Droppet avtale – men Norgesgruppens prisjegere er tilbake

En uke etter at Norgesgruppen annonserte at prisjegerne deres skulle gjøre noe annet, oppdaget Coop at prisjegere fra nettopp Norgesgruppen hadde vært innom i flere Extra-butikker. Kiwi-eieren bekrefter at prisjegerne er ute på tokt igjen.

Kommunikasjonsdirektør i Norgesgruppen, Stein Rømmerud, har prisjegerne sine ute i butikkene igjen, men uten hjemmel i gammel bransjeavtale. Det har også de andre dagligvarekjedene.
Publisert:

Da Norgesgruppen tidlig i november uttalte at de ville gå ut av bransjenormen som regulerte dagligvarebransjens prisjegere, trodde konkurrentene at de ikke lenger ville se jegerne i butikkhyllene.

Det gikk bare én uke før de samme prisjegerne dukket opp i de butikkene de normalt sjekket priser i da avtalen fremdeles var aktiv.

– Vi hadde to prisjegere innom fra Norgesgruppen i morges. De var veldig lette å kjenne igjen fordi jeg har jobbet over to år i butikken og de har vært innom hver uke, sier butikksjef ved Coop Extra Semsbyen, Kine Christoffersen, som var overrasket over å se dem der.

Norgesgruppen, som eier kjedene Kiwi, Meny, Joker og Spar, ville ikke si hvordan de skulle sammenligne priser fremover, men nå tyder alt på at prissammenligningen vil foregå på mer eller mindre samme måte av alle dagligvarekjedene, men uten noen avtale som regulerer .

Les også

Reitan-familien vurderer børsnotering av livsverket

Les også

Prisjegeravtalen legges død – Rema og Coop avslutter også samarbeidet

Prisjeger i Coop, Trond Syversen fotografert på Rema 1000 på Grorud da E24 var med på jobb i 2018.

– Som om de snakket fra et manus

Da E24 spurte Norgesgruppen om hva som ville skje videre for prisjegerne når avtalen ble avsluttet, uttalte kommunikasjonsdirektør, Steinar Rømmerud, «at alle vil få nye arbeidsoppgaver i konsernet, og ingen vil miste jobben».

Den overraskede butikksjefen ved Coop Semsbyen spurte prisjegerne hva de gjorde i butikken.

– Jeg spurte om de var ute og sjekket priser igjen, og de fortalte at de bare handlet. Jeg så at de hadde små lapper, og tok på pricerne, sier Christoffersen.

– Hvordan vet du at de ikke bare handlet?

– Jeg vet at begge to bor langt unna, og de to sjekket alltid priser sammen. Det har de gjort hver uke helt frem til den ene uken da de ikke var innom, sier hun og legger til:

– De var veldig opptatt av at de bare var ute og handlet, det virket som de snakket fra et manus, sier butikksjefen.

Les på E24+

De kan sjekke over 1000 priser om dagen. Nå etterforskes dagligvarekjedenes prisjegere (+)

Norgesgruppen: – De er ute og handler

Rømmerud i Norgesgruppen vedgår at de fremdeles har ansatte ute i butikkene.

– Vi har ansatte som handler i dagligvarebutikker, de krever ikke adgang til butikkene med hjemmel i den gamle bransjenormen.

– Men de sjekker priser på samme måte som tidligere?

– De handler og skaffer seg litt oversikt. De skanner ikke strekkoder, men hjelper oss med markedsanalyse, sier Rømmerud.

– Men dere ga vel inntrykket av at prisjegerne skulle gjøre noe annet fremover?

– Dette er jo et helt annet nivå. Jeg vil ikke tallfeste det, men nå er det ingen bransjenorm som regulerer dette, sier han og bemerker at dette er helt uproblematisk slik Norgesgruppen vurderer det.

Rømmerud sier de også har oppdaget prisjegere fra konkurrentene i samme periode, noe Coop og Rema også bekrefter, at også de er ute og sjekker priser.

– Vi har vært ute og sjekket litt priser, så får vi se hva vi gjør fremover, sier Coops kommunikasjonsdirektør, Bjørn Takle Friis.

Også Rema er ute og «handler».

– Foreløpig løser vi dette med en kombinasjon av å observere priser og ved å handle varer. Varene vi kjøper blir levert til frivillige organisasjoner som Matsentralen når praktisk mulig, sier Rema-sjef Trond Bentestuen.

Bjørn Takle Friis, Kommunikasjonsdirektør Coop Norge, sier de vurderer hvordan de skal beste løse prissammenligningen uten en form for bransjeavtale.
Les også

Norgesgruppen sier opp avtale – utestenger Coop og Remas prisjegere

Konkurransetilsynet vil ikke svare

På spørsmål om hva Konkurransetilsynet mener om at prissammenligningen foregår utenfor bransjeordningen, sier avdelingsdirektør Magnus Gabrielsen at han ikke kan si stort.

– Vi har en pågående etterforskningssak knyttet til mulig ulovlig utveksling av strategisk markedsinformasjon. Derfor ønsker ikke vi å gi noen kommentar på prisjegervirksomhet akkurat nå, sier Gabrielsen.

På spørsmål om hva Konkurransetilsynet generelt sett mener om prissammenligninger blir spørsmålet besvart på samme måte.

Det samme blir spørsmål om at kjedene ønsker seg rettledning fra Konkurransetilsynet på området.

I 2018 gikk tilsynet til aksjon mot de tre store dagligvarekjedene, hvor kjedene selv mente at det var prisjegerordningen som var bakgrunnen for aksjonen. Saken er fremdeles under etterforskning.

Publisert:
Gå til e24.no