Oljeanalytiker: - Jeg krysser fingrene for dette ikke er riktig

Statoil-razzia om mulig prismanipulering kan være starten på oljebransjens Libor-skandale.

Oljeanalytiker Thina M. Saltvedt i Nordea Markets.

Terje Bendiksby
  • Johann D. Sundberg
Publisert:

EU-kommisjonen har satt i gang undersøkelser om mulig omfattende prismanipulering i oljemarkedet.

Tirsdag gjennomførte kommisjonen razzia hos flere oljeselskaper og hos prissettingsbyrået Platts. Så langt er det bekreftet at Statoil, Shell og BP er blant oljeselskapene som undersøkes.

- Statoil er Norges største selskap og vår stolthet. Vi er alle deleiere i selskapet, sier oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets til E24.

Les også: Razzia hos Statoil

- Jeg krysser fingrene for at dette ikke er riktig og at Statoil blir sjekket ut av saken. Det gjør jeg virkelig, legger hun til.

Minner om Libor-saken

Hun mener saken kan minne om den såkalte Libor-skandalen hvor banker manipulerte offisielle rentesatser.

Libor-skandalen har så langt ført til at en rekke av verdens største banker er ilagt milliardbøter og at toppsjefer har måttet gå av.

Alvorlige mistanker

For mistankene er alvorlige.

Ifølge EU-kommisjonens pressemelding om saken mener man at oljeselskapene og Platts skal ha påvirket prissettingssystemet til Pratts på en slik måte at de offisielle prisene er blitt manipulert.

I tillegg mener kommisjonen at selskapene kan ha samarbeidet for å forhindre nye aktører fra å ta del i prissettingsprosessen.

Kommisjonen mener misligholdene kan ha pågått helt siden 2002.

Prisene som offentliggjøres av Platts brukes i handelen av fysisk olje og i handelen med finansielle derivater knyttet til olje og oljeprodukter.

- Selv små forstyrrelser i de oppgitte prisene kan ha stor betydning for prisen på råolje, raffinerte produkter og biodrivstoff, noe som kan ha ramme sluttbrukerne, skriver EU-kommisjonen.

- Forbrukerne taper på manipulering

Saltvedt er ikke i tvil om sakens alvor.

- Manipulering av denne type er en veldig stor sak. Og hvis det har forekommet manipulering er det oss forbrukere det har gått ut over, sier hun.

I tillegg til at prisene fra Platts sine informasjonssystemer brukes av personer og selskaper som handler olje og oljeprodukter skriver selskapet selv at regjeringer bruker det for beregning av royaltyinntekter fra selskapenes oljeproduksjon i landet.

Les også

- RBS inngår milliard-forlik i rentesakBarclays toppsjef gir fra seg bonusenBankgigant punger ut 56 milliarder kronerUBS må betale 8,4 milliarder for rentemanipulasjon- 9 milliarder i forlik for Libor-manipulasjonTre arrestert i London etter rente-manipulasjon

Publisert:

Flere artikler

  1. Fransk klage kan ha utløst Statoil-razzia

  2. - Oljetradere har incentiver ogmuligheter til prisjuks

  3. Oljeekspert: Hvis Statoil har gjort dette, kan Norge ha tjent

  4. Annonsørinnhold

  5. Betalt innhold

    Opprørte britiske politikere

  6. Etterforskningen av mulig oljeprisfiksing vokser