BETALER 50,6 MILLIONER DOLLAR: BP betaler rekordbot

Etter ulykken ved et raffineringsanlegg i Texas for fem år siden har det kriserammede energiselskapet blitt enige med amerikanske myndigheter om en rekordhøy bot.

BETALER ETTER ULYKKE: BP betaler rekordbot etter en eksplosjon ved et raffineringsanlegg i Texas i 2005.
Publisert:

I 2005 omkom 15 arbeidere ved et raffineringsanlegg i Texas etter en voldsom eksplosjon.

I fjor kom reguleringsmyndighetene frem til at selskapet hadde brutt flere kritiske sikkerhetsregler.

Betaler 50,6 millioner dollar

Nå har selskapet kommet til enighet med myndighetene om en bot på 50,6 millioner dollar etter den katastrofale ulykken. Samtidig har oljegiganten sagt seg villig til å gjøre tiltak for å bedre sikkerheten for de gjenværende arbeiderne ved anlegget.

BP skal bruke rundt 500 millioner dollar på oppgraderingen av sikkerheten ved raffineringsanlegget, skriver New York Times.

Rekordboten har ingen forbindelse med ulykken i Mexicogolfen som krevde 11 menneskeliv og som forårsaket det største oljeutslippet i historien.

32 mrd. dollar til erstatningskrav

Selskapet har satt til side 32 milliarder dollar for å betale erstatningskrav etter Deepwater Horizon - ulykken og det påfølgende utslippet.

BP hadde også den forrige rekordboten, da selskapet i 2005 betalte 21 millioner dollar i forbindelse med ulykken i Texas.

- Størrelsen på boten reflekterer BPs likegyldighet overfor arbeidsplassens sikkerhet. Samtidig håper vi boten sender en beskjed til alle ansatte at vi vil håndheve loven slik at arbeidere kan reise trygt hjem etter at arbeidsdagen er slutt, sier Hilda L. Solit i Occupational Safety and Health Administration (OSHA) til New York Times.

OSHA ville opprinnelig at BP skulle betale 87 millioner dollar etter at administrasjonen fant ut at selskapet ikke hadde rettet opp i problemene som forårsaket ulykken kort tid etter den inntraff.

Fant 709 sikkerhetsbrudd

OSHA skal ha funnet 709 tilfeller av brudd på sikkerheten under en inspeksjon i 2009. Selskapet sa seg uenig i nesten alle av bruddene inspeksjonene fant. Men torsdag denne uken sa selskapet seg skyldig i 270 av dem.

Administrasjonen for helse og sikkerhet er svært fornøyd med avtalen den nå har inngått med det engelske energiselskapet.

- Denne avtalen gjør at vi oppnår vår mål når det gjelder å beskytte arbeidere ved anlegget og forsikrer oss om at kritiske sikkerhetsoppgraderinger blir gjort så fort som mulig, sier Solis.

Ifølge selskapet selv har ikke ulykken i Mexicogolfen hatt innvirkning på at de nå har akseptert boten fra myndighetene.

Les også: Oljefondet tapte 155 mrd. på BP investering

Flere nyheter på E24

Publisert: