Hval sjokoladefabrikk: Gir sukkeravgiften skylden for millionunderskudd og permitteringer

2018 ble et år Hval sjokoladefabrikk ikke vil se tilbake på med glede. De tapte fem millioner kroner - og måtte permittere ansatte for første gang. 

MOTSTAND: Familiebedriften Hval sjokoladefabrikk har markert seg i debatten om sukkeravgiften. Sjokoladegründer R. Rune Forsberg (t.v) og daglig leder Adrian Forsberg (t.h) troppet i høst opp utenfor Statsministerens kontor da statsminister Erna Solberg, finansminister Siv Jensen og kulturminister Trine Skei Grande møtes til budsjettkonferanse.

Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix
Publisert:

Sukkeravgiften (se faktaboks) får skylden for det vanskelige året for Hval sjokoladefabrikk, er deres klare konklusjon. Selskapet egne beregninger viser at avgiftsøkningen på 83 prosent reduserte omsetningen deres med cirka 10 millioner kroner.

– Resultatet for 2018 er på ingen måte overraskende, og det er uten tvil sukkeravgiften som er den største grunnen, sier daglig leder Adrian Forsberg til E24.

– Frustrerende

Forsberg forteller at de ikke har mistet kunder i fjor, noe de mener understreker at sukkeravgiften er hovedårsaken til nedgangen i 2018.

– Det har vært et frustrerende år hvor vi har jobbet hardt opp mot denne økningen mot både politikere, i mediene og ellers i bransjen.

Salgsinntektene til selskapet falt fra 47,2 millioner kroner i 2017 til 38,8 millioner kroner i fjor.

Det gjorde at driftsresultatet på 2,3 millioner kroner ble snudd til et underskudd på cirka fem millioner kroner.

Les også: Regjeringen endrer den omstridte sukkeravgiften

Vinden har snudd

Ordresituasjonen hos Hval har bedret seg i 2019, etter at sjokolade- og sukkeravgiften ble reversert tilbake til 20,19 kroner kiloet fra de 36,92 kroner som ble innført 2018.

– Vi er glad for at myndighetene nå har bedret rammebetingelsene, sier Forsberg, og legger trykk på «bedret».

Hval er nemlig ikke helt fornøyd.

– Avgiften er i dag helt feil utformet. Den treffer helt vilkårlige produkter, sånn som om sjokoladen er på over- eller undersiden av marsipanen. I dag er det en ren fiskal avgift, og skal den ha en effekt for folkehelsen, så må den utformes annerledes, sier Forsberg.

Les også

Knallår for potetgullprodusenter: – Solgte 5,2 millioner flere poser enn året før

Hval skal nå sitte i referansegruppen i utvalget som skal utrede sukkeravgiften. Utredningen kommer etter Hval klagde avgiften inn for ESA, noe de begrunnet med at den var konkurransevridende.

– Vi er glad for at de nå tar grep, og at vi i større grad en tidligere blir hørt i vår frustrasjon, sier Forsberg.

Sukkeravgiften for brus, som ikke ble justert ned i år, skal også skal utredes.

Les også

Negativ volumutvikling for Orkla: – Enorm økning i avgiftene

Brå endring skapte trøbbel

Selv om bedriften har solid egenkapital, så kunne økningen i sukkeravgiften fått store konsekvenser for deres fremtid.

– Vi har vært bekymret for blant annet likviditeten. Det gikk fire uker fra avgiften ble vedtatt til den fikk effekt, noe som gjorde det vanskelig å omstille oss på en god måte. Heldigvis gikk vi ut av 2017 med en god soliditet og balanse, men vi hadde ikke klart oss ett år til på 2018-nivået for sukkeravgiften uten at vi har måttet gjøre store endringer i strategi og bedrift, sier Forsberg.

På toppen av den plutselig avgiftsendringen kom en rekordvarm sommer.

– En veldig varm og god sommer gjorde at folk spiste mer is enn sjokolade, noe vi også fikk føle på.

Her kan du lese mer om