Aluminiumskjempe satser på møbeldesign: Dette var Hydros bidrag til designuken i Milano

Norsk Hydro fortsetter samarbeidet med industridesigner Tom Dixon, og viste frem dette konseptet for en resirkulerbar stol i aluminium på designuken i Milano.

DESIGN I ALUMINIUM: Dette er konseptstolen Norsk Hydro og industridesigner Tom Dixon presenterte på designuken i Milano. Selskapet har økt sin satsing på oppgraderte produkter som kan hente høyere priser i markedet enn råvaren aluminium.

Foto: Norsk Hydro
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:,

Norsk Hydro har eksistert siden 1905 og gikk inn i aluminium på 1960-tallet.

De siste årene har den aldrende norske industrikjempen satset mer på produkter som øker verdien av råvaren aluminium, som blant annet bildeler og profiler til møbler og andre oppgraderte produkter.

Nylig leverte selskapet en Ikea-sofa i samarbeid med industridesigneren Tom Dixon, og nå har selskapet tatt samarbeidet med Dixon videre til designuken i Milano.

Der presenterte selskapet et konsept for en stol i aluminium som kan resirkuleres og som skal være Hydros bidrag til en mer bærekraftig møbelindustri.

– Som verdens ledende aluminiumleverandør og produsent lager vi alt fra støtfangere, helikopterdekk, møbler, bildører og fasader, skriver Egil Hogna, som leder Hydros forretningsområde «Ekstruderte produkter», i en epost til E24.

Les også

Norsk Hydro skal lage vindu med lyddemping

– Vi lager nå en stol med Tom Dixon for å sette søkelys på viktigheten av samarbeid på tvers, legger han til.

Hogna understreker at hoveddelen av virksomheten innen slike produkter fremdeles er innen bygg og transportbransjen, men at Hydro håper at slike samarbeid kan vise designere at det er mulig å skape produkter som både kan vare lenge og gjenvinnes.

Les mer: Norsk Hydro skal lage vindu med lyddemping

(saken fortsetter under bildet)

SAMARBEID MED HYDRO: Industridesigner Tom Dixon er kjent for bruk av metaller i sine design. Han har tidligere samarbeidet med Norsk Hydro om å lage en sofa for Ikea.

Foto: Norsk Hydro

Lager mange ulike produkter

Ekstrudering er en prosess hvor aluminium presses gjennom et verktøy slik at det får sin form. Produktene fra Hognas enhet lager deler til alt fra elektronikk til vinduer, dører, rullestolramper og møbler.

Forretningsområdet for inkluderer det tidligere Sapa, som Hydro kjøpte i 2017 i en handel som priset Sapa til 27 milliarder kroner.

– Aluminium er et materiale som er godt egnet for gjenvinning. For oss er det viktig å formidle dette, og ansvaret designere har for å lage produkter som kan tas fra hverandre og gjenvinnes etter bruk, skriver Hogna.

– Derfor samarbeider vi med noen av verdens ledende designere og produsenter som Tom Dixon, men har også støttet flere av de norske designerne som stiller ut i Milano, skriver han.

Les også

Hydro startet opp milliardanlegg: – En milepæl

Hydro bidrar med eksperter

I utviklingen av stolen har Hydro bidratt med eksperter på gjenvinning, overflatebehandling, forming av metall og design av ekstruderingsløsning, altså måten produktet produseres på.

Hydro har lang erfaring i å samarbeide med sine kunder om form og kvalitet på produktene, og har også brukt dette i samarbeidet med designere i forbindelse med designuken i Milano.

– Flere av de norske designerne i Milano har hatt med Hydros aluminiumeksperter i prosessen fra idé til ferdig produkt, sier Hogna.

– Gjennom å velge resirkulerbare materialer som holder over tid og sette dem sammen på en måte som gjør at de kan tas fra hverandre og gjenvinnes etter bruk, starter et bærekraftig forbruk allerede på tegnebrettet, sier han.

Hydros satsinger på oppgraderte produkter har også kommet innen bildeler. Selskapet åpnet for to år siden en ny produksjonslinje for bildeler i lettmetall i tyske Grevenbroich, hvor man kan lage større deler som sparer bilprodusentene for arbeid.

Les også

Norsk Hydro skal lage vindu med lyddemping

Les mer: Slik er Hydros nye «super-fabrikk»

Selskapet støtter også den norske utstillingen ved designuken i Milano økonomisk.

Laget Ikea-sofa

Hydro ble først kjent med Tom Dixon under et samarbeid for å lage en mer bærekraftig sofa for Ikea, kalt«Delaktig», som ble lansert i 2018.

– Siden har vi holdt kontakten, og da han bestemte seg for å lage en stol i resirkulert aluminium, tok han kontakt med oss, skriver Hogna.

– Våre eksperter jobber nå sammen med Tom Dixon og hans team for å gi råd om materialbruk, produksjon og resirkulering, skriver han.

Les mer: Satser på oppgraderte produkter: Slik skal Hydro tjene mer

Her kan du lese mer om

  1. Norsk Hydro
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Lager resirkulerbar luksusyacht med aluminium fra Hydro

  2. Betalt innhold

    Hun er verdens 13. mektigste kvinnelige leder – men her er hun mektigst

  3. Bilmarkedet bidro til Hydro-nedtur: – Det slår rett inn i våre salg

  4. Annonsørinnhold

  5. Norsk konsept vil gjøre cruise grønnere og gi nytt liv til supplyskip

  6. Hydros anlegg i Brasil kan være i full drift om få uker