Frykter Hurtigruten-saken skal skremme turister fra å dra til Svalbard

Hurtigruten-saken kan gjøre det enda vanskeligere for turistnæringen på Svalbard. Men tysk reisebyrå tror ikke omdømmet til Svalbard står i fare.

Ronny Brunvoll, daglig leder i Visit Svalbard.
Publisert: Publisert:

– Mange medier skriver at skipet Roald Amundsen har vært på Svalbard, men jeg syns ikke det kommer godt nok frem at det aldri la til land på steder der det bor folk, sier Ronny Brunvoll, daglig leder i Visit Svalbard.

Han frykter turister skal vegre seg for å dra til Svalbard etter Hurtigruten-saken og understreker at skipet ikke har hatt påvirkning på den lokale smittesituasjonen, og at det ikke er knyttet fare til å besøke Svalbard.

– Hvilke konsekvenser kan denne saken få for antall turister som ønsker å besøke Svalbard?

– Det har jeg ikke lyst til å kommentere før saken er oppklart. Men heldig er det ikke. Det var ikke det vi trengte nå, svarer han.

Hurtigruten-skipet Roald Amundsen seilte fra Tromsø til Svalbard fredag 24. juli. Senere ble det oppdaget smitte om bord på skipet.

– Gjør det enda verre

Etter det ble oppdaget utbrudd av coronavirus på Hurtigruten-skipet Roald Amundsen, har selskapet vært i hardt vær. Fredag formiddag har 41 ansatte og 21 passasjerer testet positivt på coronaviruset.

Mandag informerte Hurtigruten at alle ekspedisjonscruise er stanset inntil videre.

– Situasjonene her oppe er allerede veldig vanskelig, og det gjør det selvsagt enda verre, sier Brunvoll.

Cruisetrafikken er viktig for Svalbard, og i 2018 bidro cruiseturismen med 110 millioner kroner i omsetning, ifølge High North News. Passasjerene på ekspedisjonscruise legger i gjennomsnitt igjen 4.235 kroner. Passasjerene på konvensjonelle cruiseskip legger i snitt igjen 810 kroner.

– I fjor hadde vi besøk av 23.000 ekspedisjonscruisepassasjerer. Men i år har det vært langt færre, sier han og anslår at Svalbard mister mellom 1.000 og 2.000 gjester i forbindelse med at Hurtigruten har stoppet seilasene.

– Hvor store er tapene?

– Det har vi ikke oversikt over enda, men vi vet at turistene legger igjen noe penger. På Hurtigrutens ekspedisjonscruise har passasjerene én overnatting på hotell her. I tillegg spiser mange av gjestene på restauranter og gjør aktiviteter i byen, svarer han.

Brunvoll presiserer imidlertid til at Hurtigruten-saken kun står for et lite inntektsbortfall i den store sammenheng. Han forklarer at Svalbard åpnet sent for turisme, og at flykapasiteten var svært redusert frem til tidlig i juli.

– Svalbard-spesifikke begrensninger forårsaker at vi ikke får like mye ut av sommeren som de fleste andre norske destinasjoner og reiselivsbedrifter. Vår frykt og uro er at myndighetene ikke kommer med kompenserende tiltak som veier opp for ulempene og som kan berge en næring fra kollaps, sier han og fortsetter:

– Det er eksistensen til bedrifter, arbeidsplasser og et lokalsamfunn som står på spill.

Skepsis til skipsreiser

Ole Nysetvold som bor i Tyskland og jobber i Norway ProTravel, som selger pakkereiser til Norge og Skandinavia, tror man vil komme til å se en generell skepsis til skipsreiser den kommende tiden.

– For Hurtigruten og rederiene som har hatt problemer, tror jeg det kan bli tøft. Det kan hende folk vil vegre seg for å reise med båt til Svalbard, men jeg tror ikke tyske turister som er i målgruppen for reiser dit, vil feste seg ved at skipet var der, sier han.

– Hvordan omtales Hurtigruten-saken i tyske medier?

– Det har vært i mediene og på fjernsynet, men det er ikke veldig store oppslag. Jeg tror likevel de som har interesse av den slags nyheter, har fått det med seg, svarer han.

Ole Nysetvold tror turister kommer til å være mer skeptiske til skipsreiser, men tror ikke omdømmet til Svalbard står i fare.

For tiden er det stille på markedet for cruisereiser til Norge. Hva som vil skje til neste år, er vanskelig å spå og avhenger av smittesituasjonen. Nysetvold peker på at man gjennom mediene har fått inntrykk av at coronaviruset har en tendens til å blomstre i miljøer der mange med ulik bakgrunn samles.

– Og om bord på skip er det en blanding av flere nasjoner. Det tror jeg har ført til mer motstand mot skipsreiser enn før corona, sier han.

Foreløpig har ikke det tyske reiseselskapet merket noe til kanselleringer av cruisereiser.

– Virkningen er nok mye mer i retning av at det ikke kommer nye bookinger, sier han.

Les også

Politiet har startet avhør av Hurtigrutens mannskap

Les også

Konserndirektør i Hurtigruten går av midlertidig

Publisert:
Gå til e24.no