Hytteutleier rammet av kommunale regler - får ikke full kompensasjon

Det statlige hytteforbudet inkluderte ikke forbud mot utleie. Det koster ekteparet Øy omtrent 11.000 kroner i april.

STENGT NED: Olav og Elisabeth Ulvestad Øy hadde ingen gjester på deres 21 utleiehytter i påsken. Nå belager de seg på noen tøffe måneder fremover.
Publisert: Publisert:

Hvis regjeringen hadde forbudt utleie av hytter, ville Vrådal hyttegrend ifølge daglig leder Olav Øy blitt kompensert med omtrent 39.000 kroner i april.

Men det mye omtalte hytteforbudet kom aldri med et direkte forbud mot utleienæringen. Dermed får selskapet med 21 utleiehytter i stedet dekket utgifter for 28.000 kroner denne måneden.

Bestillingene som Vrådal hyttegrend hadde inne for påsken ble nemlig kansellert som følge av kommunale, ikke statlige, regler.

Men at Kviteseid kommune i Telemark ga Vrådal hyttegrend beskjed om at de ikke fikk drive hytteutleie, plasserer dem ikke i samme kategori som for eksempel frisører.

– Jeg synes det er litt rart at staten forbød hyttebesøk, men ikke utleie, sier daglig leder Olav Øy.

Han driver Vrådal hyttegrend sammen med kona Elisabeth Ulvestad Øy.

Les på E24+

Corona-støtten er klar: – Det gikk utrolig raskt. Jeg må få skryte av dette systemet.

– Inkonsekvens

Kviteseid innførte 17. mars innreiseforbud, med mindre man kom fra én av ti nærliggende nabokommuner.

To dager senere kom regjeringen med hytteforbudet. Men det kom ingen nasjonal eller kommunal lov mot utleie av hotell eller hytter.

– Denne inkonsekvensen er vanskelig for gjester å forstå, skrev Olav Øy til kommunen – og ba om en endelig avklaring.

E24 har sett e-post-korrespondansen mellom Olav Øy og Kviteseid kommune.

26. mars svarte kommuneoverlege Anne Ruth Syrtveit Mikalsen at «det sier seg selv at du ikke kan drive utleie til turister.»

Vrådal hyttegrend har omtrent 56.000 kroner i faste kostnader hver måned. De får ikke 90 prosent av dette dekket, slik frisører får, fordi de er rammet av et kommunalt og ikke statlig vedtak.

Skatteetaten: – Dere omfattes ikke

Virksomheter som er tvunget til å stenge ned som følge av coronakrisen, er berettiget til kompensasjon fra staten.

Denne ordningen er todelt:

  • Bedrifter som har blitt pålagt av staten å stenge ned, vil få dekket inntil 90 prosent av sine uunngåelige faste kostnader.
  • Andre bedrifter som opplever et inntektsbortfall på over 30 prosent (20 prosent i mars), vil få dekket 80 prosent av de faste utgiftene, minus en egenandel på 10.000 kroner.

Olav Øy var usikker på om Vrådal hyttegrend ble omfattet av første punkt, og tok dermed kontakt med Skatteetaten, som forvalter ordningen. Svaret han fikk var entydig:

«Lokale bestemmelser om stenging omfattes ikke. Utleiebedrifter som leier ut fritidshytter, omfattes heller ikke av kategorien «Stengt ned».»

Tøffe måneder i vente

Vrådal hyttegrend har ifølge Olav Øy vanligvis en inntekt på 250.000 kroner i påsken, rundt en tidel av deres årlige omsetning.

Han forteller at omtrent halvparten av hyttene var reservert da han fikk kommuneoverlegens klare beskjed. Dermed ble det en påske uten en eneste gjest.

Nå belager Olav Øy seg på noen tøffe måneder fremover.

– Fra påske og frem til sommerferien har vi som regel lav omsetning. Vanligvis har vi hatt inntekten fra påsketrafikken til å dekke de løpende utgiftene i denne perioden. Vi skal nok klare oss, men det blir ikke noe gullår i år, det er helt klart, sier han.

E24 har spurt Kviteseid kommunes ordfører Bjørn Nordskog (Sp) om det vil være aktuelt for kommunen å erstatte inntektsbortfallet. I et e-post-svar viser han til et vedtak i kommunestyret den 23. mars:

«Krav om kompensasjon for tap av inntekter som følgje av vedtak knytt opp mot covid 19, vert handsama av rådmannen. Klage vert lagt fram for kommunestyret.»

Olav Øy og Elisabeth Ulvestad Øy driver Vrådal hyttegrend i Kviteseid kommune. De har 21 hytter til utleie.

– Folk tror vi lyver

10 mil sør for Kviteseid, hos Mikrohyttene i Kragerø, har det vært gjester hele tiden, riktignok færre enn ellers, sier daglig leder Per Inge Isaksen.

– Vi har hatt god dialog med kommunen og har besluttet å holde oppe. Ja, vi leier ut fritidsboliger, men det er i praksis små hotellrom ute i skogen som ligger 100 meter fra hverandre.

Hytteforbudet har likevel truffet dem hardt, sier Isaksen.

– Folk har ikke trodd på oss når vi har sagt at vi har lov til å holde åpent. De tror vi lyver. Så jeg skulle egentlig ønske at staten hadde pålagt oss å stenge, så vi kunne blitt kompensert på lik linje som frisører.

Les på E24+

Nesten alle de rundt 70 familiene i den ikoniske bygda mister inntekter. Én ting kan redde sommeren.

Mikrohyttene i Kragerø er et selskap i vekst, med flere hytter nå enn for et år siden. Dermed er omsetningen ifølge Isaksen høyere i år enn i fjor, noe som betyr at selskapet ikke kvalifiserer til kompensasjonsordningen som dekker inntil 80 prosent av de faste utgiftene.

– Nå jobber vi med å holde hodet over vannet. Jeg har full forståelse for at pakkene ikke kan passe til alle, men vi må ha penger inn, sier Per Inge Isaksen.

Daglig leder Per Inge Isaksen hos Mikrohyttene i Kragerø sier han skulle ønske staten påla dem å stenge – for da kunne bedriften blitt kompensert.

Frem og tilbake

E24 har stilt Nærings- og fiskeridepartementet følgende spørsmål:

– I og med at regjeringen besluttet forbud mot bruk av private hytter, hvorfor har ikke hytteutleie blitt forbudt?

«Vi ber deg om å kontakte Helse- og omsorgsdepartementet med henvendelsen», var svaret.

De fikk dermed samme spørsmål. Slik lød svaret:

«Hytteforbudet var et forbud mot å overnatte på fritidseiendom utenfor egen kommune. Dette gjaldt uavhengig om en overnattet på egen eller andre sin fritidseiendom.

Når det gjelder regler for kompensasjonsordningen, er det Nærings- og fiskeridepartementet som er de rette til å svare på dette.»

Publisert: