Disse arvingene kan se langt etter milliardene

De sitter på noen av verdens største formuer, men barna må ta til takke med smuler når milliardærene går ut av tiden.

LITEN ARV: Investor Warren Buffett velger å donere bort formuen, men det har ikke skapt et dårlig forhold til datteren Susan Buffett.

KEVORK DJANSEZIAN
  • Sophie Lorch-Falch
Publisert: Publisert:

Flere av verdens største private formuer er ventet å pulveriseres, når skaperne heller vil dø som filantroper, enn å la formuen flyte videre med blodet.

LES OGSÅ: Derfor havner rederne i arvestrid

Den kanskje mest kjente av dem er investoren Warren Buffett. Buffett, som egenhendig har bygget opp sin formue gjennom sine investeringer, har lenge samarbeidet med Bill Gates i forbindelse med «Bill & Melinda Gates Foundation», hvor han alltid har vært klar på at han ønsker å gi bort det meste av pengene sine, ifølge Business Insider, som har laget oversikten.

Han er klar på at 99 prosent av formuen skal doneres vekk ved hans bortgang. Det er anslått at donasjonen tilsvarer 40 milliarder kroner.

Dermed er det bare få drypp igjen til hans tre barn, Susie, Howard og Peter, som alle er aktive filantroper i likhet med faren.

- Jeg ønsker at barna mine skal føle de har nok til å gjøre hva de vil i livet, men ikke så mye at de føler de slipper å jobbe, har Buffett uttalt ved en anledning.

LES OGSÅ: Buffet blar opp 12 mrd.kr. til Bill Gates

Gates-stiftelse tar arven

E24 har tidligere skrevet at Warren Buffett og Bill Gates de siste årene har forhandlet med andre milliardærer om å donere bort sin formue. Prosjektet går under navnet «The Giving Pledge».

(Saken fortsetter under bildet)

BRUKER TIDEN PÅ VELDEDIGHET: Bill Gates og kona Melinda Gates var nylig sammen med sine barn på besøk i Norge. På turen besøkte de blant annet kronprinsfamilien. Her får Bill Gates avskjedsklem fra prinsesse Ingrid Alexandra.

Tor Erik Schrøder

Totalt har 57 milliardærer sagt ja til å delta i prosjektet, blant annet Ebay-gründer Pierre Omidyar. 31 år gammel ble han milliardær på nettauksjonssuksessen. Ifølge Forbes skal han donere brorparten av formuen på svimlende 61 milliarder kroner (mars 2013) til de som er dårligere stilt, i stedet for hans tre barn.

Omidyar er også den private filantropen som har gitt mest penger til arbeid mot menneskehandel.

Mediemogulen Micheal Bloomberg har en anslått formue på 162,5 milliarder kroner, og er med det en av verdens rikeste menn.
Som borgermester i New York mottar han symbolske 1 dollar i lønn, ettersom han sitter godt i det rent økonomisk.

Han åpner lommeboken rett som det er, blant annet til John Hopkins University og The Giving Pledge.

- Så å si hele min netto formue vil gis bort eller gå til min stiftelse ved min bortgang, skrev han i et brev til Gates.

Bloombergs to døtre kan derfor se langt etter formuen faren har opparbeidet seg.

LES OGSÅ: Testamenterer bort hele milliardformuen til dyrevern

Arven dekker knapt begravelsen

Det kan også Melinda og Bill Gates tre barn. Microsoft-gründeren har bestemt at formuen på 222 milliarder kroner skal gå til Bill & Melinda Gates Foundation.

- Jeg tviler på at det er en god ide å gi pengene til barna våre. Det er verken en god ting for barna eller samfunnet, fortalte han The Sun i 2010.

Snauest er antageligvis CNN-eier Ted Turner. Om det er spøk eller alvor, uttalte han i 2010 at han var på randen av fattigdom, og ønsket bare å etterlate seg tilstrekkelig penger til å dekke begravelsen.

De fem barna fra tre ulike ekteskap kan dermed ikke forvente at faren beriker dem økonomisk ved sin død. Formuen på 12 milliarder kroner skal blant annet gå til the United Nation Foundation, og han tar også del av The Giving Pledge.

LES OGSÅ: Hun kan bli verdens rikeste

Endte i retten

Australias rikeste kvinne, Gina Rinehart, har selv arvet jernutvinningsimperiumet fra sin far, Lang Hancock, men ønsker ikke å videreføre rikdommen til hennes fire barn.

Store deler av formuen på 119 milliarder kroner skal gå til humanitære fond, som familiens eget Hope Margaret Hancock Trust. Det reagerte tre av Reinharts fire barn på, og striden pågår i australsk rett.

Rettsdokumenter australske medier skal ha skaffet innsyn i, avslører at hun ikke tror barna evner å forvalte familiens formue.

- Ingen av dem har nødvendig kapasitet eller kompetanse, og det skorter også på kunnskap, erfaring dømmekraft og ansvarlig arbeidsmoral til å få tillit til å administrere HPPL Group, skal det ha stått i papirene.

Publisert:

Flere artikler

  1. Derfor gir milliardærene vekk formuen

  2. Blar opp 12 mrd.kr.til Bill Gates

  3. Trond Mohn etter Facebook-gründerens aksjegave: – Å gi er en del av samfunnsplikten

  4. Bernard Arnault blir med Jeff Bezos og Bill Gates i eksklusiv klubb

  5. Buffett-lunsj kostet 13 millioner kroner