Komplett flytter nettbutikken til Sverige hvis ny momsgrense innføres

Konsernsjef Ole Vinje i Komplett.no har regnet ut at opptil 200 norske ansatte vil miste jobben hvis moms- og tollfritak på kjøp fra utlandet økes til 500 kroner.

LAGT MILLIONINVESTERING PÅ IS: Sandefjord-selskapet Komplett har blant annet vedtatt å skrinlegge et nytt lager i til over 200 millioner kroner hvis den foreslåtte regelendringen trer i kraft. Her fra lageret i Sandefjord.
Publisert:

– Hvis grensen blir løftet til 500 kroner, vil sortimentet vi har med pris under 500 kroner få en konkurranseulempe på 25 prosent. Over tid er det ikke mulig å operere med et så stort handikap. Da ser vi ikke noen annen mulighet enn å flytte den delen av virksomheten til Sverige, sier Vinje til E24.

I Sverige har Komplett.no et datterselskap som kan forsyne Norge med varer under 500-lappen, men også andre land er aktuelle.

Vinje kalte regjeringens forslag om å øke den såkalte tollfrie grensen fra 200 til 500 kroner «en knyttneve i ansiktet», og forteller til Aftenposten at elektrokjeden blir presset ut av landet.

Les også

- Regjeringen spiller hasard med norske arbeidsplasser

Frykter 1000-kroners grense

I snart to uker har elektrokjeden vært klar over at det omstridte forslaget kan tre i kraft fra 1. januar 2015. Halvparten av sortimentet, omtrent 10.000 varer, koster under 500 kroner. Det tilsvarer en omsetning på nesten 500 millioner i 2014, ifølge Vinje.

Vinje forteller at det er for tidlig å si når en eventuell fraflytting fra Norge vil skje, og at han er svært spent på statsbudsjettene som legges frem til 2015 og 2016.

– Frp har i sin plattform sagt at de skal øke grensen til 1000 kroner. Det gjør jo også usikkerheten større fremover. Kommer det 750 kroner neste år eller 1000 kroner året etter, spør han.

Legger storinvestering på is

Les også

- Erna og Siv vil gi meg 40 millioner kroner rett i lommen

Vinje mener det er absurd at nettbutikken fra Sandefjord er konkurransedyktige i Sverige og Danmark, men ikke i Norge.

– Komplett er for forenkling og vi er for konkurranse med utenlandske aktører, men vi vil at det skal være på samme betingelser, sier han.

Som tidligere omtalt, betyr dette at en planlagt investering på mellom 200 og 300 millioner kroner i et nytt lager foreløpig er lagt på is.

Sa farvel til Høyre

Den norske handelsnæringen har advart mot tap av arbeidsplasser ved en økning av grensen, og Vinje anslår at opptil 200 norske arbeidsplasser hos nettbutikken vil ryke hvis den nye momsgrensen innføres.

I tillegg vil staten gå glipp av momsinntekter på 114 millioner kroner, ifølge Vinje. Komplett.no omsatte for 3,7 milliarder kroner i Norge i 2013.

Komplett-gründeren Eric Sandtrø har meldt seg ut av Høyre etter statsbudsjettet ble lagt frem. Han startet og drev Komplett fram til nettbutikken ble kjøpt opp av Stein Erik Hagen.

– Jeg tror ikke at vi vil se store endringer over natten, men på sikt vil dette gi kjempestore utslag. Det er ikke ett møterom i en norsk nettbutikk som ikke prater om dette i da, uttalte han til E24.

Les også

Stormberg-sjefen: Vi legger planer om å flagge ut

Store nettbutikker rømmer landet

Uttalelsene fra Vinje i Komplett.no føyer seg i rekken av bedrifter som varsler at deler av virksomheten søker utenlands for å bedre konkurranseevnen hvis 500-grensen innføres.

Både Proteinfabrikken, Blivakker.no og giganten XXL sier til E24 at nettbutikkene regner med en stor gevinst ved å sende fra Sverige.

– Blivakker selger nesten utelukkende varer under 500-grensen. Jeg har regnet på det, og dersom vi flytter til Danmark, vil det med en omsetning på 200 millioner kroner bety 40 millioner ekstra i overskudd, uttalte eier og konsernsjef Einar Øgrey Brandsdal i Netthandelen.no og Blivakker.no til E24.

Også Stormberg legger konkrete planer om å etablere et lager utenlands, og vurderer å flytte 70 prosent av nettsalget.

Les også

Regjeringen økte tollfrigrensen: Komplett skrinlegger millionsatsing

– Aldri tidligere vurdert

Stormberg-gründer Steinar Olsen opplyste til E24 at 39 prosent av alle Stormbergs ordre fra norske kunder er på under 500 kroner inkludert moms og frakt.

– Hvis vi ikke flytter nettbutikken og forslaget går igjennom, vil de utenlandske nettselskapene få et konkurransefortrinn ved å slippe moms og toll. Vi har aldri tidligere vurdert å flagge ut, men dersom regjeringen ikke ønsker norsk e-handel i Norge må vi ta det til etterretning og tilpasse oss de nye rammevilkårene, uttalte Olsen.

NHO anslår at parfymerier, helsekostforretninger, frisører, butikker som selger elektronikk, leketøy og sportsartikler er typiske bedrifter som vil lide under forslaget, som trer i kraft 1. januar hvis statsbudsjettet blir vedtatt av Stortinget.

Les også:

Gründer melder seg ut av Høyre etter statsbudsjettet- Blir blodig for norske kosmetikkbutikkerDette betyr den nye «500-kronersgrensen» for din shoppehverdag

Publisert: