Morten Karlsen Sørby stepper inn som Telenors finansdirektør: Må trekke seg fra VimpelCom-styret

Telenor henter inn én av sine mest erfarne toppfolk til å fungere som finansdirektør. Selskapet har samtidig bedt ham trekke seg fra VimpelCom-styret for å unngå rolleblanding.

STEPPER INN MIDLERTIDIG: Morten Karlsen Sørby, én av Telenors mest erfarne direktører, skal nå fungere i jobben som finansdirektør fra Telenor.

Scanpix/Telenor
 • Marius Lorentzen
 • Anders Park Framstad
Publisert:

Telenor annonserte onsdag kveld at selskapet har besluttet å midlertidig permittere fire direktører i selskapet som følge av den pågående etterforskningen av VimpelCom og den interne granskingen som Deloitte gjennomfører.

Den relativt ferske konsernsjefen i Telenor, Sigve Brekke, har i samråd med styret beordret en intern gransking for å finne ut hva Telenor har gjort, og hvem som har visst hva, i forholdet til VimpelCom.

Nå har han sammen med styret besluttet å permittere de fire direktørene, i hvert fall frem til Deloitte er ferdige med sitt arbeid. Dette er de fire som nå fristilles:

 • Finansdirektør Richard Olav Aa
 • Juridisk direktør Pål Wien Espen
 • Fridtjof Rusten. Satt i VimpelCom-styret fra 2005 til 2008, gikk tidligere i år fra jobben som finansdirektør i dTac, Telenors mobilselskap i Thailand.
 • Ole Bjørn Sjulstad, satt i styret i VimpelCom fra 2010 til mai 2015, og har tidligere vært Russland-sjef for Telenor. Nå leder han corporate affairs i Telenor Ungarn.
Les også

– Riktig for meg å tre ut av ordinært virke i selskapet

Ettersom finansdirektør Richard Aa er én av direktørene som nå fristilles fra jobben, har selskapet måttet finne en midlertidig erstatter.

Valget har falt på konserndirektør Morten Karlsen Sørby. Han har jobbet i Telenor siden 1993, og har hatt flere lederroller, inkludert en periode som sjef for Telenors indiske virksomhet, Uninor.

Richard Aa har ikke hatt noen direkte roller i VimpelCom, men omfattes altså av beslutningen.

Les også

Ransaket huset til Lunder torsdag

Trekker seg fra VimpelCom-styret

Morten Karlsen Sørby har siden februar sittet i VimpelCom-styret for Telenor, men trekker seg fra det vervet. En av Telenors andre representanter, Gunnar Holt, vil inntil videre ha en dobbeltstemme i VimpelCom-styret.

Pressetalsmann Atle Lessum forklarer at Telenor mener det er naturlig at deres finansdirektør ikke sitter i styret i VimpelCom, mens det både pågår en internasjonal etterforskning av VimpelCom og en ekstern gransking av Telenor, som Telenor selv har bestilt av Deloitte.

– Det er fornuftig at han trer ut av styrevervet i VimpelCom når han skal fungere som finansdirektør i Telenor, sier Lessum.

– Er det ikke litt spesielt at dere velger en person til å fungere som finansdirektør som frem til nå har sittet i VimpelCom-styret. Ville det ikke vært bedre å velge noen som ikke har hatt direkte befatning med VimpelCom, gitt at dere permitterer de andre direktørene på grunn av spørsmål rundt Telenors håndtering av VimpelCom-eierskapet?

– Morten Karlsen Sørby er riktig finansdirektør på dette tidspunktet, han er en av de mest erfarne lederne Telenor har, sier Lessum og understreker at Sørby gikk inn i VimpelCom-styret i februar i år.

– Han har ikke hatt noen rolle i VimpelCom for den perioden selskapet er under etterforskning for, sier Lessum.

Les også

Lunders advokat: – Anken mot Jo Lunder forkastet

Les også

Telenor suspenderer fire toppfolk

Les også

Disse spørsmål vil Lunder ikke svare på

Les også

– De ville helst være i fred

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Telenor
 2. Veon (tidl. Vimpelcom)

Flere artikler

 1. Telenor suspenderer fire toppfolk

 2. Vimpelcom-saken: Telenor med rådgivningsgruppe

 3. Suspendert Telenor-leder: – Riktig for meg å tre ut av ordinært virke i selskapet

 4. Disse kalles inn til ny VimpelCom-høring

 5. – Kontrollkomiteen vil kalle inn Jo Lunder til høring