Handelsbanken-sjef om boliglånskundene: – Steintøff konkurranse i det norske markedet

Handelsbankens norgessjef mener kampen om boliglånskundene er knallhard. Nei, da hadde bankene allerede satt ned renten, kontrer Forbrukerrådet.

UTLÅNSVEKST: Handelsbanken sjef i Norge, Dag Tjernsmo, la onsdag frem resultatene for tredje kvartal.
Publisert:

Etter det nylige rentekuttet fra Danske Bank har eksperter varslet at flere banker vil ta opp kampen gjennom å senke egne utlånsrenter.

– Jeg synes det har vært steinhard kamp lenge, sier Handelsbankens norgessjef Dag Tjernsmo til E24.

Han la onsdag frem regnskapet for tredje kvartal.

Det viste utlånsvekst både til bedrifter og på boliglån, noe som bidro til at storbanken norske avdeling for første gang bikket milliarden i omsetning på et kvartal.

Den svenske Handelsbanken har nå lånt ut nærmere 90 milliarder kroner til norske boliger, men kommer ikke til å kunngjøre noen generell rentenedgang for boliglånskundene.

Lånerenten bestemmes nemlig ved hvert enkelt lokalkontor.

– Vi har 49 bankkontor fra Tromsø til Kristiansand og de har en høy grad av desentralisert styring. Den lokale banksjefen og medarbeidere bestemmer prisen lokalt, sier Tjernsmo.

– I situasjoner der vi må kjempe på pris om gode kunder, vil det lokale kontoret selv sørge for å være konkurransedyktig. Jeg annonserer ikke med det en generell rentenedgang. Det betyr at vi løser dette med hver enkelt kunde i de tilfellene det dreier seg om, sier han.

Les også

Sjeføkonom etterlyser boligbrems i statsbudsjettet

Uenige om konkurransen

Totalt har banken lånt ut 240 milliarder kroner i Norge. Det er fordelt på nær 22.000 bedriftskunder og mer enn 108.000 personkunder.

Siden nyttår er Handelsbankens utlånsvekst til det norske bedriftsmarkedet på 4,2 prosent. Banken har lånt ut 1,6 prosent mer til personmarkedet, som i all hovedsak utgjøres av boliglån.

Men det er ikke på boliglån banken tjener mest, ifølge Tjernsmo.

– Inntjeningen isolert sett på boliglånsporteføljene i bankene er snarere med å senke lønnsomheten enn å øke den, fordi det er så steintøff konkurranse i det norske markedet om boliglånskundene, sier han.

DISKUTABELT: Fagdirektør Jorge Jensen hos Forbukerrådet mener det er diskuterbart hvor steintøff konkurransen er.

Fagdirektør for finans Jorge Jensen i Forbrukerrådet mener bildet av den «steintøffe» konkurransen kan nyanseres.

– Konkurransen kommer litt an på hva man er vant til. Norske banker vil vite at til neste år beholder de 95 prosent av kundene. Slik sett vil enhver kamp om bankkunder virke som en skarp konkurranse.

Les også

Boligundersøkelse etter prisfall: Én av fire venter med boligkjøp

Tjener mer på kundene

Jensen viser til at bankenes rentemargin, altså hva de tjener på sine kunder, ikke har blitt lavere, men tvert imot økt gjennom året så langt.

I fjor høst var økte kostnader på grunn av høyere pengemarkedsrente (nibor) en av årsakene norske banker oppga da de skrudde opp boliglånsrenten.

Nibor-renten nådde over 1,2 prosent i slutten av desember, men har siden den gang falt betydelig. På det laveste var denne renten under 0,8 prosent i september.

Pengemarkedsrenten danner grunnlaget for mange utlånsrenter til husholdninger og bedrifter, og er en av de viktigste nøkkelrentene i det norske markedet.

– Kanskje beviset på at konkurransen kunne vært skarpere ligger i at gjennom hele 2017 har rentemarginen økt. Hvis det hadde vært skikkelig skarp konkurranse hadde nok rentenedgangen på boliglån kommet tidligere. Det er jo konkurransesituasjonen som avgjør prisen, sier Jensen.

Hold deg oppdatert på renteutviklingen. Last ned mine 24 i Apple Store eller Google Play.

Les også

Kan bety lavere priser på nye boligprosjekter

Les også

Sjeføkonom frykter unge kan pådra seg en «ryggsekk» med boliggjeld

Les også

Danske Bank tror boligprisfallet fortsetter

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om