Snusprodusent: – Ender med at Odd-Bjørn, 55, må kjøpe snus til sin 47 år gamle bror

Et potensielt forbud mot smakstilsatt snus vil være kroken på døren for flere bedrifter, og gjøre et dypt innhogg i norsk handel, frykter bransjen.

Kommunikasjonsdirektør Nils Erlimo i Swedish Match Norge er urolig for opplysningene om at regjeringen vurderer snusforbud.
Publisert: Publisert:

Forrige uke skrev VG at regjeringen, som skal stramme opp norsk tobakkspolitikk, har vurdert å forby smakstilsatt snus. I tillegg diskuteres det å nekte fremtidens nordmenn å kjøpe tobakk livet ut.

Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) skal i løpet av mars legge frem Folkehelsemeldingen, hvor en ny tobakksstrategi er varslet.

Ifølge VGs kilder diskuterer regjeringspartiene et livsvarig tobakksforbud for kommende generasjoner.

Dersom opplysningene stemmer, vil det være ensbetydende med «kroken på døren» for snusprodusentene i Norge, mener kommunikasjonsdirektør Nils Erlimo i Swedish Match Norge.

Les på E24+

Ni spørsmål og svar om prishoppet på matvarer

– En nedre aldersgrense vil bety at markedet gradvis smuldrer opp med de negative konsekvenser det har for hele den norske handelen, sier han.

Samtidig venter han en eksplosjon i grensehandelen.

Spår merkelige konsekvenser

Swedish Match Norge så en oppgang i driftsinntekter på hele 40 prosent som følge av at grensene stengte under pandemien, ifølge Finansavisen.

Nå kan all handelen glippe tilbake over grensen for godt, frykter Erlimo.

– En mer personlig refleksjon er det komiske aspektet ved Odd-Bjørn, 55, som kjøper snus til sin 47 år gamle bror. De merkelige konsekvensene vil være mange, sier han.

Les også

Regjeringen skroter taxfree-nedleggelse

Ifølge VGs opplysninger har regjeringen også diskutert et forbud mot smakstilsatt snus. Snus med smaker som lakris og mint er populært i Norge, men også mer tradisjonell snus er tilsatt smak, ifølge produsentene selv.

– All snus har smak. Og hvis man følger den logikken, er dette et de facto forbud mot snus, sier Erlimo.

De mener et eventuelt forbud mot smakstilsatt snus vil innebære et næringsforbud, avhengig av hvordan man definerer hva som er tilsatt smak.

– Det synes vi er dumt, fordi vi mener, og forskningen er tydelig på, at snus er et mye mindre skadelig produkt enn sigaretter, og det er det mest vellykkede alternativet til sigarettrøyking.

Oppkjøpt

VG-oppslaget var det første snusprodusenten hadde hørt om den nåværende vurderingen, selv om noe lignende har vært foreslått tidligere.

– Vi er for en proporsjonal og streng regulering av snus basert på dens vitenskapelige fordeler, men ikke som nå med drakoniske indirekte forbud.

På spørsmål om Swedish Match, som nylig ble kjøpt opp av den amerikanske giganten Philip Morris, nå har satt advokatene i beredskap, er svaret nei.

– Ikke det jeg vet. Nå er nyheten under et døgn gammel, så det er umulig å svare på der jeg er nå. Men vi håper vel at dette ikke blir noe av.

Les også

Listhaug om «Vedum-pakkene» med snus: – Galskap satt i system

Philip Morris sa i 2016 at de har som et langsiktig mål å slutte å selge sigaretter for heller å satse på alternativer som ifølge dem er mindre skadelige. Nå kan det hende satsingen stumpes i Norge.

Helse- og omsorgsdepartementet ønsker ikke å kommentere opplysningene, eller Erlimos uttalelser. De viser til statssekretær Ole Henrik Bjørkholts svar før helgen:

– Regjeringens tobakksstrategi vil bli kommunisert ut i forbindelse med at vi legger fram ny folkehelsemelding. Den kommer i mars.

Publisert:

Her kan du lese mer om