Stoltenberg reddet fiskemottak med Røkke-avtale. Nå truer milliardæren med nedleggelse

Her redder Jens Stoltenberg jobben til Kari Ann Magnessen. Nå truer Kjell Inge Røkke-eide Norway Seafoods med å legge ned arbeidsplassen hennes.

LYKKELIG START: Jens Stoltenberg og Kari Ann Magnessen smilte bredt da fiskeanlegget i Mehamn ble gjenåpnet i 2006. Nå er hun permittert fordi anlegget mangler fisk.
  • Kjetil Gillesvik
Publisert: Publisert:

- I fjor var vi permittert i fem måneder. Hvor lenge det blir i år aner jeg ikke, sier en nedbrutt Kari Ann Magnessen til VG.

Sammen med 25 andre filetarbeidere i Mehamn har hun vært uten arbeid siden slutten av juni.

Kontrastene er store til mars 2006.

Da var statsminister Jens Stoltenberg på plass i Mehamn for å gjenåpne den konkursnedlagte fabrikken.

Allianse på film

I filmen «Oljeberget» får vi på nært hold se hvordan Stoltenberg redder arbeidsplassen til Magnessen.

Her inngår han en allianse med Kjell Inge Røkke, som mot å få kjøpe lukrative torskekvoter på «billigsalg», lover å vise samfunnsansvar ved å drifte og levere fisk til flere anlegg i Finnmark.

Nå har Magnessen mistet troen på Regjeringens fiskeripolitikk og Stoltenbergs allianse med Røkke.

- Det er gått flere år siden vi sist så en av trålerne til Røkke her i Mehamn. Vi har rett og slett ikke fisk, sukker hun.

Det var en maktallianse av de sjeldne som lot Røkke i 2005 øke sin eierandel fra 19 kvoter til om lag 30 torskekvoter. Både LO, Ap og Høyre sa ja.

Verdien av vedtaket var gigantisk.

Verdi: Fire milliarder

Personer VG har snakket med i fiskerimiljøet anslår den samlede verdien på torskekvotene til i underkant av fire milliarder kroner.

Røkkes kvoter er derimot ikke betingelsesfrie. Han lovet å skape optimisme langs hele Finnmarkskysten. Drøyt to av kvotene skulle brukes på å skape aktivitet i vesle Mehamn.

Likevel er de ansatte på anlegget rammet av permitteringer på grunn av mangel på fisk. Det skjer samtidig som Aker Seafoods seks Finnmark-trålere jevnlig er innom andre anlegg med leveringer.

Men i stedet for å holde drift i egne ferskfiletanlegg, velger Aker Seafoods å fryse store deler av fisken om bord og selge den på det globale markedet. Tall fra NRK Finnmark viser at i 2011 ble nesten halvparten av fisken solgt fryst. En stor andel av denne fisken sendes til Kina for bearbeiding.

- Vi vil tape penger

Thomas Farstad, direktør i det Røkke-eide landanleggselskapet Norway Seafoods, sier de ikke har råd til å kjøpe fisk fra det Røkke-eide fangstselskapet Aker Seafoods.

VG får opplyst at kiloprisen på frossen torsk har i år vært tre til seks kroner høyere enn på fersk torsk.

- Vi vil tape penger på å kjøpe den fisken, sier Farstad.

- Men var ikke en av forutsetningene for at Røkke fikk overta disse kvotene at han skulle levere råstoff til landanleggene?

- For å øke bearbeidingen så må konkurransekraften styrkes. Både landanlegg og fiskeflåte må være tilstrekkelig lønnsomme, mener Farstad.

Kari Ann Magnessen, som nå er permittert, sier det slik:

- Jeg klandrer egentlig ikke Røkke. Han forsøker bare å tjene penger. Problemet er at Regjeringen ikke kontrollerer at fisken går der den skal.

Aker Seafoods forklarer de manglende leveringene med at Mehamn-anlegget ikke har aktivitetsplikt, slik tilsvarende anlegg i Båtsfjord, Hammerfest og Kjøllefjord har.

Det politiske miljøet i Mehman har protestert på dette - og saken skal avgjøres av næringsminister Trond Giske (Ap). Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) er erklært inhabil fordi hun er tidligere styremedlem i Aker Seafoods.

- Helt uforståelig

Jens Stoltenberg har ikke svart på VGs forespørsel. Tidligere fiskeriminister og nestleder i Ap, Helga Pedersen, er derimot svært klar.

- Jeg synes det er helt uforståelig at de bruker råstoffmangel som unnskyldning. Aker Seafoods har jo fått sine trålkonsesjoner for at de skal levere fisk til disse anleggene. De har massevis av fisk til sin disposisjon, sier Pedersen.

For å øke lønnsomheten, har Norway Seafoods foreslått å legge ned filetfabrikken i Hammerfest og i stedet styrke anlegget i Båtsfjord. Dette har skapt stor uro lokalt.

Nå truer Norway Seafoods med å legge ned Mehamn-anlegget hvis de ikke får viljen sin.

- Kapasiteten på land er for stor. Det er et kjempeproblem, sier Thomas Farstad.

- Kan Mehamn bli lagt ned hvis dere ikke får gjennomslag for deres opprinnelige plan?

- Om ikke anbefalingen gjennomføres er alt åpent. Ingen beslutning er tatt, men både Mehamn og flere andre anlegg vil da kunne ligge i kurven. Dette er steder selskapet ikke har pålegg om å drive aktivitet.

LES OGSÅ: Cermaq-anlegg rammet av virusangrep

Hvit fisk gir røde tall

Full oljefeber på Grønland

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Ap-veteran anklager Aker Seafoods for triksing

  2. Norway Seafood avviser at Røkke tar full kontroll

  3. Fiskeriministeren vil skjerpe trålernes leveringsplikt

  4. Statsråden vil granske hvor Røkke leverer fisken

  5. Røkke og Havfisk kan legge ned i Mehamn