– Jeg har undertegnet en del taushetserklæringer

Norske Otto Tschudi (71) har vært med å ta Facebook på børs og lærte Clint Eastwood å stå på ski. Men det som får ham opp av sengen 01.30 hver «morgen», er å prøve å forstå hva fremtiden vil bringe.

 • Linn Kongsli Hillestad
 • Thomas Nilsson (Foto)
Publisert:

MORAGA (E24): Alt begynte med ski. Alpinkjøringen tok ham til USA, og det var også skiene som førte ham i kontakt med businesspartner Thomas Weisel – to dager etter at han møtte sin amerikanske kone, Yvonne.

– Det var en god uke, sier alpinist og finansmann Otto Tschudi, 45 år senere.

Han ler.

– Du vet aldri når du vil møte mennesker som kommer til å forandre livet ditt.

SPESIALDESIGNET: Ryggen på en av stolene ute på terrassen til Otto Tschudi, er laget av alpinski.

Tschudi setter frem en flaske tørr hvitvin og påsmurte kjeks på terrassebordet sitt. Herfra kan vi se utover åsene rundt Moraga, en liten by litt over en halvtimes kjøring øst for San Francisco.

Det er tidlig ettermiddag i California, men for den norske finansmegleren er det nærmest kveld; han står opp klokken 01.30 hver natt på grunn av tidsforskjellen til Europa, hvor han har mye av sine forretninger.

Som direktør for internasjonalt salg i meglerhuset Stifel, kobler Tschudi europeisk kapital og amerikanske vekstselskaper. Det innebærer blant annet å prøve å forutse nye trender.

– Jeg synes det er kjempespennende å se hva som kommer nedi veien, sier han.

På ski med kjendiser

Det var ikke gitt at det var i finansbransjen Otto Tschudi skulle ende. Dagen før han fylte 19, i januar 1968, kjørte han seg inn til sin første topp 10-plassering i verdenscuprennet i Kitzbühel. Samme år deltok han i vinter-OL for Norge (noe han også gjorde i 1972), og året etter ble han rekruttert til skilaget til Universitetet i Denver av den tyske skitreneren Willy Schaeffler.

– Jeg kunne fortsette å stå på ski så lenge jeg holdt karakterene mine, sier han.

DEN GANG DA: Et innrammet bilde av en yngre Otto Tschudi i skibakken.

Det var like etter at Tschudi var ferdig på universitetet, julen 1974, at han møtte både Thom Weisel og Yvonne Louise Ericksen, på skistedet Sun Valley i Idaho. I årene som fulgte, fortsatte han med ski-relaterte jobber, for eksempel var han skidirektør for Winter Park, ett av de største feriestedene i Colorado, hvor han blant annet var programleder for et nasjonalt syndikert TV-program om skirelaterte emner.

– En dag våknet jeg og sa «nå er det slutt», eller noe lignende. Yvonne skjønte ikke hva jeg snakket om, jeg hadde alt jeg kunne ønske meg, men jeg sa «jeg lærer ikke noe mer, jeg vil gjøre noe nytt», sier han.

Så ringte han Thom Weisel som sa: «Hvorfor kommer du ikke ned til San Francisco?».

Les også

Jobber syv dager i uken, men bor i bilen

Det ble starten på Tschudis finanskarriere, og på stuebordet i Moraga ligger fortsatt en brosjyre fra Montgomery Securities, det første meglerhuset han jobbet for. Siden etablerte han og partneren meglerhuset Thomas Weisel Partners Group, som i 2010 ble kjøpt opp av Stifel for 300 millioner dollar (ca. 2,7 milliarder kroner med dagens kurs), ifølge Wall Street Journal.

Men Tschudi har fortsatt å være involvert i skimiljøet, blant annet som deleier i parallellslalåmligaen the World Pro Ski Tour. Han sitter i styret ved Universitetet i Denver og brenner veldig for at det skal være mulig å være atlet og få seg en utdannelse.

Selv kjører han fremdeles på ski, og på veggen i gangen henger bilder av ham og ulike kjendiser i slalåmbakken. Han pleide å invitere dem for å kaste glans over ulike renn.

– Clint Eastwood kom til masse av disse rennene. Jeg var med å lære ham å stå på ski, sier Tschudi.

– Det er veldig mange artige karakterer blant skuespillere. De ser på livet på en litt annen måte.

TOPPMEGLER: Nordmannen Otto Tschudi har jobbet i finansbransjen i San Francisco i snart 40 år og har vært med å børsnotere noen av Silicon Valleys største selskaper.

Privatfly og taushetserklæringer

Etter rundt 40 år i den amerikanske finansbransjen, har Tschudi vært med å børsnotere en lang liste med selskaper. Blant de mest kjente finner du Facebook, Google, Zoom, RedHat, Amgen og Applied Materials.

– Jeg har undertegnet en del taushetserklæringer, sier han humrende.

