson, ifølge The Guardian.

Selskapet betjener flere fergeruter fra Storbritannia til for eksempel Irland, Frankrike og Belgia. Som en rekke andre fergeaktører ble P&O Ferries hardt rammet av coronapandemien. Det siste året var tapet på 100 millioner pund, som har blitt dekket av DP Word, skrev selskapet sist uke.

Ifølge BBC måtte selskapet på grunn av lavere etterspørsel kutte 1.000 jobber i virusperioden.

Nyhetsmediet skriver at P&O Ferries før pandemien årlig fraktet mer enn ti millioner passasjerer.

Fagforeninger ville ikke akseptert

Hebblethwait innrømmet forrige uke at selskapet brøt loven da de satte 800 ansatte på porten uten å konsultere arbeidernes fagforeninger, skriver CNBC

Han sa imidlertid at ingen fagforening ville ha akseptert planen, og at det var lettere å kompensere arbeidere «i sin helhet» i stedet, skriver nettstedet.

– Vi har gått fra en driftsmodell til en annen. Det var vår vurdering at endringen var av en slik størrelsesorden at ingen fagforening kunne akseptere vårt forslag, sa han den gangen.

Jernbane-, sjøfarts- og transportforbundet (RMT) ba regjeringen gi en umiddelbar forføyning for å hindre P&O-skip fra å seile og sikre gjeninnsetting av permitterte arbeidere, og sa at bevisene levert av Hebblethwait viste «flere brudd på loven».

– Selskapet brøt ikke bare loven, men de ville gjøre det igjen, sa RMTs generalsekretær Mick Lynch og la til. – Dette bør inkludere at regjeringen tar kontroll over skipene om nødvendig.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Ferge-sjef som sa opp 800 har fått frist til å gjenansette dem

  2. Toppsjef sparket plutselig 800 ansatte: – Unnskyld

  3. Britisk fergeselskap sparker 800 ansatte

  4. Kø-kaoset på storflyplassene fortsetter: – Viktig å komme i god tid

  5. Boris Johnson: – Jeg går av