Krever 7,6 mill. fra Nordvik & Partners

Boligselger Ellen Dahl mener hun ble gitt råd om å akseptere et altfor lavt bud.

SAKSØKT: En privatperson mener meglerhuset Nordvik & Partners har brutt kravet til god meglerskikk i salget av en eiendom i fjor høst.

Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix
  • Ingvild Sagmoen
Publisert: Publisert:

Tidlig på høsten 2016 ble eiendommen Langmyrveien 12 på Nordberg i Oslo solgt for 10,5 millioner kroner.

Selger var Ellen Dahl, kjøper var en profesjonell eiendomsutvikler og megler var Jens Christian Killengreen i Nordvik & Partners Eiendomsmegling Skøyen.

Kjøpekontrakten ble underskrevet 9. september.

Kort tid senere ble boligen solgt videre tre ganger, først for 15 millioner, deretter for 16 millioner, og så til en sum av 18,2 millioner kroner.

Ellen Dahl mener megler er å laste for at ikke hun fikk et høyere bud på eiendommen i utgangspunktet. Hun mener megleren har påført henne et tap på mange millioner kroner, og har tatt ut stevning mot ham og meglerkontoret på Skøyen. Dahl krever 7,6 millioner kroner i erstatning.

Saken skal behandles i tingretten onsdag til fredag denne uken.

Ble ikke holdt visning

«Hvis eiendommen hadde vært markedsført og solgt på en normal måte, ville eiendommen sannsynligvis blitt solgt for vesentlig mer enn kr. 10,5 millioner. Det er Killengreen som ikke har gitt tilstrekkelige råd og opplysninger for at dette har skjedd,» skriver advokat Arvid Dahm ved advokatfirmaet Storeng, Beck og Due Lund i sluttinnlegget til tingretten. Dahm er prosessfullmektig for saksøker Dahl.

Ifølge megleren var den profesjonelle eiendomsutvikleren eneste budgiver og den eneste som hadde vist interesse for eiendommen etter at han hadde kontaktet flere utbyggere.

Det ble ikke holdt visninger av eiendommen forut for salget, noe megler mener ble utelatt etter Dahls ønske. Grunnen var at eiendommen fremsto som svært nedslitt og i gammel stand. Det var dessuten ønskelig å selge til en utbygger fremfor privatpersoner, for å unngå risikoen for reklamasjoner, ifølge megleren.

Les også

Boligmegler ga uriktige opplysninger – må dekke nettkostnadene til kjøper

Killengreen mener at han etter sine undersøkelser i markedet ikke hadde noen grunn til å anta at markedsverdien lå noe særlig høyere enn rundt 10 millioner kroner.

«Selgers beslutning om salg og fremgangsmåte var deres eget valg basert på faktisk og saklig informasjon som forelå, og som også i dag fremstår som riktig,» skriver prosessfullmektig for megleren, advokat Kjetill Mellum, i sluttinnlegget.

Mellum påpeker også at selger selv må stå ansvarlig for konsekvensen av eget valg om å akseptere et bud.

«Åpenbart mange interessenter»

Dahl og advokat Dahm mener imidlertid det «foreligger flere sterkt kritikkverdige forhold som hver for seg og til sammen er i strid med god meglerskikk.»

Blant punktene Dahm lister opp i sluttinnlegget står det at «kun en interessert kjøper innga bud, til tross for at det åpenbart var mange interessenter i markedet som var villige til å gi en vesentlig høyere pris enn kr. 10,5 millioner».

Dahm mener salgsprosessen i etterkant viser at budet Dahl aksepterte, var for lavt.

«Megler burde skjønne at et så lavt bud som kr. 10,5 millioner, ikke tilsvarte eiendommens markedsverdi, og burde gitt selger råd om ikke å akseptere budet. Og deretter iverksatt adekvat markedsføring overfor markedet,» skriver advokaten videre.

Det hevdes også at megler har utnyttet et særlig tillitsforhold til selger.

– Har hatt flere prosjekter sammen

Ifølge Dahm var det dessuten en tett relasjon mellom megleren og kjøperen, den profesjonelle eiendomsutvikleren. Dette trekkes frem som et eget punkt i sluttinnlegget.

Les også

Meglerhus ruster seg med advokater før Brennpunkt-dokumentar

Dahm mener meglers motivasjon for å selge Dahls bolig til et lavt bud kan være muligheten til å få tjenester i gjengjeld fra kjøper.

– De to har hatt flere prosjekter sammen. Hvis megler gir gode tjenester til utbygger, vil utbygger kunne gi gode tjenester tilbake, for eksempel ved salg av andre boliger. Det er ting som tyder på at Killengreen har hatt mange prosjekter for utbyggeren, sier advokaten til E24.

Advokat Kjetill Mellum, som representerer Killengreen og meglerhuset, svarer følgende på saksøkers påstand:

– Vi kjenner oss hverken igjen i motpartens fremstilling eller i de grove påstandene som er fremsatt, men det er ikke riktig av oss å forhåndsprosedere en sak som skal opp for retten.

– Både på grunn av vår taushetsplikt og av hensyn til domstolsbehandlingen av denne saken, kan vi ikke gå inn på detaljer. Men vi ønsker likevel å understreke følgende: Vi oppfatter at megler har gjort det man kan forvente i denne situasjonen. Han har forespurt et høyt antall aktører om et mulig kjøp. Nå ser vi frem til å få belyst alle sider av denne saken i retten, der vi vil tilbakevise påstandene som er kommet frem, skriver Mellum i en e-post til E24.

Brennpunkt-interesse

Salget av Langmyrveien 12 er en av flere eiendomssalg som NRK Brennpunkt skal ha interessert seg for i arbeidet med en kommende dokumentar som blant annet omhandler «off market»-salg, ifølge Finansavisen.

Som E24 skrev i helgen, gjør Nordvik & Partners seg klare for mediepress i forbindelse med dokumentaren og har hyret inn juridiske rådgivere og medierådgivere.

Få nyhetene først!

Last ned minE24 i App Store eller Google Play for mobil og nettbrett.

Les også

Propr tapte 9,6 millioner kroner i andre kvartal

Les også

Vil du ha denne leiligheten, får du elbil på kjøpet

Les også

Kraftig økning i antall visninger: – Et helt annet marked

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Boligmarkedet

Flere artikler

  1. Eiendomsutvikler om beskyldninger i meglersøksmål: – Fremstår uvirkelig

  2. Eiendomsmegler dømt til å betale 4,5 millioner

  3. Nordvik-megler anker erstatningsdom

  4. Varsler nye retningslinjer for «off market»-salg

  5. Nordvik & Partners i retten – igjen