Petter Stordalen: - Alle må bidra

Hotellinvestor Petter Stordalen er blant få milliardærer som får ros i ny bok om Norges rike.

STOLT SKATTEBETALER: Hotelleier Petter Stordalen er ikke som andre milliardærer og betaler sin skatt med glede. Det gjør at han får ros i en ny bok som refser Norges rikeste.
Publisert: Publisert:

Hotellinvestor Petter Stordalen er stolt over å betale skatt.

– Hvem skal betale for veiene til hotellgjestene mine? Hvem skal betale for barnehagene til ungene hvor foreldrene jobber i selskapet mitt? Politi, sykehus, infrastruktur - alle velferdsgodene må finansieres, sier Petter Stordalen (48) til VG.

I boken «De superrike» er det kun Petter Stordalen og bergensinvestoren Trond Mohn (68) som får positiv omtale. Stordalen roses for uttalelser som at «alle må bidra for å bevare velferdsstaten».

LES OGSÅ: Tar et oppgjør med sutrete milliardærer

Hotellinvestoren i Nordic Choice Hotels vil ikke svare på om det eksisterer en sytekultur blant norske milliardærer, men sier Norge og Sverige er verdens beste land å investere i.

– Vi må forstå hvor heldige vi er, og vi må verne om det vi har skapt. Jeg er kapitalist, men jeg ønsker at vi får en ny og mer bærekraftig kapitalisme. Derfor sier jeg også at man skal være stolt over å betale skatt, sier Petter Stordalen.

Fornuftig skattenivå

Det norske skattenivået er ifølge Stordalen fornuftig, men han forstår at formuesskatten kan ramme uheldig.

– Skatt er sivilisasjonens kostnad. Det at vi har bygd et av verdens beste velferdssamfunn, er tuftet på at alle skal bidra. Da er det naturlig at de som har mye, skal bidra mer. Det handler verken om å betale minst mulig eller mest mulig, men å betale riktigst mulig skatt, sier Stordalen som ifølge Kapital er god for 9,2 milliarder kroner.

LES OGSÅ: - Vi sutrer ikke

Liker ikke skatteflyktninger

Investoren har lite til overs for milliardærkolleger som rømmer til skatteparadiser.

– I min bok er skatt et minste felles multiplum som må være oppfylt før et selskap profilerer seg på samfunnsansvar. Du kan ikke snakke om samfunnsansvar hvis du ikke forstår at det starter med å betale skatt. Jeg vil heller bo i Norge og kjempe for å endre det man ikke er fornøyd med, sier han.

Petter Stordalen viser til hans mantra – den triple bunnlinjefilosofien.

– En for samfunnsansvar, en for miljø og en for økonomisk profitt. Du må ha balanse i alle regnskapene. Slik sikrer vi varig og bærekraftig lønnsomhet. I fremtiden vil folk velge bort de selskapene som ikke jobber med samfunnsansvar, sier Petter Stordalen.

Publisert: