Pål Gruben får anke hvitvaskingsdom

Tidligere investor og IT-sjef Pål Gruben får anket dommen på 3 år og seks måneder, men må betale tilbake 17,5 millioner kroner.

SISTE INSTANS: Pål Gruben får anket dommen om 3,5 års fengsel for hvitvasking. Her fra Oslo tingrett i 2013, med statsadvokat Håvard Kampen i Økokrim i forgrunnen.
Publisert:

Tidligere investor og IT-sjef Pål Gruben ble i lagmannsretten dømt til fengsel i tre år og seks måneder for hvitvasking av 24 millioner kroner.

I sommer ble det kjent at han anker dommen til Høyesterett, og tirsdag kom meldingen om at Høyesteretts ankeutvalg tillater anken fremmet.

Det er kun straffeutmålingen som skal behandles i Høyesterett. Inndragelsen på 17,5 millioner kroner vil ikke bli behandlet, selv om Gruben anket denne delen av dommen også.

Grubens advokat, John Christian Elden, sier de nå går inn for å få dommen ned til det fornuftige, som ifølge ham er langt lavere enn dommen fra tingretten og lagmannsretten.

– Det er nå rettskraftig lagt til grunn at det eneste han har gjort galt er å veksle inn sine egne lovlige men ubeskattede midler, og intet kriminelt, skriver Elden i en SMS til E24.

En kvinnelig medtiltalt, som i lagmannsretten ble dømt til to års fengsel, får også prøvet saken en siste gang i Høyesterett.

Som tidligere IT-sjef i DNB, og tjente store summer på investeringer i aksjemarkedet på 2000-tallet. Etter høyt spill i finansmarkedet fikk han kallenavn som «Gull-Gruben» og «Kongen», ifølge VG.

Gruben ble pågrepet av Økokrim i 2010, etter at han hadde vekslet 30.000 euro på Oslo Sentralstasjon.

Han har ikke erklært straffskyld.

Les også:

Mor dømt til å betale sønnens pornoaksjerOppbevarte 4,5 millioner i blokkleilighetPål Gruben anker fengselsdommen

Publisert: