Fronter arbeid for ny rusreform
Johan H. Andresen og Ferd tar initiativ til kunstutstilling om rusavhengighet. – Disse traff meg, både emosjonelt og artistisk, sier Andresen om bildene.
– Utstillingen kom til da jeg fikk se plakatene som var designet av Alkemist og tatt av fotograf Pernille Sandberg, sier eier og styreleder i Ferd-konsernet, Johan H. Andresen.
– Jeg følte at det var noe annerledes, at disse traff meg, både emosjonelt og artistisk, at budskapet gikk hjem og at bildene i tillegg hadde en egenverdi som fotokunst.
Og dermed begynte den berømte snøballen å rulle.
– Jeg kjenner jo folk som er opptatt av kunst, så jeg tenkte at det skulle være mulig å lage en salgsutstilling som kunne være med å bidra til selve kampanjen Straff Skader, så jeg tok kontakt med Shoot Gallery som tente på ideen.
– En reform landet trenger
Åpningen av utstillingen som heter det samme som kampanjen, Straff Skader, er blitt utsatt noen ganger på grunn av smitteverntiltak i forbindelse med coronapandemien, men om alt går som planlagt vil den kunne åpne i midten av februar, med blant annet helseminister Bent Høie (H) på gjestelisten.
Alle inntektene fra utstillingen går til arbeidet for en reform av dagens ruspolitikk, en høyst nødvendig reform, ifølge Andresen.
– Ferd og jeg er med på å støtte Foreningen Tryggere Ruspolitikk og kampanjen Straff skader fordi de går inn for en rusreform som landet trenger, sier Andresen.
Ferd vil børsnotere Elopak: – En av Norges minst kjente eksportsuksesser
Sterke interesser vil stanse reformen
Hensikten med kampanjen er økt oppmerksomhet på de negative konsekvensene av å straffe folk for rusmiddelbruk.
– Dette gjør vi ved å formidle historier om personer som på ulike måter er blitt skadet av dagens ruspolitikk, og alle er basert på ekte hendelser, sier Ina Roll Spinnangr, leder i Foreningen Tryggere Ruspolitikk.
Hun sier støtten fra Andresen, Ferd og Shoot Gallery betyr mye for alle som jobber med dette temaet.
– Ferd går foran og viser at rusreformen virkelig er en av vår tids viktigste sosialpolitiske reformer – og angår oss alle. Selv om Regjeringen stiller seg bak reformen er det fremdeles sterke interesser som forsøker å stanse den, sier hun.
Regjeringen jobber i disse dager med å ferdigstille rusreformen, og det er ventet at det vil komme tiltak og lovendringer i løpet av februar måned.
Stemmene mot en slik reform er mange.
Det flere frykter er at ved å avkriminalisere, kan det tolkes i retning av at all bruk av narkotika blir lovlig og igjen føre til at flere vil prøve dette.
– Det er det ikke grunnlag for å tro, og forbudet skal fortsette, sier Spinnangr.
– Rusreformen vil ikke løse alle rusrelaterte problemer, men er et skritt i riktig retning. Vi kan utrette langt mer hvis flere kommer i kontakt med hjelpeapparatet og ikke frykter straff, enn ved å jakte på mennesker som ikke vil bli funnet. Etter århundrets feilinvestering i straff er det på tide å satse på forebygging som fungerer.
Johan H. Andresen vil legalisere cannabis
Historier fra virkeligheten
Temaet for utstillingen er ruspolitikk, og motivene er basert på historier fra virkeligheten.
Budskapet handler om at straff, eller frykten for å bli straffet, kan ha fatale konsekvenser for personer som bruker rusmidler.
Her møter man «Emilie» (17) som dør av ecstasy fordi hun svelget alle pillene hun hadde da hun så politiet, og hvordan ingen av vennene til «Emil» (21) ringte etter hjelp da han tok en overdose, i frykt for å bli straffet av politiet.
Alle inntektene fra utstillingen går til Foreningen Tryggere Ruspolitikk, som står bak Straff Skader-kampanjen, og som mener at om vi skal lykkes med å forebygge rusproblemer i samfunnet, må vi fokusere på de underliggende årsakene til at folk ruser seg.
– Feil å straffe for mindre personlige feil
Ferd-konsernet er etter hvert blitt kjent for sitt arbeid for folk som faller utenfor samfunnet.
– I den sammenheng har jeg sagt at vi reformerer systemet fra bakken og opp ved å vise frem konkrete resultater. Men på rusfeltet har vi sett at det trengs mer enn enkelte tiltak, her trengs et lovbestemt skifte av det offentlige ansvaret fra justis til helse – altså at folk som blir tatt med en personlig brukerdose ikke skal straffes, men få hjelp, sier Andresen.
– Jeg synes også rent filosofisk at det er feil å straffe folk for å gjøre mindre personlige feil. Vi snakker jo mye om verdien av tillit i det norske samfunn, og da er det viktig at vi også gir folk en ny sjanse, heller enn å straffe dem. Og vi vet at både trusselen om straff, og straff i seg selv fungerer dårlig, og jeg liker ikke ting som ikke funker. De er dyre, både menneskelig og samfunnsøkonomisk.
Historiene bak fotografiene på utstillingen skal gjøre behovet for en rusreform mer tydelig.
– Bare som et av mange eksempler på fallitten til dagens system er at folk for ofte ikke ringer nødhjelpsetatene ved overdose eller lignende fordi de er redd for straffen som følger ved at Politiet skal finne stoff, de tar altså sjansen på at det går bra, når de egentlig ønsker hjelp.