- Hadde en betydelig mengde ammunisjon

Politiet mener deres respons hindret en videre drapshandling siden terrorsiktede Anders Behring Breivik fortsatt store mengder ammunisjon på seg da han ble pågrepet.

HADDE MER: Terrorsiktede Anders Behring Breivik hadde store mengder ammunisjon på seg da han ble pågrepet på Utøya fredag.
Publisert: Publisert:

Stabssjef Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt opplyste på en pressekonferanse søndag kveld at beredskapstroppen ankom Utøya klokken 18.25. Breivik ble pågrepet to minutter senere.

– Han var fortsatt i besittelse av en betydelig mengde ammunisjon. Vi kom med en kompetent og overlegen styrke. Politiets respons hindret således en videre drapshandling, sier Fredriksen.

Ifølge fungerende politimester Sveinung Sponheim hadde den pågrepne «mange skudd» igjen, og det var ammunisjon til begge våpnene Breivik skal ha brukt under skytingen på Utøya.

Sponheim ville ikke opplyse konkret hvor mye ammunisjon han hadde igjen, men sa det dreide seg om store mengder kuler. Det er ikke funnet eksplosiver på øya.

LES OGSÅ: Behring Breivik kopierte fra Unabomberen

Går gjennom manifest

Den fungerende politimesteren fortalte at de ennå ikke har verifisert Breiviks motiv for drapshandlingene. Før angrepene la han ut på internett et 1.500 sider langt manifest, hvor den siktede forklarer sitt hat mot muslimer. Her forklarer han seg i detalj om en årelang planlegging av angrep.

– Etterforskere går nå gjennom dette. Det er mange sider, så det vil ta en del tid, sa han.

De sjekker også ut informasjonen i manifestet om at Breivik skal ha gjort en prøvesprengning 13. juli. Sponheim sier de skal vurdere å kalle inn venner og bekjente av siktede som er nevnt i manifestet.

LES OGSÅ: Terrorsiktet erkjenner massedrap og bilbombe

Ingen bevis på flere

Fortsatt har politiet ikke funnet noen konkrete beviser på at det var flere som avfyrte skudd på øya, selv om flere vitner sier de er overbevist om det. Politiet vil imidlertid fortsatt ikke utelukket muligheten for at flere sto bak ugjerningen.

De 85 personene som hittil er funnet drept på Utøya, var søndag hentet bort fra øya. De er nå til obduksjon på Rettsmedisinsk institutt. I tillegg døde en person på Ullevål sykehus søndag.

Fire til fem personer er fortsatt savnet etter massakren på Utøya fredag. Politiet betegner arbeidet med identifisering som krevende-

– Vanskelighetsgraden varierer etter hvor store skader de drepte er påført, sier Sponheim.

– Kunne ikke reagert raskere

Politiet i Oslo framholdt søndag at både de og Nordre Buskerud politidistrikt reagerte så raskt som mulig. I begynnelsen oppga de at første melding om skyting kom til Nordre Buskerud klokken 17.02, men dette ble korrigert når tidspunktene ble sjekket opp mot operasjonssentralens logg.

Det tok 31 minutter fra anmodning om bistand fra beredskapstroppen i Oslo kom fra Nordre Buskerud til styrken var på plass på fastlandet ved Utøya. Strekningen fra Oslo er på rundt 40 kilometer.

Helikopter uaktuelt

Det har vært stilt spørsmål om hvorfor det ikke ble brukt politihelikopter til å frakte beredskapstroppen til Utøya. Politiet avviser at det var aktuelt å bruke helikopter for å frakte den tungt bevæpnede beredskapstroppen.

– Dette er ikke egnet til transport av beredskapstroppen, det er kun egnet til observasjon og dokumentasjon. Transportkapasiteten er det Forsvaret som har, sier Fredriksen.

Da beredskapstroppen ankom, hadde den ene patruljen som hadde ankommet fra Nordre Buskerud politidistrikt, nettopp fått rekvirert en båt. Det vil ikke bli noen etterforskning av politiets responstid i saken.

(©NTB)

Publisert: