Storstreik på hoteller og restauranter: – Synd at det her dras så langt

Det er duket for storstreik på hoteller, restauranter og i kantiner. Profilerte Farris Bad vil fortsatt holde dørene åpne, men varsler redusert tilbud.

STREIKERAMMET: Farris Bad i Larvik er blant hotellene som påvirkes av arbeidskonflikten i hotell- og restaurantbransjen.

Foto: Terje Bendiksby NTB scanpix
 • Anders Park Framstad
 • Ida Christine Johannessen
 • Dennis Ravndal
 • Emil Mogård
 • Christian Høie Lie
Publisert:,

Meklingen om ny avtale for hotell- og restaurantbransjen havarerte lørdag morgen. Dermed blir det storstreik i 356 bedrifter over hele landet fra i morgen tidlig.

Organiserte arbeidstakere tas ut i streik fra klokken 08.00 søndag 24. april. Streiken vil ramme bedriftene forskjellig, avhengig av hvor mange medarbeidere som er organisert i den enkelte bedrift.

Både velkjente hotell som Oslo Plaza, Hotel Bristol, Dr. Holms og Grand, en rekke restauranter og personalkantiner rammes. Blant annet må ansatte på både politihuset i Oslo og Helsedirektoratet ta med matpakke på mandag.

– Synd

Blant hotellene som blir berørt, er profilerte Farris Bad i Larvik. Direktør Andreas Nilsson forteller til E24 at de i ettermiddag skal samle ledergruppen for å se hvilke tiltak som kan iverksettes.

TAR GREP: Direktør Andreas Nilsson ved Farris Bad.

Foto: Farris Bad

Planen er å holde dørene åpne, til tross for at 59 ansatte – nesten halvparten av det totale antallet arbeidstakere – er fagorganisert.

– Det blir kanskje begrensninger i mattilbudet og i spatilbudet. Folk skal få behandling, få bruke bassenget og få god mat og drikke, men selvsagt kan tilbudet blir redusert, sier Nilsson.

Se listen over berørte aktører her (ekstern lenke)

Han forteller at de kan drive med redusert bemanning «ganske lenge», men påpeker at de går inn i en stor konferanseuke.

– Det kommer dager til uken der vi er fullbooket, og derfor skal vi i ledergruppen treffes i ettermiddag og se på hvilket tilbud vi kan gi. Vi har visst om at dette kunne skje lenge, og har gjort forberedelser, sier han.

Nilsson håper selvsagt at streiken blir kortvarig.

– Da vi fikk beskjed om at meklingen fortsatte, vurderte vi det som positivt og trodde at man var veldig nære en løsning. Det er synd for begge parter at det her dras så langt, både gjester og personalet blir rammet. Vi får gjøre det beste ut av det, sier han.

– Søk informasjon

Hos hotellkjeden Scandic blir til sammen 31 av deres bedrifter rammet av streiken. Administrerende direktør Svein Arild Steen-Mevold i Scandic Norge forteller at det foreløpig ikke er klart nøyaktig hvor mange ansatte som blir berørt, men at det er et «betydelig antall».

VIL BISTÅ KUNDENE: Svein Arild Mevold, administrerende direktør i Scandic Hotels.

Foto: Frode Hansen VG

– Enkelte hoteller blir nødt til å stenge helt. Det gjelder per nå Scandic Park i Sandefjord og Scandic Solsiden Trondheim. På andre hoteller vil enkelte avdelinger bli stengt, mens noen vil berøres i enda mindre grad, sier Mevold.

– Hvordan skal kunder forholde seg til streiken?

– Vi oppfordrer våre kunder til å søke informasjon på våre nettsider eller ta direkte kontakt med hotellet det gjelder.

– Hva skjer med de som allerede har betalt for hotellovernatting hos dere, men som ikke nå vil få benyttet tjenesten? Vil de få igjen pengene?

– Vi vil bistå våre kunder med alternativ overnatting for de som berøres av streiken. Dersom vi ikke klarer å ombooke til andre hoteller i vår kjede, vil vi refundere.

– Gjør alt vi kan

Morten Thorvaldsen, konserndirektør i Thon Hotels, forteller at de vil gjøre at de kan for å holde hotellene åpne og unngå at kundene blir skadelidende.

– Tilbudet kan bli noe redusert, men vi holder åpent, sier Thorvaldsen.

– Hvor mange av deres ansatte er fagorganisert?

– Av de totalt antall ansatte er det snakk om 10 prosent. Det er også forklaringen på at vi vil klare å holde åpent, om enn med et noe redusert tilbud.

Clarion Hotel Royal Christiania regner med at det blir nødvendig å stenge ganske raskt som følge av streiken i hotell- og restaurantbransjen. 78 ansatte ved hotellet i Oslo tas ut i streik.

Hotellet er med sine 532 rom blant de største i hovedstaden.

– Dette vil føre til en rask nedstengning, forteller administrerende direktør André Schreiner til NTB.

Han vet foreløpig ikke når dette vil skje, men hotelledelsen arbeider med å finne alternative løsninger for gjestene.

– Det er veldig trist at vi havner i en streikesituasjon. Vi må gjøre det beste ut av det, sier direktøren.

Les også

Forhandlinger for hotell og restaurant i gang

Les også

– All time high i skibakkene

Les også

Legendarisk New York-hotell på tvangsauksjon

Her kan du lese mer om

 1. Hotell
 2. Restaurant

Flere artikler

 1. Streik i hotell- og restaurantbransjen

 2. Hotellstreiken trappes opp

 3. Mandag kan tusenvis av nordmenn måtte smøre matpakke

 4. Annonsørinnhold

 5. Norges største hotellkjeder varsler oppsigelser i sommer uten utvidelse av permitteringsordningen

 6. Storstreik kan stanse fly og busser