– Brasil vil fortsatt være et viktig marked for norske bedrifter

Til tross for en utfordrende situasjon i landet, skal Norge fortsette partnerskapet med Brasil, sier næringsminister Monica Mæland.

PLATTFORMSKIP: Fartøyet Cidade de Sao Mateus eies av norske BW Offshore og leies av det statlige brasilianske oljeselskapet Petrobras.
Publisert: Publisert:

Mandag ankommer næringsminister Monica Mæland (H) Brasil, i følge med blant andre Kronprins Haakon, på et offisielt besøk til landet.

Mælands mål med reisen er å knytte gode kontakter med brasilianske myndigheter og følge opp norske næringsinteresser i landet, opplyser hun i et intervju med E24.

– Brasil er nå i en utfordrende situasjon. Vår ambisjon er at Norge skal være en god og viktig partner for Brasil, også i turbulente tider, sier Mæland.

TROR PÅ PARTNERSKAP: Næringsminister Monica Mæland (H).

Brasils økonomi har gått inn i resesjon. Økonomien er rammet av fallende råvarepriser, blant annet lave oljepriser, fallende eksport særlig til Kina, en politisk krise og korrupsjonsskandalen i det statlige oljeselskapet Petrobras.

I tillegg til oljeprisfallet, tvinger korrupsjonsskandalen Petrobras til å kutte sine investeringer kraftig inneværende og neste år.

– Samtidig vil Brasil fortsatt være et viktig marked for norske bedrifter, særlig innen maritim og olje- og gass, sier Mæland.

– Til tross for nedgang i investeringene er Brasil verdens største offshoremarked.

Les også

Norsk toppsjef om korrupsjonsskandalen: – Det er veldig skummelt

– Rammer også norske bedrifter

Norske offshoreselskaper har tøffe tider. I tillegg til nedgangen i oljebransjen i Nordsjøen møter de store utfordringer i Brasil.

– Den økonomiske nedturen rammer også norske bedrifter. Blant annet ser vi at flere rederier mister sine kontrakter. Det er selvfølgelig svært uheldig for dem som rammes, sier næringsministeren.

Hun har forståelse for at norske bedrifter ønsker seg mer forutsigbare rammevilkår, og vil ta opp dette i møte med brasilianske myndigheter.

– Budskapet mitt er at norske bedrifter bidrar til å skape arbeidsplasser og verdier gjennom sine aktiviteter og investeringer i Brasil. Brasil er, og kommer til å være, et viktig land for norsk næringsliv, sier Mæland.

Les også

Korrupsjonsekspert: Tror flere norske selskaper har gitt etter for bestikkelser i Brasil

– 2016 blir betydelig verre

Danske Bank Markets tror det vil være betydelig behov og potensial for norske selskapers tjenester i Brasil på lengre sikt.

– Men det fordrer trolig også en del vanskeligere og større politiske endringer i landet som åpner for lavere krav til lokalt innhold i tjenestene som leveres til offshorenæringen, og at internasjonale olje og gasselskaper i større grad kan delta i offshoreutviklingen og lette investeringsbyrden på Petrobras alene, sier senioranalytiker Sondre Stormyr i Danske Bank Markets til E24.

– Det vil bedre konkurransedyktigheten til olje- og gassnæringen i Brasil, og på sikt igjen løfte etterspørselen etter norske tjenester til denne sektoren. 2016 kommer uansett til å bli betydelig verre enn 2015, og det er heller ingen garanti for at 2017 gir noen bedring, sier Stormyr.

42 norske bedrifter deltar

Brasil var og er et viktig marked for norske offshorerederier, fremholder Nærings- og fiskeridepartementet. Nedgangstidene i Brasil rammer norske bedrifter som allerede er i hardt vær som følge av den såkalte oljebremsen. Flere norske rederier har dessuten mistet kontraktene sine i korrupsjonsrammede Petrobras. Dette er bakgrunnen for næringsministerens besøk til Brasil.

Delegasjonen består av 75 representanter fra 42 bedrifter. Siem, Kongsberg maritime, Umoe og Statkraft er blant selskapene som deltar, opplyser Nærings- og fiskeridepartementet.

Les også

Brasil i resesjon

Besøket starter i hovedstaden Brasília. Programmet omfatter blant annet møte med Brasils visepresident Michel Temer, offisielle samtaler og åpning av en rundebordskonferanse om industri og næringsliv.

Reisen går deretter til Rio de Janeiro hvor kronprinsen blant annet vil møte delstatsmyndigheter og representanter for brasiliansk samfunnsliv og næringsliv.

Les også

Brasil i resesjon

Les også

Brasil kan få smell etter Kinas valutajustering

Les også

Første dom i Brasils Petrobras-skandale

Publisert: