Fiskeoppdretterne

Oppdrettsselskapene kjøpte nye tillatelser for nær seks mrd.

Oppdrettsselskapene stimet seg rundt myndighetenes lakseauksjon tirsdag. Salmar dro hjem nær en tredjedel av alt som ble lagt ut på auksjonen.

Gorm Kallestad / NTB scanpix
 • Martin Hagh Høgseth
Publisert:,

Tirsdag ble det gjennomført en auksjon av nye tillatelser til oppdrett av laks, ørret og regnbueørret. Samlet var det tilgjengelig 27.189 tonn produksjonskapasitet i auksjonen, og alt ble solgt, melder Nærings- og fiskeridepartementet i en pressemelding.

Samlet ble laksetillatelsene solgt for 5,98 milliarder kroner, noe som er dobbelt så mye som forrige gang departementet solgte slike tillatelser.

– Dette bekrefter at vi har en fremoverlent og offensiv næring. Det er bra, og viktig for arbeidsplasser og verdiskaping langs kysten, sier fiskeri- og sjømatminister Odd-Emil Ingebrigtsen.

Fiskeri- og sjømatminister Odd-Emil Ingebrigtsen.

Vidar Ruud / NTB scanpix

Samlet var det 42 selskaper som var påmeldt auksjonen, hvorav 30 til slutt kjøpte tillatelser.

– Det gleder meg at så mange selskaper har kjøpt nye tillatelser, og at det er stor variasjon blant oppdretterne som har vunnet frem. Dette viser at auksjoner kan være en god tildelingsform for både små, mellomstore og store oppdrettere, sier fiskeri- og sjømatministeren.

Salmar tok storeslem

Den største pakken av nye tillatelser gikk til laksekjempen Salmar som kjøpte 8.057 tonn produksjonskapasitet. For dette betalte selskapet 1,76 milliarder kroner, ifølge en melding fra selskapet.

Salmars tillatelser fordeler seg på 4.263 tonn i produksjonsområde 6–7 (Nordmøre og Sør-Trøndelag, Nord-Trøndelag med Bindal), samt 3.794 tonn i produksjonsområde 11–13 (Kvaløya til Loppa, samt Vest- og Øst-Finnmark).

Samlet tilsvarer Salmars kjøp 29,63 prosent av den totale produksjonskapasiteten som ble tildelt under auksjonen. Selskapet opplyser at det vil komme med mer informasjon rundt kjøpet under kvartalspresentasjonen senere denne måneden.

Oppdrettsselskapene NTS og Norway Royal Salmon kjøpte begge rundt 1.000 tonn i ny produksjonskapasitet. Prisen på de to kjøpene var henholdsvis 237,5 og 199 millioner kroner, ifølge meldinger fra de to selskapene.

Også andre børsnoterte selskaper skaffet seg tillatelser under auksjonen. Laksegiganten Mowi sikret seg 1.758 tonn produksjonskapasitet (300 millioner kroner), samtidig som Grieg Seafood kjøpte 527 tonn (99,9 mill. kroner).

Her kan du lese mer om

 1. Fiskeoppdretterne
 2. Norway Royal Salmon
 3. Grieg Seafood
 4. Nærings- og fiskeridepartementet
 5. Salmar
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Andfjord Salmon verdsettes til milliarder etter børsdebut: – Lar oss bygge verdens mest miljøvennlige anlegg

 2. Sørkoreanske Dongwon inn i norsk lakseselskap: Håper på børsnotering i år

 3. Brakdebut på børs for Salmon Evolution

 4. Annonsørinnhold

 5. Blir verdens første klimanøytrale lakseoppdretter

 6. Mowi-resultatet halvert – bedre enn analytikerne fryktet