Restauranteier refser regjeringens utbyttenekt

Regjeringen vil innføre strengere krav til bedrifter som skal få krisestøtte på grunn av pandemien. – Jeg tror ikke det er gjennomtenkt, sier restauranteier Sandro Parmeggiani.

Den italienske restauranten Vineria Ventidue i Oslo har vært stengt i nesten seks måneder det siste året.
  • Pål A. Solheimsnes
  • Siv Dolmen (foto)
Publisert: Publisert:

Siden oppstarten i 2017 har den lille italienske nabolagsrestauranten Vineria Ventidue på Frogner i Oslo vært et populært sted.

– Det har vært en berg-og-dal-bane, men vi har vært så heldige at det har gått bra. Det har alltid vært fullt her, sier restauranteier Sandro Parmeggiani til E24.

Parmeggiani er halvt italiensk, og insisterer på at restauranten skal være autentisk. Kokkene er italienske. Carbonaraen skal ikke ha fløte i seg. Til og med olivenoljen som blir brukt, kommer fra Parmeggianis italienske gård.

Men som så mange andre restauranter ble de hardt rammet av coronapandemien.

Reagerer på utbyttenekt

I fem og en halv måned i løpet av det siste året har den lille nabolagsrestauranten Vineria Ventidue på Frogner i Oslo stått tom og nedstengt.

Vineria Ventidue har flere ganger søkt og fått støtte gjennom den nasjonale kompensasjonsordningen for næringslivet. De har klart å gå med overskudd, også under pandemien.

Nå gjør Støre-regjeringens endringer i kompensasjonsordningen ham provosert. Ordningen, som var en av de største støtteordningene da coronapandemien traff Norge, har så langt delt ut nær 14 milliarder kroner til norske bedrifter.

Sandro Parmeggiani tar ut 200.000 kroner i årslønn, men håper på et overskudd i restauranten, så han kan ta utbytte.

Et av de nye vilkårene regjeringen vil ha på plass, er at bedriftseiere ikke kan ta ut utbytte før de har betalt tilbake støttesummen, og at bedrifter som går med overskudd skal betale tilbake støtten de har fått.

Dette gjør ordningen langt mindre aktuell for Parmeggiani.

– Jeg har som eier valgt å ikke ta ut noe særlig lønn. Jeg tar ut 200.000 kroner i lønn for å ha lavest mulig faste kostnader i virksomheten, og håper på et overskudd, sier han.

Dersom det går bra for bedriften, bruker han overskuddet til å investere mer i restauranten eller ta ut utbytte. På den måten sikrer han seg også en høyere lønn enn 200.000 kroner i året de årene restauranten har gjort det godt.

– Jeg jobber knallhardt med detaljene for at vi skal klare å drive godt nok til at vi kan få et overskudd. Da går det an å ta ut noe mer i utbytte. Etter skatt sitter du kanskje igjen med 700.000 eller 800.000 kroner. Det er ingen stor lønn for den risikoen du tar.

Savner sikkerhetsnettet

Parmeggiani anslår at han har puttet fire millioner kroner av egne penger inn i restauranten siden oppstarten. Han hadde aldri tidligere drevet restaurant.

– Jeg tok masse risiko i en vanskelig sektor som jeg ikke kunne noe om. Jeg har fått det til, men så skal det straffes fordi man er flink?, spør Parmeggiani.

Vineria Ventidue ligger på Frogner i Oslo, og har siden oppstarten i 2017 vært et populært sted.

Han mener skjenkeforbudet, som både Solberg-regjeringen og Støre-regjeringen har brukt i deler av pandemien som et smitteverntiltak, var et indirekte næringsforbud.

– Jeg har aldri sagt at regjeringen skal dekke inntektstapene. Men at de skal dekke alle de reelle kostnadene nedstengingen medfører, mener jeg er helt opplagt. Hadde det vært innenfor min kontroll hadde jeg ikke tenkt noe på det, men jeg er jo blitt de facto stengt ned av staten men de gidder ikke ta regningen. Det er som en dårlig gjest altså, sier Parmeggiani.

– Alle ansatte her betaler skatt, moms, avgifter, skatt på overskudd, skatt på eventuelt utbytte. Vi bidrar masse inn i sikkerhetsnettet, men vi får altså ingenting tilbake fordi vi ikke går med underskudd.

Parmeggiani kunne fredag åpne restauranten igjen, etter å ha vært stengt i den perioden regjeringen hadde innført skjenkestopp.

Endret etter E24-avsløringer

Endringene i kompensasjonsordningen kom blant annet på grunn av E24s avsløringer om hva som skjedde med pengene fra kompensasjonsordningen.

E24s undersøkelser viste at halvparten av bedriftene som fikk støtte gjorde det bedre i 2020 enn året før, at bedriftene tok ut mer utbytte enn før, og at hundrevis av millioner ble sendt i utbytte til utenlandske eiere.

Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) sier E24s avsløringer bidro til at regjeringen endret kompensasjonsordningen for næringslivet.

Restriksjonene på utbytte og kravet om tilbakebetaling er innført for å unngå at ordningen får slike effekter med fellesskapets midler.

Parmeggiani forstår også bakgrunnen for endringen.

– Jeg kan forstå intensjonen bak det, dersom det er at store hotellkjeder som kanskje tar ut noen hundre millioner kroner i utbytte, ikke skal få støtte. Men å nærmest kvele små virksomheter, som halve restaurantbransjen består av, det blir helt gærent, sier Sandro Parmeggiani.

– Jeg tror ikke det er gjennomtenkt, og jeg tror de er nødt til å gjøre noe med det, sier han.

Regjeringen forhandler i disse dager med Sosialistisk Venstreparti om endringene og forlengingen i kompensasjonsordningen for næringslivet.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Coronapolitikk
  2. Coronapandemien
  3. Coronaviruset

Flere artikler

  1. Regjeringen og SV avvikler kompensasjonsordningen for næringslivet

  2. Opposisjonen kritisk til avvikling av kompensasjonsordningen

  3. NHO om endringene i kontantstøtten: – Helt urimelig

  4. Reagerer sterkt på sluttdato for kompensasjons­ordningen

  5. Strammer inn krisestøtteordning etter E24-avsløringer