Plogfabrikkens ordrebok var i ferd med å bli full. Så kom krigen
Plogfabrikken på Jæren går for fullt, med både Russland og Ukraina som viktige marked. Nå må Kverneland-direktør Lars Rotseth bare vente og se.
Russlands invasjon i Ukraina kan få konsekvenser for jærsk landbruksindustri. Landet er både et viktig marked for plogene til Kverneland – og sentral for produksjonen av kraftfôr til norske bønder.
Kverneland-konsernet har egen fabrikk i Russland, som også er et viktig marked.
– Kverneland Group selger for rundt 50 til 60 millioner i kvartalet til disse landene. Også fabrikken i Klepp selger ploger til begge. Så dette er viktige marked for oss. Nå må vi bare se hva som skjer, sier Kverneland-direktør Lars Rotseth til Aftenbladet.
Han både leder Kvernelands fabrikk på Øksnevad på Jæren, og fabrikkene for jordbearbeiding i Tyskland, Nederland og Frankrike.
Mens jubileumsåret 2019 – plogfabrikken fylte 140 år – ga underskudd, ble 2020 tvert imot et jubelår. Kvernelands norske fabrikk leverte tidenes resultat, med over 105 millioner kroner i overskudd før skatt.
Også 2021 ble bra, med økning i inntektene fra 862 millioner kroner året før. Økt pris på råvarer og strøm gjorde at overskuddet ikke ble like stort som året før (regnskapet er ikke klart).
Trenden har fortsatt i 2022. Året har sett svært godt ut for Kverneland på Jæren – hvis fortsatt høy pris på råvarer og energi holdes utenfor.
– Ordreinngangen har vært veldig god. Vi har solgt to tredeler av budsjettet, sier Rotseth.
Slik kan invasjonen ramme din økonomi
– Hva skjer med transporten vi har på vei?
Men nå har Russland altså gått til angrep på Ukraina.
- Vil nye sanksjoner ramme Kvernelands aktiviteter?
- Hva skjer med markedene – vil bønder i det viktige jordbrukslandet Ukraina fortsatt investere? Rotseth vet at den normale reaksjonen i en slik situasjon ikke er å bruke penger slik man ellers ville gjort.
- Og hva med energiprisen? Både gassprisen og oljeprisen øker, og vil trolig gjøre at strømprisen fortsatt holder seg høy.
Plogfabrikken i Klepp har stort energiforbruk – mer enn 2000 hus. Plogsjefen hadde håpet på en nedgang i strømprisen. Krigen gjør at han ikke får ønsket oppfylt med det første.
Rotseth understreker at de nå ikke vet konsekvensene krigen får.
– Nå har vi helt konkrete problemstillinger knyttet til logistikk. Hva skjer med transporten vi har på vei nedover? Kan vi sende i morgen, hva med over helgen, sier Rotseth, som opplyser at Kverneland ikke har egne ansatte i Ukraina.
5 ting du bør vite om gassmarkedet etter russisk invasjon
Importerer for betydelige beløp
Ikke bare er Ukraina et viktig marked for jærsk landbruksindustri. Landet er også viktig for kraftfôr til norske bønder:
– Ukraina er Europas kornkammer, sier Leif Kåre Gjerde.
Han er daglig leder hos kraftfôrprodusenten Fiskå Mølle som i 2020 omsatte for 1,4 milliarder kroner.
– Vi importerer korn fra både Russland og Ukraina for betydelige beløp, sier han.
Foreløpig har han ikke oversikt over hva konflikten mellom de to landene vil få å si for denne importen.
– Russland og Ukraina har ikke monopol, og det fins alltid alternativ. For Norge er importen fra disse landene viktig, men ikke avgjørende.
Kraftfôrprisene har det siste halvåret vært uvanlig høye.
– Det er grunn til å frykte at dette gir en ny dreining på priskarusellen for kraftfôr og annet bonden skal ha fatt i, sier Gjerde.