Økokrim mistenker at kriminelle utnytter Skattefunn-ordningen

Økokrim etterforsker fem nordmenn siktet for skatteunndragelser i millionklassen gjennom misbruk av Skattefunn-ordningen. – Staten må være på vakt, advarer førstestatsadvokat.

PROBLEMATISK: Førstestatsadvokat Marianne S. Bender i Økokrim advarer om at Skattefunn-ordningen kan utnyttes av kriminelle.
  • NTB
Publisert: Publisert:

De fem personene fra Vest-Agder er siktet for grove skatteunndragelser i Dubai på til sammen opp mot 25 millioner kroner, skriver Dagens Næringsliv. Pengene skal de siktede ha fått utbetalt gjennom Skattefunn-ordningen, som gir skattefradrag til bedrifter som driver forsknings- og utviklingsprosjekter.

I 2015 får norske bedrifter fradrag og utbetalinger på 2,5 milliarder kroner, ifølge avisen.

– I Økokrims trusselvurdering trekkes Skattefunn- og leterefusjonsordningene fram spesielt fordi direkte utbetalinger fra staten øker sannsynligheten for bedragerier. Staten må være på vakt når det utbetales så enorme beløp til selskaper som er i underskuddsposisjon. Dette er skattepenger man risikerer går rett ut til kriminelle, sier førstestatsadvokat Marianne S. Bender i Økokrim til DN.

De fem personene som nå etterforskes av Økokrim, skal ha fått utbetalt penger gjennom ordningen i perioden 2004 til 2013. Økokrim mistenker at timelistene som refusjonsutbetalingene baserer seg på, ikke stemmer.

– Det er selvsagt problematisk at man kan drive forskning og få støtte fra Skattefunn-ordningen selv om dette skjer i et land som ikke samarbeider med Norge. Dette vanskeliggjør etterforskningen, sier Bender.

Les også

Brasiliansk milliardær arrestert i Petrobras-skandalen

Les også

Rederi tapte søksmål mot Forsvaret

Les også

Gresvig kan få 800.000 i bot for reklamepåstander

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Seks personer dømt til fengsel for hvitvasking av 58 millioner

  2. Bjarne Skeies oljeselskap får forelegg på 85 millioner

  3. Én person tiltalt for grove bedragerier mot 77 investorer

  4. Bedragerisiktet mann skal ha brukt investorers penger til kjøp av dyre klokker

  5. Betalt innhold

    Staten krever 326 millioner av seismikkselskap