Her er Yaras teknodingser

Digitalisering er i ferd med å endre landbruket, mener Yara, som tilbyr en rekke teknologiske dingser og apper som lar bønder overvåke og øke avlingene.

DIGITAL BONDE: Landbruket digitaliseres, og smarttelefoner og smarte sensorer skaper nye muligheter for matprodusenter. Gjødselselskapet Yara mener dette gir fordeler både for selskapet og kundene. Dette er Yaras mobilapp CheckIT, som gir tilgang til en database med bilder som viser mangelsymptomer i planter.

Foto: Yara International
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Dagens bønder bruker apper og dingser like mye som hakke og grev.

Det har gjødselgiganten Yara International merket seg.

Selskapet leverer nemlig både mobilapper og elektroniske dingser til kundene sine.

Yara tilbyr en rekke avanserte elektroniske hjelpemidler som lar bøndene overvåke avlinger for å se hvor mye vann og gjødsel plantene trenger.

– Man har kanskje en litt gammeldags forestilling om hvordan bønder jobber. Mange bønder er ekstremt avanserte, og bruker vitenskap og teknologi for å øke avlingene, sier Yara-sjef Svein Tore Holsether til E24.

Utviklingen gjør også at selskapets agronomer kan samle inn mer data og kunnskap, og gi bedre råd enn før, mener konsernsjefen.

– Det som er spennende nå er at vi i mye større grad kan koble sensorteknologi, satellittdata og Big Data til å gi enda mer presise råd til bøndene, sier han.

Her er en liste over noen av dingsene, appene og tjenestene den norske gjødselgiganten tilbyr for å gjøre livet enklere for dem som dyrker maten vår:

 • N-Sensor, optisk sensor som monteres på taket av en traktor, og måler lysrefleksjonene i avlingen for å finne ut hvor det trengs mer gjødsel
 • Yara N-Tester, håndholdt innretning som måler nitrogennivået på blader og hjelper bonden å planlegge riktig gjødsling
 • Yaras vannsensor, en magnet som settes på et blad og måler «vanntrykket» mellom to sonder, og avdekker om planten trenger mer eller mindre vann
 • ImageIT, app hvor bonden tar bilder av avlingen, og appen anbefaler korrekt bruk av nitrogengjødsel blant annet ved å studere grønnfargen og mengden brunt løv
 • Check-IT, app som gir bonden tilgang til Yaras online database med bilder av mangelsymptomer i blant annet korn, potet, bringebær, gulrot og salat
 • Megalab, kunnskapsbank hvor bønder kan få anbefalt komplette plantenæringsprogrammer med basis i analyse av blad- og jordprøver

MÅLER LYS: Yara N-Sensor er en optisk sensor som festes på taket av en traktor. Mens man kjører, måler sensoren lysrefleksjoner, og viser hvilke deler av avlingen som trenger mer gjødsel.

Foto: Yara International

– Sterkt voksende

– Hele området rundt presisjonslandbruk er mye i fokus og sterkt voksende, sier Terje Knutsen, som er Yaras direktør for området plantenæring (Crop Nutrition), til E24.

– Vi har gode verktøy. Mye av fokuset nå er å få disse verktøyene ut og få dem spredt og få en rask vekst, sier han.

Så langt er det særlig større bønder i de mest utviklede områdene som i størst grad bruker avansert teknologi, som i Europa, ifølge Yara. Men flere områder kommer til.

– Vi jobber nå inn i Brasil, hvor det typisk ofte er store bønder, som i større grad har mulighet til å ta i bruk slike verktøy, sier Knutsen.

Han sier at investeringen som regel tjenes raskt inn igjen, fordi bedre målinger gjør at bøndene bruker mindre gjødsel, og bruker den mer effektivt så de får bedre avlinger.

– Totalt sett kan det være et sted mellom 10 og 13 prosent, så det er en betydelig effekt som gir gode resultater for bonden, sier Knutsen.

MÅLER BLADER: Yara N-Tester, en håndholdt innretning som måler nitrogennivå i blader.

Foto: Yara International

Egen nettside

Selskapet har også en egen plattform kalt My Yara, hvor bønder logger seg inn og får oversikt over alle sine data og Yaras hjelpemidler. Denne er etablert i en pilotutgave i noen utvalgte markeder i Europa.

– Vi tilbyr verktøy som bonden kan gjøre bruk av for å ha en bedre styring med gårdsdriften, sier Knutsen.

– Vi investerer tungt i dette området, og bruker mye ressurser på å sørge for at vi er langt fremme. Vi er overbevist om at den digitaliseringen ikke bare vil fortsette, men akselerere tungt, sier han.

Samarbeid med Bayer

Digitaliseringen av landbruket har også fått opp øynene til andre aktører. Yara inngikk nylig et samarbeid med tyske Bayer, som får tilgang til Yaras programvare og sensorer på lisens.

– Vårt fokus er mer inn mot plantenæring, mens for eksempel Bayers fokus er mer inn mot plantevernmidler, sier Knutsen.

I fjor kjøpte Yara også det bulgarske selskapet MicroAccount, som leverer digitale verktøy og løsninger, for å styrke sin posisjon som leverandør av datatjenester til moderne landbruk.

– Det handler om å komme enda nærmere bonden, sier Holsether.

– Der jobber vi med veldig mye spennende, både vår «farmer-centric»-strategi og hvordan vi jobber med å få mer og mer teknologi inn, som N-Sensor, MyYara og annen teknologi som gjør bondens liv enklere, sier Yara-sjefen.

På bygden i Thailand

Holsether sier at selskapet når ut til bøndene på en helt annen måte enn før. Nylig besøkte han en bonde i Thailand som produserte kinakål på en liten gård, hvor vannet måtte pumpes for hånd.

– Men han har jo smarttelefon, og bruker den til å kommunisere med våre agronomer for å få riktig råd. Gjennom det har han klart å øke både kvalitet og volum på avlingen, sier Holsether.

– Det ville vi ikke klart å få til før i tiden, men nå åpner det seg muligheter. Og det vil drive etterspørselen etter våre produkter, i alle fall så lenge vi klarer å øke bondens lønnsomhet, sier han.

MÅLER TRYKK: Yaras vannsensor, en magnet som settes på et blad på planten og måler «vanntrykket» i bladet mellom to sonder, og dermed avdekker om planten trenger mer eller mindre vann. Her på en limeplante.

Foto: Yara International

Fordeler for alle

Bedre overvåkning gjør også at bøndene sparer miljøet, ved at de slipper å gjødsle for mye eller bruke for mye vann på feil steder. Mange steder er det overforbruk av vann fordi bøndene ikke har gode nok verktøy til å overvåke avlingene.

Økt bruk av teknologiske løsninger gir fordeler både for selskapet og kundene, mener Yara-sjefen.

– Da driver vi etterspørselen etter våre produkter, men vi driver også lønnsomheten for bonden, sier Holsether.

Les også

Slik er Yaras milliardplan

Les også

Yaras resultat ned 40 prosent

Les også

Yara-sjefen ville ikke ha høyere lønn

Her kan du lese mer om

 1. Yara
 2. Digitalisering
 3. Landbruk

Flere artikler

 1. Yara vil dele opp selskapet: Håper på nytt veksteventyr

 2. Yara-sjefen om markedsutsiktene: – Klart det er positivt

 3. Digitalisering og robotisering – noen av mulighetene den fjerde industrielle revolusjonen gir oss

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Roboter, droner og ny teknologi skal hjelpe Statoil å tjene enda mer penger

 6. Spacemaker AI vil bygge byer med kunstig intelligens