Politiet har knekt bitcoin-koden: – Kriminelle vender tilbake til kontanter

Kripos mener de puster kriminelle i nakken når det kommer til bruk av kryptovaluta.

KRYPTOPOSITIVT: Politiadvokat Richard Beck Pedersen mener blokkjedeteknologi er et viktig verktøy for å ta kriminelle.
Publisert:

– Jeg synes ikke bitcoin fortjener et ensidig kriminelt stempel. Personlig vil jeg heller se fysiske kontanter forsvinne enn bitcoin, sier politiadvokat Richard Beck Pedersen.

Han har sammen med Kripos nettopp fått dømt to brødre i Oslo tingrett for utbredt salg av narkotika, hvor bitcoin har blitt brukt som betalingsmiddel. Millioner av kroner og flere bitcoin ble inndratt.

– Den siste saken fra Oslo tingrett var den første der vi har jobbet så aktivt med dette feltet, sier han.

MinE24 er Norges eneste app med komplett kursliste over de 100 mest populære kryptovalutaene. Lurer du på hvor mye bitcoin er verdt nå? Last ned appen i App Store eller Google Play, og hold deg oppdatert!

Ny type kriminelle

Les også

IT-nestor: – Bitcoin er et pyramidespill

Tilbake til kontanter


Politiet ser ut til å ha knekt koden når det kommer til bitcoin og kryptovaluta, og det har også flere kriminelle miljøer oppdaget.
– I samtaler med kolleger fra andre land kan deres erfaringer tyde på at kriminelle som tidligere har nyttiggjort seg av kryptovaluta, nå vender tilbake til gode gamle fysiske kontanter, sier Pedersen.
Politiadvokaten understreker at jobben med å forstå en stor verden av kryptovaluta, ikke er over.
– Vi utvikler kontinuerlig nye metoder for å bekjempe kriminalitet knyttet til kryptovaluta. Det har vært en utrolig lærerik prosess, og både tekniske og taktiske miljøer i Kripos har måtte lære seg nye ting.

Les også:
minE24 gir deg alle økonomi nyhetene på ett sted. Les mer og last ned her!

Finnes ingen nasjonal instruks

Lone Charlotte Pettersen er seksjonsleder for seksjonen for internettrelatert etterforskningsstøtte. Hun sier beslag av bitcoin fremdeles er upløyd mark.

– Det finnes ingen nasjonal instruks for håndtering av kryptovalutabeslag, men Kripos har en egen instruks som beskriver fremgangsmåten for beslag av kryptovaluta. Dersom man kommer i posisjon til å ta beslag av kryptovaluta, er det ikke spesielt utfordrende å håndtere beslaget frem til saken er rettskraftig avgjort, sier hun til E24 og gir eksempler.

– Kripos har gjort beslag av Bitcoin og andre kryptovalutaer i 3 forskjellige saker. Alle sakene er relatert til etterforskning på det mørke internettet.

I Sverige ble det nylig kjent at Kronefogden vil auksjonere bort bitcoin, som også solgte sine bitcoins langt over markedsverdi. Pettersen forklarer at det ikke er tatt noen beslutning om hva som vil skje med beslag av kryptovaluta.

– Det er ikke laget noen rutiner for håndtering av kryptovaluta etter at saken er rettskraftig avgjort og man har fått en dom på inndragning av kryptovaluta. Det antas at rutiner rundt dette må avgjøres på et høyere nivå enn Kripos, forklarer hun.

Hvor eller hvordan politiet oppbevarer sine privatnøkler inneholdende bitcoin og annen kryptovaluta ønsker de ikke å opplyse om.

MinE24 er Norges eneste app med komplett kursliste over de 100 mest populære kryptovalutaene.

Lurer du på hvor mye bitcoin eller IOTA er verdt nå? Last ned appen i App Store eller Google Play, og hold deg oppdatert!

Publisert: