Beskylder Rolls-Royce for å ha brukt skrapdeler i flymotorer

Eks-ansatte hevder bedriften tok snarveier i sikkerhetsarbeidet og løy til sine kunder.

BESKYLDES FOR SIKKERHETSSVIKT: To tidligere ansatte hevder det fremdeles er hundrevis av motorer i drift som har defekter. Her en motor i en Airbus A380.

FRANCOIS MORI
  • Eirik Winsnes
Publisert:,

Det er to tidligere ansatte som har gått til sak for å oppheve en tidligere kjennelse som fratar de muligheten til å frigi informasjon om selskapets prosedyrer, skriver Daily Telegraph.

I stevningen hevder to tidligere kvalitetskontrollørene blant annet at Rolls-Royce tok snarveier i arbeidet med å oppfylle sikkerhetskrav, at de løy til kunder i anbudsprosesser og «rutinemessig brukte defekte deler merket som skrapdeler».

Financial Times skriver at de tidligere ansatte, Thomas McArtor og Keith Ramsay, hevder det dreier seg om defekter i tusenvis av flymotorer, blant annet solgt til det amerikanske forsvarsdepartementet.

Begge fikk sparken

De to tidligere ansatte fikk begge sparken i selskapet som produserer motorer og leverer teknologi til blant annet fly-, kraft- og sjøfartsindustrien.

McArtor hevder han måtte gå fordi han ga informasjon om selskapets feil og prosedyrer til myndighetene. Ramsay på sin side hevder han ble tvunget ut fordi han nektet å bli med på selskapets «bevisste avvik fra den planlagte kvalitetskontrollen».

Selskapet selv benekter begges påstander.

Fikk nylig kritikk

Saken kommer ubeleilig for Rolls-Royce som forrige uke fikk kraftig kritikk fra australske luftfartsmyndigheter. De har etterforsket ulykken fra 2010 hvor en motor eksploderte, og konkluderte nylig med at selskapet i flere år visste at deler i motorene ikke tilfredsstilte de strenge kravene som stilles, skriver The Guardian.

Om de siste beskyldningene fra de to tidligere ansatte, sier Rolls-Royce følgende til Financial Times:

- Alle fakta vil legges frem for retten og vi er trygge på at da vil komme frem at det ikke er noe hold i dette søksmålet.

Les også:

Her kan du lese mer om

  1. Rolls-Royce
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Norwegian inngår motoravtale med Rolls Royce

  2. Etterforsker korrupsjon hos Rolls-Royce

  3. Planlegger første streik i Rolls-Royce på 41 år

  4. Annonsørinnhold

  5. Rolls-Royce kommer med en SUV

  6. Betalt innhold

    Denne skipsmotoren er utviklet i Bergen