Amazon vant historisk kamp mot fagforening

Amazon-ansatte fikk ikke flertall for å organisere seg. Netthandelsgiganten har passert grensen som sikrer flertall, selv om det fortsatt gjenstår stemmer å telle.

Støttespillere av fagforeningen RWDSU demonstrerer utenfor Amazons lokaler i Alabama.
Publisert:

29. mars 2021 ble avstemningen over om ansatte ved den amerikanske netthandelsgiganten Amazons varehus i Bessemer i Alabama skulle organisere seg eller ikke, avsluttet. Siden har selskaper og fagforeningen de stemmer over å slutte seg til, «Retail, Wholesale and Department Store Union» (RWDSU), telt opp stemmene.

Fredag ettermiddag er det klart at de ansatte ikke stemmer for å danne fagforening. Selv om tellingen fortsatt pågår har Amazon sikret flertall etter å ha fått over 1.608 stemmer.

Ved 17-tiden har nei-siden fått 1.700 stemmer, mens ja-siden har fått 694 stemmer, ifølge CNBC.

55 prosent av Amazons lageransatte i Bessemer stemt over fagforeningsspørsmålet. Det utgjør 3.215 stemmer.

Kort tid etter resultatet er klart skriver RWDSU i en pressemelding at fagforeningen vil klage på det de omtaler som Amazons «ulovlige innblanding» i valget, og «holde selskapet ansvarlig for deres handlinger».

– Har sett medarbeidere gå gråtende hjem

Darryl Richardson, som startet avstemningen over å organisere Amazon-ansatte, snakket med E24 i mars. Da fortalte han om lange skift, enormt tidspress og fryktkultur på lagrene som noen av problemene som førte til at han startet arbeideroppgjøret.

– Jeg har selv sett medarbeidere gå gråtende hjem fra jobb, sa han den gang.

MOT-KAMPANJE: Amazon har brukt store ressurser på å overbevise sine medarbeidere til å stemme nei til fagforeningsinitiativet.

Initiativet ble beskrevet som det viktigste i amerikansk arbeidsliv på flere tiår.

Det har pågått en kamp mellom fagforeningen og Amazon i forkant av avstemningen.

Selskapet har blant annet innkalt alle ansatte til obligatorisk opplæring, noe medarbeidere har beskrevet som ren propaganda mot fagforeningen. Overalt i varehuset har det hengt plakater med oppfordring om å stemme nei – også inne i dobåsene, viser bilder tatt av medarbeidere.

– Hvis fagforeningsinitiativet går gjennom, vil det påvirke alle, og det er viktig at alle medarbeidere forstår hva det betyr for dem og deres daglige liv i Amazon, sa selskapets talsperson Heather Knox om motkampanjen i mars.

Les også

Han startet historisk kamp mot Amazon: – Aldri opplevd sånn behandling

Forsøkt en gang tidligere

Amazon ønsker ikke at ansatte skal være organisert i en fagforening. I USA fungerer fagforeningssystemet slik at dersom arbeidsgiver ikke frivillig åpner for at ansatte kan organisere seg, må det være flertall blant de ansatte i en avdeling stemme for å slutte seg til en fagforening.

Kun én gang tidligere har ansatte i Amazon forsøkt å organisere seg. Det skjedde i 2014, da maskinister i Delaware forsøkte å slutte seg til «International Association of Machinists and Aerospace Workers». Forsøket ble nedstemt.

Fagbevegelsen er svak i USA, og kun rett over seks prosent av ansatte i privat sektor er organisert. Likevel har kampen mellom Amazon og fagforenings-lystne ansatte skapt stort engasjement i USA – alt fra kjente skuespillere til president Joe Biden har uttrykt sin støtte til arbeiderne som ville organisere seg.

Publisert:

Her kan du lese mer om