Innovasjon Norge-styrelederen slår tilbake: Mener han måtte gå etter Isaksen-innblanding

Per Otto Dyb ønsket å fortsette frem til en ny styreleder skulle velges i Innovasjon Norge. Men da næringsministeren ba styret ligge unna toppsjef Anita Krohn Traaseth gikk han to måneder før tiden.

TRAKK SEG: Arkivbilde av Per Otto Dyb, som nå har trukket seg som styreleder i Innovasjon Norge.
Publisert:

– Når største eier legger bånd på styrets arbeid, har jeg intet annet valg enn å trekke meg, sier Per Otto Dyb, som sist helg varslet at han trakk seg som styreleder i Innovasjon Norge med umiddelbar virkning.

Han forteller til E24 at han egentlig ønsket å stå ut perioden sin sammen med resten av styret og fortsette arbeidet, men det var før næringsministeren kom på banen og ba dem ligge unna Innovasjon Norge-sjef Anita Krohn Traaseth.

E24 skrev onsdag at Dyb for to uker siden henvendte seg til valgkomiteen i Innovasjon Norge for å forhøre seg om hva de ville foreslå på vårens foretaksmøte (generalforsamling) i Innovasjon Norge, som er terminfestet til starten av mai.

Der fikk han beskjed om at de ikke kom til å innstille på at han skulle velges for en tredje periode.

Valgkomiteen arbeider fortsatt med resten av innstillingen sin til hvem som skal sitte i styret fremover.

Dyb forteller at han ikke synes det er unormalt at en valgkomité vil gjøre endringer i styret når styremedlemmer har sittet i et par perioder. Selv har han vært styreleder siden 2014, og var nå i sin andre periode som løp frem til foretaksmøte i år.

– Det er viktig for meg og styrekollegiet på 11 personer å opptre profesjonelt. Da skal styret være fullt ut operativt helt til et nytt styre er på plass. Det har selvsagt vært min holdning hele veien, sier Dyb til E24.

Les også

Konstituert styreleder i Innovasjon Norge: – Styret har tillit til administrerende direktør

Statsråden ba styret legge saken på is

Men styrelederen kunne ikke sitte frem til foretaksmøtet (generalforsamlingen) til våren fordi han mener Næringsdepartementet og næringsministeren har opptrådt på en måte som gjør det umulig:

– At største eier legger bånd på styrets arbeid er ene og alene årsaken til at jeg valgte å trekke meg, sier Dyb.

Etter at valgkomiteen for to uker siden informerte Dyb om at de ville foreslå en ny styreleder til våren, fikk også departementet og næringsminister Torbjørn Røe Isaksen beskjed om at Per Otto Dyb var på vei ut. Det har departementet selv bekreftet.

Da visste departementet allerede at styret hadde diskusjoner om stillingen til Innovasjon Norge-sjef Anita Krohn Traaseth. Ifølge Aftenposten skal Monica Mæland, som var næringsminister frem til midten av januar, ha gitt uttrykk for at direktørjobben var noe styret hadde ansvaret for å håndtere alene.

Etter at Torbjørn Røe Isaksen kom inn som statsråd skal departementet imidlertid ha snudd 180 grader rundt. Han bekreftet overfor Aftenposten at det ble gitt signaler om at ansettelsesforholdet til daglig leder bør håndteres av styret som skal sitte i neste periode, og ikke dagens styre.

I tillegg sa statsråden at det «heller ikke er heldig at et selskap eventuelt skulle skifte både styreleder og daglig leder samtidig».

Den nå avgåtte styrelederen sier at det fra departementet og næringsministerens side ikke ble gitt noen annen begrunnelse for at de skulle droppe behandlingen av direktørens stilling enn det som har kommet frem i media:

– Den var at det ville være uklokt å skifte styreleder og eventuelt administrerende direktør samtidig, sier Dyb.

Les også

Dette er konfliktene med Innovasjon Norge-sjefen

Mener departementet har endret praksis

Men disse prinsippene som næringsministeren viser til mener Per Otto Dyb står i kontrast til hva som har skjedd før, for ifølge Dyb var beskjeden fra Næringsdepartementet en ganske annen i 2014.

Da holdt det avtroppende styret i Innovasjon Norge på med å vurdere hvem som skulle bli ny sjef i Innovasjon Norge, mens Per Otto Dyb var innstilt til å komme inn i styret som ny styreleder.

– Siden jeg da var påtroppende styreleder ba jeg om å bli involvert i rekrutteringsprosessen. Jeg fikk da beskjed om at utgående styreleder skulle håndtere det, sier Dyb.

Anita Krohn Traaseth ble annonsert som ny sjef i Innovasjon Norge den 22. mai 2014. Da hadde valgkomiteen for lengst funnet ut hvem som var innstilt til nytt styre og innkallingen til foretaksmøtet hadde blitt sendt ut 16. mai, ifølge protokollen.

Den 18. juni ble Dyb offisielt stemt inn som leder av det nye styret på foretaksmøtet.

Statssekretær Daniel Bjarmann-Simonsen (H) i Nærings- og fiskeridepartementet har følgende å si om den motstridende praksisen Dyb peker på.

– Det er generelt uheldig å skifte både styreleder og daglig leder samtidig. Det var også uheldig i 2014.

Arbeiderpartiets Terje Aasland har nå sendt et skriftlig spørsmål til næringsminister Torbjørn Røe Isaksen, og svaret kan avdekke hva slags begrunnelse statsråden mener han hadde for å gripe inn i styrets arbeid.

Aasland har også bedt statsråden redegjøre for om han mener han har opptrådt i henhold til eierstyringsprinsippene som gjelder for statlige bedrifter.

Les også

Innovasjon Norge-topper slår ring om Traaseth

Les også

Oppvask på Stortinget om Innovasjon Norge

Les også

Styrelederen i Innovasjon Norge trekker seg

Publisert:

Her kan du lese mer om