Tidligere DNV-ansatt dømt for grov korrupsjon

53-åringen er dømt til et år og fire måneder i fengsel for å ha solgt informasjon til russisk etterretningsoffiser, fremgår det i en dom fra Oslo tingrett.

Den korrupsjonsdømte nordmannen i sitt siste møte med den russiske etterretningsoffiseren på Villa Paradiso i Oslo. Her overleverer russeren en plastpose med 14.000 kroner og en notatblokk fra Geiranger. Kort tid senere kommer politiet til bordet og avbryter møtet. To måneder tidligere hadde de to mennene møttes på en annen restaurant – Mangiamo.
Publisert:

Den tidligere ansatte ved DNV (tidligere Det Norske Veritas) er dømt til et år og fire måneders fengsel for grov korrupsjon etter møter med en russisk etterretningsagent.

– Han tar dommen til etterretning og ser at vi har fått medhold når det gjelder spørsmål om skyld og straff, sier statsadvokat Carl Fredrik Fari til E24.

Han opplyser om at en dommer var uenig i et spørsmål knyttet til skyld, om hvorvidt den dømte visste at personen han solgte informasjon til var russisk etterretningsoffiser eller ikke.

53-åringen ble først siktet for spionasje, men dette ble endret, og han ble etter hvert tiltalt for grov korrupsjon.

TU omtalte saken først.

Les også

Henlegger spionsiktelsen mot tidligere DNV-ansatt

Skal ha mottatt store summer

Den tidligere senioringeniøren i DNV skal ifølge påtalemyndighetene ha mottatt til sammen mellom 40–50.000 kroner i kontanter fra en russisk etterretningsoffiser.

Mot disse pengene skal han ha fremskaffet informasjon fra sitt arbeid i DNV, som han deretter delte med russeren.

Pengene og informasjonen ble utvekslet på ulike møter initiert av den russiske etterretningsoffiseren, ifølge tiltalen. Der skal nordmannen ha blitt påspandert middager.

Kontakt over to år

PST ble klar over tiltalte i juni 2020, forklarte statsadvokat Carl Fredrik Fari under retten tidligere i november.

Da hadde mannen og den russiske etterretningsoffiseren allerede hatt kontakt i over to år.

Russeren var offisielt diplomat ved Russlands handelsrepresentasjon i Oslo, forklarte Fari.

Les på E24+

Hjalp russisk «konsulent» med bussbillett – så kom posene med seddelbunker

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om