JÆVLA BØNDER: Eksempel på hva man ikke kan si dersom man vil beholde jobben.

DnB Nors bonde-puddel

Han som blogget om landbruksoppgjøret måtte skifte jobb. Samfunnsdebatten er herved overlatt til NAV-klientene og kommentariatet. Folk i fast jobb gjør lurest i å holde munn.

  • Elin Ørjasæter
    Elin Ørjasæter
    Elin Ørjasæter var frem til juni 2012 konsulent i PR- og informasjonsbyrået Burson-Marsteller. Hun er tidligere E24-kommentator, og jobber nå som foredragsholder og forfatter. Hun har tidligere vært personaldirektør, hodejeger og forhandler i fagforening. «Lederboka, hodejegerens beste tips» og den humoristiske selvbiografien «Det glade vanvidd» er to av hennes bøker. Født: 25. februar 1962 Avhengig av: Kaffe og Twitter. Drømmebil: Mini Roadster cabriolet. Angrer på: At jeg jobbet så mye da barna var små. Favorittartist: Willie Nelson, Phil Ochs og Johnny Cash. Beste bok: «Borgerkrigen» av Hans Magnus Enzensberger. En dystopi som kom ut på 80-tallet og forandret mitt syn på verden. Både borgerkrigene i Afrika, 11. september og 22. juli kan sees som en bekreftelse på bokas dystre profetier.
Publisert: Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

Husker du Ole Irgens? Han skrev om landbruksoppgjøret, og brukte overskriften "jævla bønder" i bloggen sin. Det sto ingen steder i bloggen hvor han jobbet, men det lot seg ikke nekte at denne Irgens var den samme Irgens som var informasjonssjef i Vital, en del av DnB Nor-konsernet.

Bloggen ble snappet opp av en ansatt hos en konkurrent som sendte den til sine venner i Bondelaget. De gikk bananas i moralsk forargelse over at det fantes "slike holdninger" som de kalte det, og det attpåtil i Norges største bank.

Tenk det. At enkelte av de flere tusen ansatte i DnB Nor mener noe om landbruksoppgjøret som ikke er i tråd med det Bondelaget mener.

Saken havnet på forsiden i en rekke nettaviser. Der ble Irgens kalt "DnB Nor-topp", til tross for at han rapporterte til en som rapporterte til en som rapporterte til Rune Bjerke.

DnB Nor tok en skikkelig puddel da de gikk ut og forsikret at deres mann hadde vist dårlig dømmekraft, og at de selv elsket bønder på det aller høyeste.

Sjefer pleier ikke, og har heller ikke rett til, å mene så mye om hva de ansatte mener om politikk i fritida. Men internett er ny, jomfruelig mark i denne sammenhengen. Skal blogger regnes som private sysler, eller som en offentlig ytring på linje med et avisintervju?

En rekke bønder truet med å si opp kundeforholdet i DnB Nor på grunn av Irgens. Trolig mener banken at når ansatte driver med ting som skader arbeidsgiver økonomisk, så må de gjøre noe med det, uansett hvor smålig og krakilsk kunden måtte være.

DnB Nor logrer for Bondelaget

Nå har Irgens byttet jobb, fra å være informasjonssjef i Vital til en mer tilbaketrukket jobb. Og det er helt frivillig, forsikrer han til NA24. Sannheten er trolig at han og banken er enige om at skaden ikke lar seg reparere.

Det er rett og slett trist. Samfunnsdebatten er fra før alt for preget av spesielle grupper, med kommentariatet og NAV-klientene som de mest synlige. Kommentariatet fordi vi er betalt for å synse på heltid. Trygdede fordi de har masse tid til å diskutere politikk på nett.

Det som mangler i samfunnsdebatten på nett er alminnelig oppegående folk i ansvarlige jobber. Slike som Irgens.

Hvor ofte har jeg ikke truffet bedriftsledere med interessante innspill om politikk på tomannshånd, og når jeg ber dem skrive noe om saken så sier de, "Nei, det har jeg ingenting å tjene på".

Ettersom mer og mer av den politiske diskusjonen flytter seg fra lukkede kaffeslabberas og partimøter og ut på nett, blir det enda vanskeligere for folk i ansvarlige posisjoner å delta. Saken om Irgens viser at næringslivsfolk har ikke bare lite å tjene, de har også mye å tape på å engasjere seg i politikk.

Bondelaget burde skamme seg. I stedet for å ignorere bloggen, eller ta diskusjonen med Irgens i kommentarfeltet slik vanlig nettetikette tilsier, så gikk de ut som middelalderske fundamentalister. Enden på visa er altså at bøndene fikk rett. Saken fikk jo karrieremessige konsekvenser for Irgens.

Det er forståelig at DnB Nor logrer for Bondelaget. Men av og til bør man gjøre det som er moralsk riktig, og ikke bare det som er lurt.

Samfunnsdebatten blir nemlig fattigere når alle i fast jobb holder kjeft.

Følg Ørjasæter på Facebook og på Twitter som @orjas

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om