Wizz Airs satsing i Norge

Dansk pensjonsfond ekskluderer Wizz Air: – Tålmodigheten slapp

Årsaken er at det ungarske flyselskapet nekter å anerkjenne fagforeninger, ifølge pensjonsfondet.

Wizz Airs skepsis til fagforeninger møtte kraftig motbør da selskapet ville etablere seg i det norske innenriksmarkedet.
 • Ine Brunborg
Publisert: Publisert:

Det er danske Akademiker Pension som nå ekskluderer det ungarske flyselskapet Wizz Air. Det innebærer at fondet selger aksjer verdt 22 millioner danske kroner.

«Tålmodigheten slapp,» skriver pensjonsfondet i en pressemelding.

– Etter dialog med selskapets ledelse har vi på ingen måte blitt betrygget i at den vil igangsette forandringene vi har etterspurt. Tvert i mot. Derfor ser vi ingen annen utvei enn å ekskludere selskapet, uttaler fondets direktør Jens Munch Holst.

– I strid med menneskerettighetene

Fondet viser til både uttalelser fra Wizz-ledelsen og undersøkelser fra flere land når det skriver at selskapet «gjentatte ganger har nektet å anerkjenne ansattes organisasjonsfrihet og rett til å inngå i kollektive forhandler i blant annet Romania, Ukraina, Norge og Italia».

Fondet bemerker også at flere domstoler har slått fast at flyselskapet har sagt opp ansatte fordi de har vært med i fagforeninger.

– Ledelsens adferd er i strid med menneske- og arbeidstakerrettigheter, sier Munch Holst, og viser til FNs veiledende prinsipper.

– Risikoen for å bli knyttet til et tydelig og vedvarende brudd på vår politikk for ansvarlige investeringer er rett og slett for høy dersom vi forblir investert, fortsetter han.

Wizz Air svarer i en uttalelse at de tar kontakten med de ansatte på alvor, ifølge Reuters.

– Wizz Air tar dialogen med sine ansatte svært alvorlig, og vi er sikre på at våre strukturer og prosesser som har vært på plass for å støtte åpen og transparent dialog fungerer ekstremt bra, inkludert vårt People Council, som gir et forum for ansatte for å diskutere viktige problemer, skriver flyselskapet til nyhetsbyrået.

Les også

Wizz Air skroter innenrikssatsingen i Norge

Oljefondet på eiersiden

Det norske Oljefondet har også eid aksjer i Wizz Air. Ved utgangen av 2020 eide fondet aksjer for knappe 500 millioner kroner, eller 0,91 prosent av selskapet, ifølge Oljefondets oversikt.

På Wizz Airs forrige generalforsamling i fjor sommer stemte fondet mot en milliardbonus til selskapets konsernsjef József Várandi, men stemte for at han skulle fortsette i stillingen.

Hvor mye fondet eide ved utgangen av 2021 blir kjent når årsrapporten offentliggjøres i mars.

Les også

Oljefondet tapte avstemning: Wizz Air-sjefen får gullkantet bonusordning

– Et flyselskap uten fagforeninger

Wizz Airs skepsis til fagforeninger skapte debatt da det ungarske flyselskapet ville innta det norske innenriksmarkedet på høsten i 2020.

– Vi er et flyselskap uten fagforeninger, sa toppsjef József Váradi til E24 da planene ble kjent.

Det møtte kraftig motbør, blant annet fra det norske Pilotforbundet. Også daværende statsminister Erna Solberg kritiserte uttalelsen, og sa at hun ikke ville fly med selskapet. Det samme sa flere kommuner og fylkeskommuner, samt en rekke organisasjoner.

Les også

Wizz Air-sjefen langer ut mot fagforeninger i ny lekkasje: – En av grunnpilarene bak vår suksess

Skepsisen til fagforeninger kom også frem i et lekket opptak fra et digitalt møte i mai 2021, der toppsjefen advarte ansatte mot å organisere seg.

– Jeg vil definitivt ikke anbefale dere å gjøre det. Jeg mener vi må klare bedre enn det. Fagforeninger tynger føttene, er distraherende og man kan kanskje tro at fagforeninger beskytter deg bedre – men tro meg, det er ikke tilfellet, sa Váradi på møtet.

Wizz Air har siden beklaget uttalelsene som kom frem i opptaket. Senere samme måned kom det frem at selskapet skrotet satsingen i Norge.

– Beslutningen baserer seg på finansielle og kommersielle vurderinger. Selskapet flytter kapasitet til andre markeder, uttalte kommunikasjonsdirektør Andras Rado i Wizz Air til E24 den gang.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Wizz Airs satsing i Norge
 2. Wizz Air
 3. Flyselskaper
 4. Fagforening
 5. Danmark

Flere artikler

 1. Pilotforbundet krever at Oljefondet selger seg ut av Wizz Air

 2. Dansk pensjonsfond har satt Russland i karantene

 3. Venstre ber Oljefondet trekke seg helt ut: – Putin vil ha full konfrontasjon og da må han få det

 4. Håper på krav om nullutslipp for Oljefondet i 2050

 5. Betalt innhold

  Norge tvinges til å spille kvitt eller dobbelt om milliardbeløp i kriserammet SAS