Høyre sa nei til forbud mot grossistrabatter på dagligvarer

Høyre vil ikke utrede et forbud mot at dagligvaregrossister kan gi rabatter til de største kundene, men vil se på tiltak som kan bedre konkurransen.

Høyre er bekymret for at dagligvaremarkedet ikke fungerer som det skal, men gikk imot et forbud mot prisdiskriminering som er til fordel for store dagligvareaktører. Illustrasjonsfoto

Foto: Lise Åserud NTB scanpix
  • NTB
Publisert:

Partiets landsmøte vedtok fredag en storresolusjon om digitalisering. Et av mange forslag som lå på bordet var å forby «prisdiskriminering i leverandørleddet i matvarebransjen». Målet er å fremme mer netthandel.

Stortingsrepresentant Peter Frølich, som ledet digitaliseringsutvalget og har frontet forslaget, måtte på talerstolen for å avkrefte at han er kommunist. Han mener imidlertid at det er behov for grep for å hindre maktkonsentrasjonen i dagligvaremarkedet.

Landsmøtet deler imidlertid bekymringen for at noen få store kjeder dominerer bransjen og at forbrukerne betaler i form av dyrere mat og dårligere utvalg. Flertallet vedtok derfor å «utrede konkurransefremmende tiltak som skal hindre dominerende markedsaktører i dagligvarebransjen å misbruke sin markedsmakt til å svekke konkurransen».

– Høyres landsmøte har sagt at de ønsker å se på alle mulige løsninger for å få lavere priser for folk og bedre utvalg. Det er godt i tråd med det vi holder på med, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) til NTB.

– Her må det politiske tiltak til. Det kan være reguleringer og krav til åpenhet, opplyser han.

Han har ingenting imot å utrede også et forbudet mot prisdiskriminering som opprinnelig lå på bordet.

– Men jeg har ikke så stor tro på priskontroll, jeg tror det vil føre til høyere priser.

Les også

– Vi håper trenden har snudd

Les også

Over én million har lastet ned matvareapp

Les også

Sukkeravgiften får skylden for dyrere påskegodteri

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Dagligvarebransjen
  2. Høyre (H)

Flere artikler