Norrønas svettelukt-dempende klær skaper Facebook-storm

Norrønas Facebook-sider opplever kundestorm etter avsløring om stoffer i deres klær som kan gi antibiotikaresistens. Sportsklærprodusenten blir ikke svett av den grunn.

SUKSESS: Norrøna har gjort stor suksess med sitt friluftstøy i Norge. Tidligere i år ble de også tildelt årets Handelspris, som deles ut av organisasjonen Virke.
Publisert:

En undersøkelse fra organisasjonen Framtiden i våre hender viser at flere produsenter av sport- og fritidsklær bruker kjemikalier som kan gi antibiotikaresistens.

Ifølge produsentene tilsettes stoffene for å hindre ubehagelig lukt og for at klærne skal kunne vaskes sjeldnere.

Og etter at NRK først skrev om saken forrige uke, har det nå blåst opp til storm på produsents Facebook-sider. Også en kampanje laget av Fremtiden i våre hender, lagt ut på deres Facebook-sider, er delt hele 1.608 ganger, og flere truer med boikott av Norrøna.

– Vi må si ifra

Lederen for Framtiden i våre hender, Arild Hermstad, forteller at organisasjonen har snakket med 20 norske og utenlandske sportsklærprodusenter for å finne ut om de bruker såkalte sølvstoffer i klærne.

– Norrøna er nå den eneste norske produsenten som bruker sølv og som sier at de vil fortsette med det, forteller Hermstad.

Adidas bruker også sølv i treningstøyet. Skitøyprodusenten Swix har tidligere brukt sølv, men har faset det ut i sin produksjon.

Nå oppfordrer miljøorganisasjonen folket til å be Norrøna skjerpe seg.

KAMPANJE: Med dette bildet ønsker Framtiden i våre hender å bevisstgjøre forbrukerne, og få det til å bruke sin makt. Bildet er hentet fra Framtiden i våre henders Facebook-side.

I kampanjen på Facebook skriver Fremtiden i våre hender at sølv i klær kan gjøre bakterier resistente mot antibiotika, og dermed forverre en av de største folkehelsetruslene verden står overfor. De ber forbrukere be Norrøna om å slutte å bruke antibakterielle stoffer.

– Dette er noe vi som forbrukere kan påvirke. Vi må si fra til produsentene og sportskjedene om at vi ikke ønsker slike produkter, sier Hermseth.

Les også

Norrøna på Handelsprisen 2015: - Et stykk spennende norsk retailhistorie

– Bytter til konkurrent

På Norrønas Facebook-side har mange kunder engasjert seg for å få Norrøna til å slutte med sølv. Flere skriver at de vurderer å velge konkurrerende produsenter i fremtiden. Se reaksjoner under.

Ansvarlig for bedriftens samfunnsansvar i Norrøna, Torbjørn Rodt, sier det er fint å se at folk er engasjerte, og at klesprodusenten også er opptatt av antibiotikaresistens.

Torbjørn Rodt

– Vi bruker polygiene behandlingen i vårt tekniske treningstøy som er laget av polyester. Denne behandlingen inneholder sølvsalt og ikke nanosølv. Sølvsaltet er bakteriehemmende og forhindrer dermed bakterievekst og så svettelukt. Vi vil at treningstøy skal ha så lang levetid som mulig og dermed minske miljøbelastningen til produktene, derfor legges polygiene til, sier Rodt til E24.

Han forteller at polyester som ikke er behandlet, veldig fort lukter vondt, og at lukten kan være vanskelig å få bort i vask.

– Med polygiene trenger man ikke å vaske treningstøyet så ofte eller på høye temperaturer, og dermed begrenser vi slitasjen på tøyet, sier Rodt.

Rodt avviser at denne behandlingen av tøyet bidrar til antibiotika-resistente bakterier.

– Den forskningen vi anser som pålitelig, finner ingen sammenheng mellom bruk av sølv og såkalt kryssresistens eller antibiotika-resistens.

Rodt opplyser også om at polygiene-behandlingen som inneholder sølvsalt kun brukes i fire prosent av Norrønas aktive kolleksjon, og representerte seks prosent av salgsvolumet i 2014. Det brukes i det tekniske treningstøyet og undertøy, samt i et par av isolasjonsjakkene.

– Vi vurderer fortløpende alternativ, og vi etterstreber alltid å lage de mest miljøvennlige produktene av den høyeste kvalitet.

Les også

De vant Handelsprisen 2015: Slik nådde Norrøna toppen

Overlege om sølvstoffer: Unødvendig

– Bruk av antibakterielt sølv i klær er ikke direkte farlig for mennesker, for det går ikke inn i kroppen, men bakteriefloraen kan endre seg. Vi frykter at disse stoffene på sikt kan gi antibiotikaresistens, sier Martin Steinbakk til E24.

Overlegen ved Folkehelseinstituttet karakteriserer bruken av sølvstoffer i treningstøy som unødvendig, og viser til at det for enkelte plagg er vist at etter rundt fire vask er mellom 50 og 90 prosent av sølvstoffene vasket ut.

– Effekten av sølv i klærne avtar altså raskt, sølvstoffer er en miljøtrussel, sier Steinbakk.

Oppfordringen hans er:

– Det er tryggere å bruke trygge vaskemidler. Bruk de og vask klærne som vanlig. Det er ikke nødvendig å tilsette stoffer som skal hindre svettelukt som følge av bakterievekst i uvaskede klær.

Les også

Regjeringen: – Juks påvirker ikke norske utslipp

Med Norrøna-jakke

Arild Hermstad

Framtiden i våre hender-leder Arild Hermstad er selv avbildet i en Norrøna-jakke på en av pressesidene til Fremtiden i våre hender, og svarer følgende når E24 spør om hans forhold til Norrøna:

– Jeg handlet jakken i 2012, uten å ane noe om dette. Ytterklær inneholder jo ikke slike stoffer. Jeg er svært glad i friluftsliv, og liker også mange av Norrønas produkter. Generelt er jeg opptatt av kvalitet på fritidsklær som brukes under tøffe forhold. Men det fins heldigvis andre enn Norrøna som produserer det.

– Jeg er også storforbruker av sykkelklær, og her er det også mange av de aktuelle merkene som bruker sølv for eksempel i sykkelbukser. Inntil Norrøna og de andre har ryddet opp i dette, vil jeg heller velge merker som har nulltoleranse mot antibakterielle stoffer i klærne.

Og legger til:

– Men kjøpt er kjøpt, og jeg kommer til å «bruke opp» de Norrøna klærne jeg har, avslutter Hermstad.

Les også

Her er norgesmesterens Birken-oppsett

Publisert: