Regjeringen med penger til verftene

Regjeringen legger over 650 millioner kroner på bordet over en fireårsperiode for å få fart på flere maritime prosjekter. Altfor lite, mener næringen.

Næringsminister Iselin Nybø (V) (t.h.) og distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland (H) (i midten) slapp nyheten om pengebevilgningen da de besøkte verftet Vard Langsten i Tomrefjorden i Møre og Romsdal onsdag kveld. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

 • NTB
Publisert:

På grunn av coronakrisen opplever verftsindustrien nedgang i ordrebøkene på toppen av en allerede utfordrende situasjon.

For å hjelpe til foreslår regjeringen å bevilge 684 millioner i perioden 2020–2024. Pengene er del av den tredje coronatiltakspakken, som legges fram om kort tid (fase 3-pakken).

– Pengene vil blant annet gå til oppgradering av fartøy på norske verft for Sjøforsvaret. I tillegg kommer penger til en ny låneordning for grønn flåtefornyelse og til forskning knyttet til grønn skipsfart, opplyser Næringsdepartementet til NTB.

Rent konkret foreslår regjeringen å oppgradere Skjold-klassen blant Kystvaktens fartøyer. I tillegg vil de opprette en låneordning for grønn flåtefornyelse med en ramme på 300 millioner kroner og en tapsavsetning på 150 millioner kroner. Det foreslås også å sette av 65 millioner kroner til utvikling og forskning på grønn skipsfart.

TV 2 har snakket med representanter for verftsnæringen som sier det er positivt med tiltak, men at det er snakk om altfor små summer. Maritimt Forum har ifølge kanalen beregnet at det trengs en tiltakspakke på mellom 13 og 20 milliarder kroner for å redde næringen slik det ser ut nå – altså over 19 ganger mer enn det regjeringen bevilger.

Næringsminister Iselin Nybø (V) sier at tiltakene baserer seg på innspill de har fått fra næringen gjennom flere møter.

– Det å få fart på økonomien er hovedpoenget her. Staten kan bidra med noe for å stimulere til det, men de private rederiene må også være med og skaffe aktivitet til verftene, sier hun til kanalen.

Les også

Regjeringen må sikre grønn skipsfart

Her kan du lese mer om

 1. Regjeringen
 2. Verft
 3. Skipsfart
 4. Iselin Nybø
 5. Coronaviruset
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Regjeringen lanserer kondemneringsordning for skip

 2. Hjelpepakke til maritim næring: 170 millioner til nytt forskningsfartøy

 3. Store forventninger til fredagens tiltakspakke

 4. Annonsørinnhold

 5. Regjeringen bruker 27 milliarder kroner - får hard kritikk

 6. Betalt innhold

  Tina Bru frykter at grønne prosjekter blir taper i oljekrisen