Turistselskap i Nord-Norge sier nei til søringer

Lauklines Kystferie utenfor Tromsø tapte halvparten av inntektene i fjor, men sier likevel nei til å ta imot ski- og fisketurister sørfra.

SIER NEI: Daglig leder Andreas Nilsen (til høyre) ved Lauklines Kystferie sier nei til å ta imot turister fra røde områder. Guide Marcus Åhlund i selskapet Explore Arctic AS får sine kunder fra Lauklines.
Publisert:

Kaia er tom for båter og rorbuene tomme for turister. På denne tida av året er det vanligvis høysesong for skiturister som vil utfordre de bratte fjellene i havgapet utenfor Tromsø.

Stengte grenser gjør at skituristene fra Sveits, Østerrike, Italia og Frankrike i år som i fjor har kansellert oppholdet på Lauklines Kystferie. Og selv om familieselskapet sårt trenger inntekter, sier de likevel nei til å ta imot nordmenn sørfra, så lenge regjeringen ber folk unngå unødvendige reiser.

– Det er ganske så dødt her nå. Det er helt stillstand i påsken. Men det blir ikke rett å si ja til å la folk komme hit fra røde områder, når Erna fraråder unødige reiser, sier daglig leder Andreas Nilsen i Lauklines Kystferie.

STILLE: Ingen turister på Lauklines.

Reiselivet i turistbyen Tromsø har tapt rundt to milliarder kroner i inntekter siden pandemien feide innover landet i mars i fjor. Hos reiselivsselskapet Visit Tromsø er bestillingene av turist-aktiviteter redusert med 95 prosent i vinter.

– Det er jo ikke lov å gjøre noen ting. Folk er lydige og holder seg hjemme. I vinter har vi hatt en nedgang i bestillinger på 95 prosent. Det er lite aktivitet på hoteller og restauranter. Mange opplevelsesbedrifter holder stengt, sier reiselivssjef Lone Helle i Visit Tromsø.

Har stengt i påsken

Tromsø Safari er en av turistbedriftene som holder stengt i påsken. De nye corona-reglene gjør det vanskelig å forstå hvordan man kan ta imot turister, forteller bookingansvarlig Roger Larsen.

– Vi har hatt noen bestillinger fra utenlandske statsborgere som bor i Norge, men har takket nei til de. Vi taper litt på å stenge ned. Men de nye avstandsreglene på to meter gjør det svært vanskelig å transportere gjester. Vi må ha uforholdsmessig store busser for å frakte noen få passasjerer, sier Larsen.

Les også

E24 testet påskestemningen langs veien: Banning, boller og tomme lokaler

Tromsø Safari omsatte for rundt 40 millioner kroner i året før coronaen. Størstedelen av inntektene kommer fra desember til april, og dermed tapte selskapet hele årets vintersesong verdt nærmere 40 millioner kroner.

– Vi mistet hele årets vintersesong, og har en nedgang på rundt 95 prosent. Så nå har vi stengt alle egenaktiviteter i påsken. Det var ikke med lett hjerte. Men vi har stengt for å være sikker på at vi følger myndighetenes forvirrende regler, sier Larsen.

Takket nei til inntekter

Ute på Kvaløya holder Andreas Nilsen og kona Hanna turistanlegget åpent for lokalbefolkningen. I løpet av 20 år har de opparbeidet seg en stabil kundekrets som år etter år kommer tilbake til rorbuene i havgapet. Fra april til oktober tjener de penger på havfiske-turister fra Tyskland og Europa. Oktober er det ferie, før de tilbyr Nordlys-safari fra november og skiturer i fjellheimen om vinteren og våren.

UBENYTTET: Havfiske-båtene til Nilsen står på land eller ligger fortøyd, mens turistene i Europa for andre år på rad har avbestilt fisketurene sine.

I fjor ble inntektene fra turistene halvert, og omsetningen gikk ned fra syv til fire millioner kroner. Hittil i år har det vært mer eller mindre tomt, og med stengte grenser ligger selskapet an til å miste størsteparten av inntektene første halvår i år.

