Beskylder Rolls-Royce for å ha brukt skrapdeler i flymotorer

Eks-ansatte hevder bedriften tok snarveier i sikkerhetsarbeidet og løy til sine kunder.

BESKYLDES FOR SIKKERHETSSVIKT: To tidligere ansatte hevder det fremdeles er hundrevis av motorer i drift som har defekter. Her en motor i en Airbus A380.

BESKYLDES FOR SIKKERHETSSVIKT: To tidligere ansatte hevder det fremdeles er hundrevis av motorer i drift som har defekter. Her en motor i en Airbus A380.

FRANCOIS MORI
Publisert:,

Det er to tidligere ansatte som har gått til sak for å oppheve en tidligere kjennelse som fratar de muligheten til å frigi informasjon om selskapets prosedyrer, skriver Daily Telegraph.

I stevningen hevder to tidligere kvalitetskontrollørene blant annet at Rolls-Royce tok snarveier i arbeidet med å oppfylle sikkerhetskrav, at de løy til kunder i anbudsprosesser og «rutinemessig brukte defekte deler merket som skrapdeler».

Financial Times skriver at de tidligere ansatte, Thomas McArtor og Keith Ramsay, hevder det dreier seg om defekter i tusenvis av flymotorer, blant annet solgt til det amerikanske forsvarsdepartementet.

Begge fikk sparken

De to tidligere ansatte fikk begge sparken i selskapet som produserer motorer og leverer teknologi til blant annet fly-, kraft- og sjøfartsindustrien.

McArtor hevder han måtte gå fordi han ga informasjon om selskapets feil og prosedyrer til myndighetene. Ramsay på sin side hevder han ble tvunget ut fordi han nektet å bli med på selskapets «bevisste avvik fra den planlagte kvalitetskontrollen».

Selskapet selv benekter begges påstander.

Fikk nylig kritikk

Annonsørinnhold

Saken kommer ubeleilig for Rolls-Royce som forrige uke fikk kraftig kritikk fra australske luftfartsmyndigheter. De har etterforsket ulykken fra 2010 hvor en motor eksploderte, og konkluderte nylig med at selskapet i flere år visste at deler i motorene ikke tilfredsstilte de strenge kravene som stilles, skriver The Guardian.

Om de siste beskyldningene fra de to tidligere ansatte, sier Rolls-Royce følgende til Financial Times:

- Alle fakta vil legges frem for retten og vi er trygge på at da vil komme frem at det ikke er noe hold i dette søksmålet.

Les også:

Her kan du lese mer om

Annonsørinnhold