Energi Norge: Ikke mulig å utsette innføringen av ny nettleieordning
Selv om Ap, Sp og SV nå er enige om å utsette innføringen av den nye nettleieordningen fra nyttår, mener energibransjen at dette ikke er teknisk mulig.
De tre partiene er enige om at den nye forskriften om nettleie ikke skal innføres fra 1. januar og heller ikke i løpet av våren 2022.
Men så lett er det ikke, ifølge Energi Norge, som er interesse- og arbeidsgiverorganisasjonen for energiselskaper.
– Stortingspartiene vet utmerket godt at det ikke lenger er mulig for nettselskapene å utsette innføringen, fordi systemet allerede er teknisk på plass. Vi har lojalt innrettet oss etter det statsråden senest mandag sa til Stortinget, at ordningen skal innføres, sier Energi Norge-sjef Knut Kroepelien til Aftenposten.
– Vi har således ingen mulighet til å utsette ordningen i praksis, sier Kroepelien.
Kroepelien utdyper til E24 at Energi Norge nylig har kartlagt hvorvidt det er mulig rent praktisk og teknisk å reversere de systemene som det nå har blitt brukt måneder på å forberede og innføre.
– Vi har informert departementene og stortinget om dette fortløpende. Derfor er det svært vanskelig å forstå hvorfor det gjøres et vedtak det ikke er mulig å følge opp, sier Kroepelien.
Nå er det opp til politikerne å rydde opp, for å dempe den usikkerheten som har oppstått, ifølge Kroepelien.
– Vi vil bruke kreftene våre på strømstøtteordningen, sier han.
Advarer
SVs energipolitiske talsperson, Lars Haltbrekken, svarer at han vil på det sterkeste advarer Energi Norge og nettselskapene om å ikke lytte til det flertallet på Stortinget ber dem om.
– Det handler om å gi folk trygghet, sier Haltbrekken i en uttalelse til E24.
Haltbrekken sier det «selvfølgelig» er mulig å videreføre dagens ordning. Han mener uttalelsen til Energi Norge-sjefen bidrar til å skape usikkerhet hos de som nå er engstelige for hva den nye ordningen vil ha å si for deres strømregning.
– Det er svært uheldig at Kroepelien nå gir inntrykk av at de ikke vil følge stortingsflertallet, sier Haltbrekken.
Kraftbransjen fortviler
Den nye ordningen betyr at nettleien skal endres slik at det blir dyrt å bruke for eksempel dusj, komfyr, vaskemaskin og elbillader samtidig. Nettselskapene kan velge ulike modeller, men et fellestrekk er at man skal slippe en stor ekstraregning hvis man klarer å spre forbruket sitt.
Knut Lockert er sjef for Distriktsenergi, som representerer nett- og kraftselskaper i distriktene.
– Senest denne uken gikk regjeringen ut og presiserte at ny nettleieordning vil bli gjennomført som planlagt. Selskapene har rigget seg for dette og det vil være for sent å snu for de aller fleste, sier Lockert.
Lockert sier de derfor regner med at de fleste selskapene innfører endringen uansett.
– Og vi understreker at det er i tråd med dagens regelverk hvilket RME har presisert. Det er altså kun en tvungen innføring som regjeringen nå setter foten ned for.
– Denne vinglingen er naturligvis helt uholdbart å forholde seg til fra nettselskapenes side. Det er rett og slett ikke mulig å få gjort jobben sin under slike rammebetingelser.
Lockert peker på at systemene skal rigges, systemleverandørene skal ha ledig tid, kunder skal informeres og alt skal på plass for å gjennomføre pålagte endringer i tråd med det myndighetene tidligere har bestemt og som gjaldt inntil i dag.
– Politiske krumspring er vi vant med, men denne her så tett mot datoen for gjennomføring, det holder rett og slett ikke, sier Lockert.
Huseierne: Viktig at selskapene følger opp
Energipolitisk rådgiver Linda Ørstavik Öberg i forbrukerorganisasjonen Huseierne sier de forventer at nettselskapene nå viderefører dagens prismodell, og «ikke utnytter smutthull som finnes i dagens regelverk».
– Det er viktig at selskapene følger opp de politisk signalene som gis, sier Ørstavik Öberg.
– Er det heldig å snu to uker før en ny ordning skal innføres?
– Vi hadde ønsket denne avklaringen lenge før. Dette er ikke en ny diskusjon, dette har pågått over flere år. Protestene og innspillene har vært mange, og man hadde hatt mulighet til å ombestemme seg litt tidligere. Men det er aldri for sent å snu.
– De nettselskapene som allerede har innført ny nettleie, hva skal de gjøre?
– Problemet er at nettselskapene har så mange ordninger i dag også. Vi mener at de som har vært raske med å innføre ny systemer burde ha mulighet til å komme tilbake til den modellen de hadde før, i påvente av en felles modell som har større støtte.
Enige om strømstøtte
Regjeringspartiene og SV er enige om endringer i strømpakken, som nå øker med over 1,1 milliard kroner. Regjeringen skal nå ta en større del av regningen.
200 millioner skal gå til kommunene, og skal brukes på sosialhjelp til flere som trenger støtte. I tillegg skal 465 millioner gå til økt bostøtte i januar, februar, mars. Det skal bidra til at 50.000 flere får rett til bostøtte, ifølge regjeringen.
Rundt 460 millioner kroner skal gå til økt kompensasjon til alle, ved å øke graden av høye strømpriser som regjeringen dekker fra 50 til 55 prosent.