Expressen: Stor uro i Ikea etter Kamprads død: – Ingvar snur seg sikkert i graven

Etter at Ikea-gründer Ingvar Kamprad døde i januar i fjor, tok sønnene Peter, Mathias og Jonas over ledelsen av møbelgiganten. Nå skal det være svært stor uro internt i selskapet, skriver den svenske avisen Expressen.

Foto: Denis Balibouse Reuters
 • Ole Martin Skaug
 • Martin Hagh Høgseth
Publisert:,

Årsaken til uroen skal ligge i omstruktureringen selskapet gjennomgår. Før jul ble det kjent at selskapet anslår at 7.500 stillinger vil forsvinne, mens man venter å skape 11.500 nye stillinger.

Ifølge Expressen gjennomføres omstruktureringen i tre bølger.

Først har de ansatte blitt nødt til å søke nye jobber. Så skal de ansatte som ikke sitter på riktig kompetanse tvinges til å slutte gjennom sluttpakker som består av ni måneders lønn.

Les også

IKEA mest populær blant norske kvinner

Til slutt vil selskapet rekruttere mennesker med kompetanse som konsernet mangler.

De største reaksjonene kommer som følge av at de ansatte som får nye stillinger i konsernet blir fremlagt nye arbeidsvilkår.

Oslo 20180919. Ikea på Slependen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Foto: Lise Åserud NTB scanpix

«Hver nye ansettelse innebærer en ny kontakt med nye vilkår, arbeidsoppgaver og fordeler. Alle tidligere vilkår og arbeidsoppgaver som finnes i eldre kontrakter opphører å eksistere,» heter det i et brev fra Ikea-ledelsen Expressen har fått tilgang til.

– Hittil har jeg bare møtt medarbeidere som har blitt presentert for et lavere lønnsnivå. Ingvar snur seg sikkert i graven, sier en anonym medarbeider til avisen.

Styreleder Lars-Johan Jarnheimer i Ikea-eier Ingka Holding forteller til avisen at det er vanskelig å gjennomgå endringer som følge av at markedet har endret seg.

– Man må jobbe på en ny måte og det er kanskje ikke alle som får plass, det er ikke vanskeligere enn det, men det er trist når det rammer enkeltindivider, sier Jarnheimer til Expressen.

Her kan du lese mer om

 1. Ikea

Flere artikler

 1. Deutsche Bank-sjefer fikk skreddersydd dresser mens kolleger måtte rydde pultene sine

 2. Alle ansatte på Gekås Ullared blir permittert

 3. Nets varsler nedbemanning: Skal kutte over 500 jobber

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Eierne blar opp 41 millioner kroner for å redde Roxels framtid

 6. Telenor skal spare en ny milliard: Kutter 3.000 flere årsverk