– Vi tapte mesteparten av fjorårets sesong, hele denne vinteren, og nå ser det ut som også årets vår- og deler av sommersesongen ryker, sier Nilsen, som likevel sier nei til å ta imot inntekter og bookinger nå fra folk som bor sør i Norge.

– Vi skulle hatt fullt av skiturister her nå. Men vi har takket nei til folk som vil booke hos oss. Det blir ikke rett å skape trafikk nordover når det er stor smitte i samfunnet, sier Nilsen.

Båtene står på land

De fleste havfiskebåtene hans står fortsatt på land. Sesongen for havfiske starter opp rett etter påske, men Nilsen tror ikke de får inntekter fra havfiske før turistene er vaksinert. Og når det skjer vet ingen, mener Nilsen.

– Folk må være vaksinerte før vi kan ta imot. Nå ser det ut som første halvår ryker, så vi må bare klare oss og stå han av, som vi sier nordpå.

PÅ LAND: Havfiske-båtene til Lauklines Kystferie står på land. Fisketuristene fra Europa har kansellert bestillingene sine for andre år på rad.

Det er ikke nok norske turister til å erstatte de tapte inntektene fra de utenlandske turistene. I fjor kansellerte fisketuristene bookingene for våren og sommeren, og overførte i stedet bookingene til årets sesong. Nå blir disse bestillingene kansellert og flyttet på nytt.

– Vi har hatt en og annen enkelt norsk gjest i helgene, men det er alt. Det er fryktelig trist. Det er en kinkig situasjon. Vi håper det er mer normalt i august, sier Nilsen, som har permittert ansatte og redusert kostnadene for å kunne overleve.

Hele 2021 kan gå tapt

Hos Visit Tromsø er det enkelte turister som bestiller aktiviteter og opplevelser i Tromsø-området, men det er først neste år de planlegger å reise til Norge.

– De månedene som har gått har vært vanvittig dårlig. Det er litt voldsomt. Jeg ser at mange bedrifter frykter konkurs. Vi håper det tar seg opp til neste år. Vi ser folk booker aktiviteter, men det er først fra januar – februar neste år, sier Helle.

Tromsøs ordfører Gunnar Wilhelmsen mener det burde vært innført krav til ferske coronatester for dem som kommer fra områder med mye smitte. I praksis betyr det Oslo-regionen, Østlandet og enkelte byer på Sørlandet og Vestlandet.

– Skal du reise fra smittede områder, må du ha fersk negativ test. Hele Trondheim by er velkommen, for der er det ikke smitte. Men ikke folk fra områder med høy smitte, de ønsker vi ikke reiser til Tromsø nå, sier Wilhelmsen.

Tromsø-ordfører Gunnar Wilhelmsen

Wilhelmsen mener man i stedet for omfattende nasjonale tiltak, burde latt kommunene innføre målrettede tiltak som i mindre grad rammet det lokale næringslivet. Regjeringens siste coronapakke på en halv milliard kroner vil gi Tromsø kommune rundt fem millioner kroner, og det hjelper lite, ifølge Wilhelmsen.

– Konsekvensene for restauranter og reiseliv i Tromsø er dramatiske. Vaksineringen har ikke vært vellykket, sier han.

Satser lokalt

På Lauklines forsøker Nilsen å omstille bedriften mot det lokale markedet. Han har kjøpt inn en mindre båt for å tilby Tromsø-væringer rundturer i skjærgården, og omskolert guidene til å fortelle om lokal vikingkultur.

INGEN TURISTER: Vanligvis er det høysesong, men i påsken er det ingen turister å se på Lauklines.

– Vi permitterte tre av fem ansatte i fjor. Nå er vi i en omstillingsfase og jobber mer mot det lokale markedet.

En av de permitterte guidene er nå tatt tilbake i arbeid. Nilsen bruker lønnsstøtte fra statens kompensasjonsordning for corona til å lønne en av de tidligere permitterte arbeiderne.

– Den ordningen fungerer bra for oss, sier han.

Publisert: