DNBs styreleder vurderer nye varslingsrutiner

DNB styreleder Anne Carine Tanum sier hun vil vurdere om DNB skal opprette en ekstern kanal hvor ansatte kan melde ifra om kritikkverdige forhold i konsernet.

VURDERER NYE VARSLINGSRUTINER: Styreleder Anne Carine Tanum i DNB og konsernsjef Rune Bjerke på DNBs generalforsamling i Oslo tirsdag.

Foto: Terje Bendiksby NTB scanpix
 • Karl Wig
 • Anders Park Framstad
Publisert:,

Det kom frem under tirsdagens generalforsamling i DNB, hvor Tanum og resten av styret fikk kritikk for å ikke være orientert om skatteparadis-praksisen ved DNB Luxembourg.

I motsetning til andre store statseide konserner, instruerer DNB sine ansatte om å gå til sjefen for konsernrevisjon eller nærmeste leder når de vil varsle om kritikkverdige forhold – en praksis som har vakt reaksjoner blant enkelte ansatte internt.

Les også

De har varslingsrutinene DNB mangler: – Ingen skal være redde for å si ifra

Vil vurdere endringer

DNBs varslerordning ble etablert i 2006 og har hatt «bred enighet i styret og blant de tillitsvalgte», ifølge banken.

Men på direkte spørsmål fra E24 åpner styreleder Anne Carine Tanum nå for å utvide varslingsmuligheten:

– Vi har en rutine som går ut på at man varsler til konsernrevisor. Et av de temaene som styret kommer til å se på fremover er om man nettopp også skal endre den rutinen og få en ekstern kanal i tillegg til konsernrevisor. Det er noe styret vil vurdere fremover, sier Tanum.

I så fall vil DNB følge etter Statoil, Telenor og Hydro, som alle tilbyr sine ansatte å henvende seg til varsler-hjelpelinjer som er operert av en uavhengig, ekstern leverandør. Her kan ansatte også melde ifra anonymt om de ønsker.

Les også

DNBs styre blir sittende

REAGERER: Varslingsekspert og universitetslelektor Birthe Eriksen ved NHH lar seg ikke imponere over dagens varslingsrutiner i DNB.

Foto:

Mener DNB må gjøre «full gjennomgang»

Statoil-informasjonssjef Glad Bård Pedersen har begrunnet ordningen med at «ingen skal være redde for å si ifra».

– Det gir oss størst mulighet til å fange opp alle bekymringer rundt etisk atferd, også fra personer som ikke ønsker å stå fram med navn. Selv om vi foretrekker at man varsler nærmeste leder, kan det oppstå tilfeller hvor folk ikke ønsker å identifisere seg selv, sa han til E24 i helgen.

I Statoil og Telenor er ansatte dessuten underlagt plikt til å varsle om de får kjennskap til uetiske eller ulovlig forhold i konsernet.

Varslingsforsker Birthe Eriksen ved NHH kom lørdag med en klar oppfordring til DNB om å gjøre slik styrelederen nå åpner for:

– Dersom dette er alt DNB har, er min klare anbefaling at DNB foretar en full gjennomgang av sine regler opp mot moderne forventninger til interne varslingsrutiner, sa eksperten til E24 om dagens DNB-ordning.

Her kan du lese mer om

 1. DNB
 2. Luxembourg
 3. Panama papers

Flere artikler

 1. – Ingen skal være redde for å si ifra

 2. DNB alene blant statseide kjemper: Har ikke eksterne varslerkanaler

 3. DNBs styre blir sittende

 4. Annonsørinnhold

 5. Departementet har flere spørsmål til DNB

 6. DNB-sjefens stilling ikke spørsmål for styret