Historiene er blitt mange. En av dem han husker best, involverer Micron, amerikansk produsent av minnebrikker. Like etter at selskapet ble børsnotert i 1984, tapte de 77 millioner dollar på ti måneder, fordi det ble dumpet minnebrikker inn på markedet fra Asia.

Selskapet sto på konkursens rand, og ingen andre ville hjelpe dem å reise ny kapital, men Tschudi og kollegaene hans dro til Europa og hentet 15 millioner dollar på tre dager. Like etter blokkerte det amerikanske justisdepartementet de asiatiske minnebrikkene, og aksjen femdoblet seg på tre måneder, ifølge Tschudi.

Les også

Edvard har Chelsea Clinton og Will Smith bak seg: – Målet vårt er å revolusjonere helsevesenet

En annen gang, i kampen om oppdraget med å børsnotere RedHat, fikk Tschudi beskjed om å komme seg til østkysten av USA nærmest sporenstreks. Han og en kollega befant seg på Norefjell, hvor Tschudi er født og oppvokst, og bestilte flybilletter i tett tåke i fjellheimen.

– Vi dro neste morgen. Det ble en stor suksess.

Også var det den gangen på slutten av 80-tallet, da han fortsatt jobbet for Montgomery Securities. Firmatoppene var i Europa for å hente kapital for en amerikansk bank, og de skulle reise fra frokost i London til lunsj i Paris.

– Så var vi i flyet – vi hadde privatfly – og midt under flygingen vinket piloten på meg. Han sa «det er krise her, det er streik i Paris, vi kan ikke lande», og jeg tenkte «fanken, hva skal jeg gjøre nå?», sier Tschudi.

De skulle presentere for 35 personer på Bristol hotell. Nærmeste flyplass, Lyon, var altfor langt å kjøre. Heldigvis hadde Tschudi tipset Bristols bankettsjef Marcel godt i mange år, og Marcel foreslo å ringe en bekjent i Bose som kunne sette opp et høyttaleranlegg.

Tilfeldighetene ville ha det til at en av Tschudis medarbeidere hadde reist til Paris i forveien, med en ekstra presentasjon. Vedkommende kunne dermed bla gjennom presentasjonen, mens toppsjefene kommenterte over høyttaleranlegget, på telefon fra en liten, privat flyplass utenfor Brussel.

– Det var en stor suksess, sier Tschudi og ler.

Les også

Tesla-gründeren: – Har tatt former jeg aldri ville gjettet

– Vil forandre livene våre

Før pandemien reiste han fortsatt ofte til Norge, spesielt til Norefjell, hvor han blant annet er medeier i Norefjell Skisenter og hotellet Norefjell Ski & Spa. Han påpeker at arbeidskulturen nok kanskje er det som skiller de to landene mest. Når han selv vurderer nye selskaper, er det alltid én ting han fokuserer på: menneskene.

– Det handler ikke om hva firmaene lager. Det er mennesker som forandrer ting, sier han.

– Jeg bruker alltid et par timer på å intervjue ledelsen, for å finne ut hva de har gjort hele livet. Hvordan var det de begynte? Er de virkelig sultne? Kanskje de hadde avisruten da de vokste opp? Dette er viktig.

Noe av det han synes er mest spennende nå, er bioteknologi og kunstig intelligens. I tillegg mener han pandemien kommer til å fostre en serie med nye programvareselskaper.

I sommer hadde han telefonmøte med representanter for verdens hundre største vekstfirmaer. På spørsmål om hvordan de trodde de kom til å jobbe i fremtiden, svarte 25 prosent at de ikke kom til å dra tilbake på kontoret.

– Det var litt overraskende, sier Tschudi.

– Det er egentlig ganske utrolig at det har gått at så mange jobber hjemme. Hadde dette skjedd for noen år siden, hadde hele systemet bare brukket. Det sier litt om teknologien.

Et annet revolusjonerende teknologisk produkt, ifølge Tschudi, er 5G-nettet.

– Det vil forandre livene våre, og det tror jeg ikke at folk skjønner ennå, sier han.

– Hvordan da?

– Det er en helt annen teknologi enn 2–4G. Det er inne i alt, og det kommer til å skape en rekke nye muligheter. Selvkjørende biler hadde for eksempel ikke vært mulig uten 5G.

Marvel er en av hans beste hester innen denne teknologien, forteller Tschudi, før han raser videre rundt neste sving, til Apple og hvorvidt deres nye prosessor kan ta noe av markedet vekk fra giganten Intel.

– Det er alt dette som får klokken til å gå, sier han, og ler igjen.

– Jeg er ikke interessert i å spille golf.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. E24 i Silicon Valley
 2. San Francisco
 3. 5G
 4. Teknologi
 5. Silicon Valley
 6. Wall Street
 7. Micron

Flere artikler

 1. Jobber syv dager i uken, men bor i bilen

 2. Går på skole i dansestudio

 3. Demokratenes høyborg

 4. Har bygget milliardbedrift – helt uten kontor

 5. På innsiden av Google-opprøret

 6. Boligkrise i USA: Skylder 150.000 i husleie