Omdiskutert Giske-utvalg ferdig mandag

Gruppen av eksklusivt utvalgte ledere har holdt på i nesten to år med å finne ut av hvordan norsk næringsliv bør satse i fremtiden. Mandag presenterer de verket.

OPPDRAG FULLFØRT: Mandag vil Giskes såkalte supergruppe levere fra seg en publikasjon om hvordan næringslivet i Norget bør se ut i fremtiden. Her fra det første møtet i Norge 2020-gruppen. Fra v.: Leila Hafzi, Stein Marius Varner, Gry Cecilie Sydhagen, Per Benjaminsen, Kristin Skogen Lund, Tine Rørvik, Line Ellingsen, Ole Robert Reitan, Zahid Saddiq, Olav H. Selvaag, Yvonne Torgersen, Christian Berg, Øystein R. Skiri, Trond Giske, Jon S. von Tetzchner, Thomas Wilhelmsen, Øyvind Hamre og Rebecca Mahboubiutgjør sammen nærinhsutvalget.
  • Mona Bristøl
Publisert: Publisert:

I februar 2010 håndplukket næringsminister Trond Giske en gruppe unge, vellykkede og profilerte ledere til å delta i et gruppearbeid om hvordan Norges næringsliv skal se ut i fremtiden.

Gruppen, som bestod av 20 medlemmer, kalt Norge 2020, skulle utveksle erfaringer og kunnskap om norsk næringsliv, og gi råd til ministeren.

Valgene av gruppemedlemmer gikk ikke upåaktet hen. Og det tok ikke lang tid før røster skrek høyt rundt flere av valgene.

Gruppen fikk også tilnavn som «kjendis-utvalg», «supergruppe» og «supperåd».

Blant de kjente navnene var reder-arving Thomas Wilhelmsen, Stein Marius Varner i Varnergruppen, Opera-gründer Jon S. von Tetzchner, Hafslund-direktør Christian Berg og Reitan-arving Ole Robert Reitan.

Kronprins-bom

Kronprins Håkon var også blant Giskes utvalgte. Men han rakk ikke en gang å stille til første møte, før kritikken haglet.

Professor i statsvitenskap, Trond Nordby, mente kronprinsen ble brukt som en vimpel, mens statsviter Carl-Eirik Grimstad gikk enda lengre:

– Enten er dette et supperåd som vi godt kan klare oss uten, eller så bør Kronprinsen holde seg langt unna, sa Grimstad.

Som følge av kritikken valgte kronprinsen i samråd med Giske å trekke seg.

– Vi er helt samstemte om at sånn som situasjonen er, så er det beste å la være å være med videre i denne gruppen. Det var meningen at dette skulle være en positiv ting, og jeg skulle bidra på en positiv måte. Hvis det er såpass forskjellige meninger, er det bedre at jeg trer ut av dette, sa kronprinsen.

Flere kritikere hevdet av utvalget var meningsløst.

Giske måtte tilslutt gå ut og avvise kritikken.

Fredriksen-sortie

En av milliardær John Fredriksens døtre, Cecilie Fredriksen, skulle også delta i gruppearbeidet. Men hun gjorde som Kronprinsen, og dumpet hele utvalget.

Kritikken mot at hun skulle være med i gruppen gikk på at hun har bodd i London siden 2002 og ikke skattet til Norge.

– Det er forkastelig at næringsministeren tar en nullskatteyter og skatteflyktning inn i varmen på denne måten, sa SU-leder Mali Steiro Tronsmoen til Klassekampen etter at utvalgets sammensetning ble kjent.

NHO-president og Telenor-direktør Kristin Skogen Lund stod i utgangspunktet også oppført på listen over de utvalgte, men er heller ikke lenger med.

KROMEFLOPP: Kronprins Håkon trakk seg fra Giske-utvalget på grunn av all kritikken.

Presentasjon

Mandag den 13. februar - nesten to år etter at gruppen ble opprettet - vil det siste møtet avholdes.

Fem ganger har gruppen møttes, og nå skal utvalgets resultater presenteres.

Ifølge en pressemelding fra nærings-og handelsdepartementet vil det lanseres en publikasjon med seks hovedtemaer:

Norge i verden, innovasjon og forskning, kompetanse og utdanning, klima og miljø, den norske modellen og eierskap og ledelse.

DUMPET GISKE: Cecilie Fredriksen valgte å trekke seg fra Giskes 2020-utvalg.
Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Giske-utvalg uten konklusjoner

  2. - Det blir littfor selvfølgelig

  3. 1,45 mill. for Giskes«hummer-supperåd»

  4. Oslo Børs ved en korsvei

  5. Påtalemyndigheten anker ikke Langemyhr-dommen