Coop og Kolonial bekymret for at Isaksen-exit skal føre til mindre dagligvarefokus

Torbjørn Røe Isaksen (H) har hatt stort fokus på dagligvarebransjen som næringsminister, et fokus flere dagligvareaktører frykter kan forsvinne med rokeringer i regjeringen.

Tidligere næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) har hatt stort fokus på dagligvarebransjen de to siste årene.
Dagligvarekrigen
 • Sindre Hopland
Publisert:

– Næringsdepartementet har gjort en kjempejobb og endelig fått Konkurransetilsynet til å agere, sier kommunikasjonsdirektør i Coop, Bjørn Takle Friis under et bransjeseminar Høyre arrangerte på Stortinget mandag.

– Så vi er livredde for at dette skal legges dødt igjen, at departementet får mindre fokus på dagligvare og mer fokus på andre ting

Han sier det var positivt hvor synlig Isaksen var i sin kamp for bedre konkurranse i dagligvaremarkedet, og håper den nyutnevnte ministeren, Iselin Nybø (V), fortsetter i samme stil.

Nybø kommer fra taburetten som minister for forskning og høyere utdanning. Isaksen tok samtidig over som arbeids- og sosialminister etter Anniken Hauglie (H).

– Vi trenger en synlig våpendrager, sier Friis.

Les på E24+

Dette er våpendragerne i høstens viktigste slag i norsk dagligvare

Les også

Rema starter opp igjen forhandlingene etter at Konkurransetilsynets funn førte til stopp i «høstjakten»

Har opparbeidet seg kompetanse

Også Kolonial.no mener det at næringsdepartementet har hatt samme statsråd gjennom hele den siste regjeringsperioden har gitt momentum til kampen netthandelselskapet har kjempet mot det de mener er ødeleggende høye innkjøpsforskjeller i bransjen.

– Byttet i seg selv er litt uheldig. I starten var jo næringsministeren i utgangspunktet skeptisk til inngripen i dagligvarebransjen, og så har man sett en kjempebevegelse de to siste årene som har vært. Og det tror jeg er fordi man har satt seg inn i saken, sier Karl Munthe-Kaas.

Kolonial-toppen sier videre at han er fornøyd med at Nybø er den nye næringsministeren, og håper at hun setter seg raskt inn i problemstillingene.

– Det var jo næringsdepartementet som presset på slik at man (Konkurransetilsynet, journ.anm.) gjorde en undersøkelse av innkjøpspriser.

Også Coop mener økt kompetanse har vært mye av nøkkelen til at næringsdepartementet har hatt et så tydelig ønske om å endre konkurransedynamikken i bransjen.

– Vi har hatt mange runder med dem, og det er først nå på slutten de forsto viktigheten av å se på forhold knyttet til for eksempel distribusjon og storhusholdning, og ikke bare innkjøpsforskjeller. Det har tatt lang tid å komme dit, og nå må vi kanskje begynne på nytt.

– Er det demotiverende?

– Ja, ekstremt.

Les også

– Har merket et taktskifte etter Konkurransetilsynets rapport

Les også

Bensinstasjonskjede ut mot ny dagligvarelov: – Risikerer å kutte lokale leverandører

Iselin Nybø (V) har inntil nylig vært forsknings- og høyere utdanningsminister, nå tar hun over som næringsminister. Bransjen forventer at fokuset på dagligvarebransjen opprettholdes.

Norgesgruppen: – Ikke Røe Isaksens personlige politikk

Men det er ikke alle som deler Coops og Kolonials bekymring.

– Jeg synes det er spennende, jeg har hørt at hun er kjempeflink. Det er krevende å sette seg inn i, så man vil nok bruke litt tid på det, sier Bård Gultvedt, direktør for næringspolitikk og myndighetskontakt.

– Enkelte mener at et bytte nå kan føre til at man mister momentum i dagligvarefokuset fra regjeringen?

– Jeg tror vi har kommet såpass langt i arbeidet at det vil gå fint. Det som Røe Isaksen har gjort er ikke hans personlige politikk, det er ikke noen grunn til at det blir en ny politisk retning, det er jo regjeringens politikk, sier Gultvedt som legger til:

– Det blir nok relativt stø kurs.

Coop, Rema og Kolonial.no er aktørene som mener at innkjøpsforskjellene i dagligvarebransjen fører til høyere priser for forbrukeren, mens Norgesgruppen, konsernet med størst markedsandel, mener inngripen mot store innkjøpsforskjeller kan føre til høyere dagligvarepriser.

I løpet av våren kommer departementet med en stortingsmelding om konkurransen i dagligvarebransjen, og har varslet at de vil se på flere tiltak.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Dagligvarekrigen
 2. Coop
 3. Konkurransetilsynet
 4. Norgesgruppen
 5. Iselin Nybø
 6. Karl Munthe-Kaas
 7. Kolonial.no

Flere artikler

 1. Ny næringsminister vil holde trykket oppe mot dagligvarebransjen

 2. Vil gjøre Konkurransetilsynets søkelys på dagligvaren permanent

 3. Vurderer å bryte opp kjede, distribusjon og logistikk i dagligvaren

 4. Kaller permanent dagligvare-fokus i Konkurransetilsynet for «enorm seier»: – Nøyaktig det vi har bedt om

 5. Betalt innhold

  Disse skal avgjøre dagligvarebransjens viktigste slag