Nabobil har kapret Airbnbs Norden-sjef: – Even er en rockestjerne innen delingsøkonomien

For tre uker siden ble det som er blitt kalt «bilenes Airbnb» lansert i Norge. Nå er den tidligere Norden-sjefen i Airbnb, Even Heggernes, blitt ansatt som daglig leder i bildelingsselskapet Nabobil.

GÅR TIL NABOBIL: Even Heggernes har bygd opp Airbnb i Norden. Nå tar han fatt på Nabobil i Norge.

Sindre Blicher Larsen
Publisert:,

Even Heggernes har god erfaring med delingsøkonomi etter nesten fire år hos Airbnb. Så når han fikk muligheten til å bli med i oppstartsfasen til Nabobil, måtte han gripe muligheten.

– Jeg har god erfaring med å drive en markedsplass, og dette er noe jeg brenner for. Jeg er vant til å putte kunden i førersetet. Med en slik tjeneste er det ekstremt viktig å lytte på kundenes tilbakemeldinger, forklarer Heggernes.

Airbnb har vært med å gjøre delingsøkonomi til noe flere kjenner til og driver med.

Gjennom sin tid i Airbnb har Heggernes lært å styre unna de verste fallgropene og at det er viktig å ha en kontinuerlig dialog med andre institusjoner.

– Vi i Nabobil snakker med skattemyndighetene om hvordan utleiere passer inn i det eksisterende regelverket, sier Heggernes.

Heggernes mener det er mye å vinne miljømessig på å dele bil, ettersom produksjonen står for en god del utslipp.

– Hvis én delt bil, i henhold til studie i USA, kan erstatte 9-13 produserte biler, så vil det bli bygget færre biler på sikt, forklarer Heggernes og fortsetter:

– Det er ikke nok idealister i verden til å endre miljøet alene, men hver eneste lille ting hjelper, og vi må kunne bruke ressursene til denne planeten mer fornuftig enn det vi gjør i dag.

Les også

Tjenestene for privat bilutleie står i kø i Norge

– En rockestjerne

Det var styreleder i Nabobil, Karl Munthe-Kaas, som ansatte Heggernes.

– Even er en rockestjerne innen delingsøkonomien. Vi ser at vi blir styrket av hans unike kjennskap til hvordan delingsøkonomien fungerer, og hans erfaring med å bygge en organisasjon rundt dette og få kommunisert utad at det å dele bil er kostnadsbesparende for de som leier, og en inntektskilde for de som leier ut, sier Munthe-Kaas til E24.

Heggernes har bygget opp Airbnb i Norden, og har vært med på å bygge opp Airbnb også i Storbritannia.

– Det han har gjort i Airbnb er å spre det glade budskap om deling. Tilsvarende kommer han å gjøre her også, samt å lede organisasjonen. Med ham på laget har ambisjonene vokst. Vi vil fortsette å bygge opp selskapet i Norge og forbedre brukerplattformen og teknologien. Vi skal bli mye større, sier Munthe-Kaas.

Les også

Nå kan du tjene penger på å leie ut bilen din

– Enormt mange trenger ikke bil

I dag finnes det rundt 2,5 millioner biler i Norge, og ledelsen i Nabobil mener at en stor andel av befolkningen ikke trenger å eie bil.

– Det er en enorm mengde mennesker som kun trenger bil i perioder, og hvis alle de går over til å bli Nabobil-brukere, vil vi vokse oss virkelig store. Vi håper at mange mennesker skal slippe å eie bil og at Nabobil blir en del i hvordan mennesker løser sine transportbehov, sier Munthe-Kaas.

Munthe-Kaas opplyser at Nabobil i løpet av tre uker har fått 3.500 brukere og 1.200 biler inn i sin database.

– I løpet av tre uker har vi fått 3.500 brukere og 1.200 biler. Jeg tror ikke det finnes et eneste bildelingsnettsted som har hatt en like rask vekst, sier Munthe-Kaas.

– I USA brukte et tilsvarende bildelingsselskap, Getaround.com, fire år på å vokse til like mange biler i San Fransisco-området som vi har greid på tre uker i Norge, sier Munthe-Kaas.

Han mener at potensialet for videre vekst er enormt.

– 1.200 biler er likevel en dråpe i havet. Om vi kan få med en prosent av bilene i Norge, vil vi ha 25.000 biler. Og vi mener at veldig mange flere kan leie ut biler. Potensialet er flere hundretusen brukere og titusener biler i Norge.

Les også

- Tenk på dette neste gang du har en idé som blir avvist

Les også

- Skal du drive med betalt transport, så skal du ha løyve

Les også

Møter konkurransen fra Rimi-Hagen med åpne armer