GUL HØST: Oslo Børs stiger til sitt høyeste nivå noensinne. Toppnoteringen er ikke et salgssignal, mener Verdipapirfondenes forening.

Ny rekord – hva gjør du nå?

I dag gratulerer vi alle småsparere som ignorerte dommedagsprofetene.

  • Lasse Ruud
    Lasse Ruud
    Administrerende direktør i Verdipapirfondenes Forening
Publisert: Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning.

Mandag sluttetHovedindeksen på Oslo Børs på 525,04 poeng. Den tidligere rekordnoteringen på 524,27 var fra 19. juli 2007, et tidspunkt da Lehman Brothers var en høyt ansett investeringsbank, Hellas bare var et hyggelig ferieland og de færreste hadde hørt om subprime.

Under og etter finanskrisen som ble akutt høsten 2008, kom de finansielle dommedagsvarslene tett, og det var lett å bli skremt ut av aksjemarkedet.

I Verdipapirfondenes forening vil vi derfor benytte anledningen til å gratulere en halv million nordmenn som har faste spareavtaler i fond. I overveidende grad hadde disse is i magen og opprettholdt sin langsiktige sparing i aksjefond gjennom krisen.

De forstod at langsiktighet er viktigere enn timing. Det får de betalt for nå.

En illustrasjon: La oss si du var skikkelig uheldig med timingen og etablerte en fast spareavtale på 1000 kroner måneden akkurat da Oslo Børs nådde den forrige rekorden, altså juli 2007. En slik fast spareavtale vil i perioden frem til nå ha gitt en årlig avkastning på 10,4 prosent, noe de fleste vil mene er ganske bra. Og da har du altså ikke truffet med timingen.

Selvsagt ville du tjent enda mer på å gjøre en større andel av kjøpene da kursene var lave, og statistikken viser faktisk at norske personkunder i større grad enn vanlig kjøpte aksjefondsandeler da det så som aller mørkest ut mot slutten av 2008.

Erfaring tilsier likevel at det over tid er vanskelig å time markedet på denne måten. Det er lett å la seg psyke ut når børsen har falt mye, og det er lett å la seg rive med når kursene har steget mye. Det er en oppskrift på dårlig avkastning.

Så for de fleste av oss bør jevn sparing og langsiktighet ligge i bunn.

På samme måte som det er vanskelig å time kjøp, er det heller ikke lett å forutse det beste salgstidspunktet. Det er nærliggende å tenke at når vi når en ny rekord, er det på tide å hoppe av. Men historien viser at børsen ofte stiger mye selv etter at den passerer forrige rekordnotering.

Etter en topp rundt 225 poeng i år 2000, falt Oslo Børs til en bunn under 100 poeng i 2003. Deretter begynte en kraftig opptur. Allerede i 2004 ble rekorden fra 2000 slettet, men oppgangen stoppet altså ikke før indeksen endte nær 525 poeng i 2007. Da var altså indeksen godt over doblet selv etter at den gamle rekorden var slettet.

Tar du gevinst for å vente på en mulighet til å kjøpe deg inn igjen billigere, risikerer du å vente forgjeves til du ligger under torva.

Historien viser at aksjemarkedet består av en endeløs rekke av stadig høyere topper med daler mellom. Det er ikke sikkert at neste dal blir dyp nok til at du kommer deg inn igjen billigere enn du solgte deg ut på det du trodde var en topp.

Salg og kjøp bør styres av hvilket sparebehov du har fremfor gjetting på børsutviklingen de neste ukene eller månedene.

I stedet for spådomskunster vil de fleste av oss komme best ut av det med en fast spareavtale og følgende enkle kjøreregler:

  • Gå gradvis inn.
  • Steng markedsstøyen ute og sitt lenge.
  • Gå gradvis ut.
Publisert:
Gå til e24.no