McDonald's vant krangel om 10-kronersburgere

To franchisetakere saksøkte kjeden for de små hamburgerne og cheeseburgerne som har blitt solgt så billig at de skal ha påført restaurantene tap.

BURGERSTRID: På bildetfortæres en cheeseburger med chips, dip og ketchup på en McDonald's-resturant i USA.

Mira Oberman
  • Karl Wig
Publisert: Publisert:

Nå har tingretten frifunnet McDonald's for millionkravet fra Knut Hordvik og Torill Fossum Wennevold, de to franchisetagerne.

Retten mener det ikke finnes tilstrekkelige holdepunkter for å fastslå at saksøkerne over en lengre periode ble tvunget til å selge de populære billigburgerne til lavere pris enn det kostet å produsere dem – og slik gikk på tap.

Dette var grunnen til at franchisetagerne gikk til søksmål.

Les også

McDonald's roses for å slippe rapport om norsk landbruk

Vil legge saken bak seg

– Vi er selvfølgelig glade og lettet over at Oslo tingrett har gitt oss medhold i saken som ble reist mot McDonald’s Norge AS, sier kommunikasjonssjef Erik Lødding i McDonald's Norge i en kommentar til E24.

– Vi vil bruke tiden fremover til å gjennomgå dommen nøye. Vårt mål nå er uansett å legge rettsprosessen bak oss og jobbe for å levere god mat og service til kundene våre, fortsetter han.

Det var Dagens Næringsliv som først skrev om den bitre burgerkrangelen, og DN var også først ute med å skrive om beslutningen i første rettsinstans.

Les også

Stadig flere vil jobbe på McDonald's

Mener faktaene var helt klare

Til avisen bedyrer franchisetagernes advokat Sigurd Knudtzon at utfallet like godt kunne blitt motsatt, ettersom han mener retten «i all vesentlighet» legger de to franchisetagernes oppfatning til grunn.

– Faktagrunnlaget i denne saken er så klart at dersom denne dommen er uttrykk for gjeldende rett, er det ikke mulig å vinne frem med illojalitet som ansvarsgrunnlag fremover, sier han.

Ifølge DN er det ikke ennå bestemt om franchisetagerne vil anke. De har allerede pådratt seg saksomkostninger på 1,3 millioner kroner som de av tingretten er dømt til å betale.

Les også

Vi spiser burgere som aldri før

Hevder de ble tvunget over fem år

Stridens kjerne er de billige hamburgerne og cheeseburgerne som du kan kjøpe hos McDonald's ved siden av menyene.

Disse har i flere år kostet 10 kroner stykket ved en rekke McDonald's-restauranter over hele Norge. Den lave prisen har blitt heftig annonsert av McDonald's både på TV og på salgsplakater.

Franchisetagerne hevder de fra 2009 til i fjor ble tvunget til å selge til denne prisen, til tross for at 10 kroner skal være mindre enn hva burgerne koster å produsere, slik at restaurantene taper penger hver gang de selges. De mente dette utgjorde et brudd med franchiseavtalen de hadde med kjeden.

Les også

Vi spiser burgere som aldri før

Les også

Stadig flere vil jobbe på McDonald's

Les også

McDonald's roses for å slippe rapport om norsk landbruk

Publisert:

Flere artikler

  1. Britisk riking kjøper McDonald's i Norden

  2. Dansk avis: McDonald's nær ved å selge sine norske restauranter

  3. McDonald's solgte burgere for to milliarder i Norge

  4. Annonsørinnhold

  5. McDonald's vil levere mat på døren

  6. Ny lavpriskjede inntar Norge: Vil etablere 10–15 butikker