Næringsminister Vestre om telefonen fra Støre: – Veldig overrasket

Den tidligere næringslivslederen understreker at han nå skal tenke på alt annet enn familiebedriften han forlater for å bli statsråd.

Den nyslåtte næringsministeren fra Ap på vei inn til kontoret sitt i Næringsdepartementet.
Publisert: Publisert:

– Er det norsk stol, da, spør Jan Christian Vestre seg idet han tar over pulten på næringsministerens kontor etter Iselin Nybø (V) torsdag.

Den ferske næringsministeren fra Arbeiderpartiet kommer ikke direkte fra politikken, men fra næringslivet. Siden 2012 har han drevet familiebedriften Vestre, som produserer – og i stor grad eksporterer – utemøbler.

Ommøblering står dog ikke på planen på det nye kontoret, forsikrer Vestre.

Overrasket over tilbudet

Vestre har regjeringserfaring fra Jens Stoltenbergs andre regjering i 2013. Han var da politisk rådgiver for Trond Giske da han var næringsminister, før det var han politisk rådgiver for Aps stortingsgruppe.

Nå er han tilbake i Næringsdepartementet. Familiebedriften skal han la seile sin egen sjø for en periode. Å selge seg ut er ikke aktuelt, men Vestre forsikrer om at habiliteten hans er intakt.

– Skulle det dukke opp helt konkrete saker som kan bli reist spørsmål om, skal jeg sørge for å opptre på riktig måte, sier Vestre.

Avtroppende statsråd Iselin Nybø (V) overrekker nøkkelkortet til kontoret.

Telefonen fra Støre med spørsmålet om å tre inn i regjering, kom brått på.

– Jeg ble veldig overrasket over henvendelsen, og måtte selvfølgelig tenke meg om litt. Men jeg er veldig glad og ydmyk over å få muligheten til å være med på laget hans, sier Vestre til E24.

På pressekonferansen hvor Støre presenterte den nye regjeringen, fortalte den nye statsministeren at han jevnlig hadde brukt Vestre som «lyttepost» da Arbeiderpartiet lagde partiprogram, og satte mål om eksport.

Vestre selv er ordknapp rundt forholdet til Støre og hvor mye de har møttes, men forteller at de to har hatt et godt og hyggelig forhold.

I et intervju i E24 i sommer uttalte Vestre at han muligens egnet seg bedre i næringslivet enn i politikken – blant annet fordi man raskere ser resultater i næringslivet. Han blir lattermild når han blir konfrontert med denne uttalelsen.

– Nei, nå får tiden vise! Men det er en sånn mulighet jeg føler man ikke kan si nei til. Det er et ansvar man har overfor landet, når landets kommende statsminister vil ha deg med på laget, sier Vestre.

– Jeg brenner for næringspolitikk og er opptatt av at vi skal lykkes med målene vi har om å skape flere arbeidsplasser og øke eksporten. Da er det ikke så mange bedre muligheter enn denne posisjonen for å bidra til det.

– Ingen er uerstattelige

Om få måneder skal en splitter ny møbelfabrikk, som har fått navnet «The Plus», stå ferdig i Magnor i Innland fylke. Bygget skal bli verdens mest miljøvennlige møbelfabrikk, og er Vestres hjertebarn.

Åpningen får ikke Vestre vært med på.

– Er ikke det trist?

– Nei jeg... Det har jeg ikke rukket å tenke på enda. Men den kommer til å bli åpnet uten meg, og ingen er uerstattelige. Jeg er veldig stolt over å ha fått bidra til å realisere det prosjektet, selvfølgelig, og nå skal jeg få bidra til å realisere mye ny industrialisering over det ganske land, sier Vestre.

Han bedyrer at hans fulle fokus nå ligger på statsrådsembetet, og at han ikke skal tenke på familiebedriften.

Vil ha opp den «grønne»-takten

– Det må kreve litt meditasjon for å overse en ny fabrikk, en investering på 300 millioner kroner?

– Ja, men det er så mye annet vi skal gjøre nå, i næringspolitikken og i Norge. Vi skal ta alle ressursene i bruk, så det motiverer meg veldig.

– Bør bedrifter som ikke er like miljøvennlige til å måtte skjelve i buksene nå?

– Nei, det tror jeg ikke. Men jeg opplever jo at norsk industri og næringsliv generelt er veldig opptatt av å ta klima og natur på alvor, og gjerne vil være del av det grønne skiftet. Vi må benytte det momentet vi har til å virkelig få opp takten.

PS! Da han presenterte regjeringen trakk Støre også frem at Utøya-generasjonen nå var i regjering. Både Vestre og også kunnskapsminister Tonje Brenna var på øya 22. juli 2011. Vestre ledet AUFs arbeid med å bygge opp igjen øya og læringssenteret etter terrorangrepet.

– Vi får to statsråder som var på Utøya 22. juli, og som var med å ta AUF og Arbeiderpartiet videre, sa Støre.

– De var partibyggere – de er byggere i dette landet politisk. De har viet sitt liv til det. Og for oss så er det å se både lyden og uttrykket av en ny generasjon i denne regjeringen en inspirasjon i den oppgaven vi går løs på.

Vil du bli bedre kjent med den nye næringsministeren? I sommer gjestet Jan Christian Vestre E24s podkast Voksenpoeng. Episoden kan du lytte til i spilleren under, eller overalt hvor du vanligvis lytter til podkast.

Publisert: