Frykter ny tollgrense: – Vil bli kroken på døren for mange norske bedrifter

Virke frykter regjeringen vil øke grensen for tollfri privatimport av klær til 3.000 kroner når statsbudsjettet legges frem på mandag. Det vil bli et hardt slag for norske kleskjeder.

BRA FOR NETTKJEMPENE: Internasjonale nettbutikker som Zalando vil tjene på en økt tollgrense på netthandel av klær, mener Virke.
Statsbudsjettet 2021
 • Ola Alsberg
 • Ingvild Sagmoen
Publisert: Publisert:

Den norske kles- og sportsprodusenten Norrøna er én av dem som frykter hva konsekvensen av tollforslaget kan bli.

– Jeg synes det er synd at det skal være rimeligere å ta inn varer fra utlandet som allerede er i Norge, sier Norrøna-sjef Jørgen Jørgensen til E24.

– Det er dumt at norsk varehandel ikke favoriseres, for det er et veldig tungt konkurranseklima i bransjen allerede i dag, sier han.

350-kronersgrensen, som innebærer at norske forbrukere kan handle tekstilvarer fra utenlandske nettaktører uten å betale merverdiavgift, fjernes fra 1. januar neste år.

– SYND: Toppsjef og Norrøna-arving Jørgen Jørgensen reagerer på toll-forslag.

– Gull for Zalando

Men 350-kronersgrensen gjelder ikke bare avgiften, men også toll.

I et høringsnotat foreslår nå Finansdepartementet å øke grensen for tollfri privatimport fra 350 til 3.000 kroner, med unntak av næringsmidler.

Forslaget innebærer imidlertid moms på alle varer, deriblant tekstiler. Virke frykter et tekstilspesifikk tollfri grense opp til 3.000 kroner kan bli introdusert allerede når neste års statsbudsjett legges frem mandag.

– Det vil si at utenlandske nettselskaper skal kunne selge varer tollfritt opp til 3.000 kroner. For nettaktører som Zalando vil dette være gull, sier administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen i Virke til E24.

– Zalando vil få et stort konkurransefortrinn mot norske tekstilaktører, som må betale opptil 10,7 prosent toll. Det vil bety bli kroken på døren for mange norske bedrifter, sier han.

Administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen i Virke.

Frykter flere konkurser

Virke, som er sentral arbeidsgiverorganisasjon for handels- og tjenestenæringen, tror forslaget fra Finansdepartementet kan gi enda flere norske konkurser.

– Tekstilbransjen er den delen av handelen som sliter mest, og som straffes hardest, sier Horneland.

Norrøna-sjef Jørgensen påpeker at det er spesielt tøft i sportsbransjen.

– Jeg er tilhenger av at vi skal ha gode butikker i Norge. Vi har forholdsvis høyt kostnadsnivå i Norge allerede og flere butikker per innbygger enn det mange land her. Det er veldig synd hvis utenlandske aktører kan selge billigere, og ikke bra for varehandelen her, sier han.

KAN BLI RAMMET: Den norske kjeden Norrøna er en av dem som kan få merke det hvis regjeringen innfører ny, foreslått tollgrense på privatimport av klær.

Nær én milliard i toll

Horneland forklarer at tekstilbransjen i dag betaler toll for nær en milliard kroner årlig. Toll på klær, sportsartikler og hjemtekstiler kan komme opp i 10,7 prosent, og kombinert med innviklede tollregler gjør det situasjonen ressurskrevende for bransjen i Norge, sier Kristensen.

Les også

Virke-direktør: – På tide å diskutere tobakksavgiften

– Vi frykter at situasjonen for tekstilbransjen i Norge vil forverres ytterligere. Det er uforståelig for oss at regjeringen ønsker å gi utenlandske aktører fordeler. Vi forventer like konkurransevilkår, ikke gavepakker til utenlandske aktører, sier han.

Kristensen viser til statistikk om at det i perioden fra 2012 til 2017 var en økning i kleskonsumet på 3,9 prosent, mens veksten i norske klesbutikker kun var på 1,1 prosent. I samme periode økte nordmenns tekstilhandel fra utenlandske nettsider med 32 prosent.

Forbrukerrådet har uttalt seg positivt om tollforslaget, og kaller det en forbrukerseier, skrev Dinside tidligere i høst.

Les også

Lekkasjer fra statsbudsjettet for 2020

Les også

Virkes sjeføkonom spår omsetningsfall for sportsbransjen

Les også

Netthandel under 350 kroner har eksplodert – dyrere netthandel stagnerer

Vil oppjustere tollgrensa fra 350 til 3000 kroner
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Statsbudsjettet 2021
 2. Virke
 3. Toll
 4. Amazon
 5. Alibaba
 6. Varehandel
 7. Norrøna

Flere artikler

 1. Boozt håper å endelig gå i pluss i Norge med nye tollregler

 2. Mener regjeringen har gjort 77-millioners regnefeil om klestollen: – Forstår ikke netthandelen

 3. Kutter 350-kronersgrensen for utenlandsk netthandel

 4. Undersøkelse: Nordmenn handler mest fra utlandet i Norden

 5. Dette betyr statsbudsjettet for deg