Fagforeningsboom i Foodora: – Får nærmest senebetennelse
Stadig flere Foodora-syklister organiserer seg og streiker, men medlemsveksten kan gå på helsen løs for klubbledelsen i fagforeningen.
Streiken i den populære matleveringstjenesten Foodora ble trappet opp i forrige uke.
Det var mulig fordi medlemsmassen blant syklistene øker raskt.
Fagforeningen i Foodora har vokst fra 102 til 195 medlemmer siden streiken startet, ifølge Fellesforbundet. I tillegg skal det ha kommet rundt 40 nye medlemmer i Trondheim og Bergen.
– Vi har nå doblet medlemsantallet blant Foodora-syklister i Oslo. Vi ser også at det kommer medlemmer i andre byer som Bergen og Trondheim, som ikke hadde tenkt på å organisere seg, samt en stor pågang fra andre folk med en lettere tilknytning til arbeidslivet i nye bransjer, sier Fellesforbundets leder, Jørn-Henning Eggum, til E24.
– Det er stort engasjement, og sånn sett er streiken vellykket fra vår side.
– Får nærmest senebetennelse
Foodora-syklistene, som kjemper for en tariffavtale, er organisert i en egen klubb, som ledes av Espen Utne Landgraff.
Med glimt i øyet sier han at medlemsveksten også kan få negative konsekvenser.
– Nestleder Paul i klubben får nærmest senebetennelse av å legge inn alle de nye medlemmene, men heldigvis slipper han å legge inn de nye medlemmene i Trondheim og Bergen, sier Landgraff.
– Foodora-syklistene er veldig spredt og har ingen felles møteplass, så det er vanskelig å nå ut til alle, men alle vi snakker med vil være med på laget når vi gir dem litt informasjon om det vi driver med, sier han.
På E24+ kan du lese en større sak som forklarer hvorfor Foodora-streiken eskalerer.
På innsiden av Foodora-streiken: Fire spørsmål som forklarer konflikten
Foodora snakker med Virke, NHO og Spekter
Fellesforbundets forhandlingsleder, Bjørn Anders Jonassen, sier at Foodora har brukt lang tid på å kontakte arbeidsgiverorganisasjoner som NHO, Virke og Spekter.
Foodora-sjef Carl Tengberg, som stiller seg positivt til en tariffavtale dersom innholdet er riktig, sier til E24 at selskapet nå er i kontakt med Virke, NHO og Spekter for å «høre deres mening».
– Hva skjer hvis dere ikke blir enige om en tariffavtale?
– Jeg har ikke spekulert så langt. Begge sider vil ha en god avtale, men det er ulike måter å komme dit. Spørsmålet er hvor lang tid det tar. Forskjellen er at jeg har mer data om Foodora, sier Tengberg.
Han understreker at alle som streiker er hans kollegaer.
– Jeg vil alt det beste for syklistene og har bare kjærlighet for alle de ansatte, sier Foodora-sjefen.
Fagforeningen raser: Foodora-syklister tas ut i streik
– Kommer aldri til å gi oss
Fellesforbundets leder sier at han venter på at Foodora skal ta kontakt, slik at arbeidet kan systematiseres og partene kan bli enige.
– Men en ting er sikkert. Vi kommer ikke til å gi oss. Fellesforbundet vil aldri forhandle medlemmene våre ut av porten, og heller ikke av sykkelsetet. Foodoras strategi har vært at folk blir lei eller gir opp, men vi kan holde på det i det uendelige. Tengberg må forholde seg til at dette er en lovlig konflikt, sier Eggum.
Klubbleder Landgraff sier at det er «positivt at Foodora nå sier de er for en tariffavtale», men at ledelsen har vært «veldig lite konkrete» på hva slags innhold de ønsker.
– Vi venter fortsatt i spenning. Foodora gjentar de må bruke god tid, men det er påfallende likt det budskapet de kom med i februar. Nå er vi lei av å gi mer tid uten at de bruker den på noe som helst.