LO vil be regjeringen om lønnsstøtteordning

Samtidig varsler Virke og NHO at de vil be om at den nasjonale kompensasjonsordningen gjeninnføres.

FORVENTER AT FLERE BIDRAR: LO-leder Peggy Hessen Følsvik vil at arbeidsgiverne tar mer ansvar sammen med myndighetene.
Publisert:

Klokken 11.30 fredag møter partene i arbeidslivet næringsministeren om situasjonen som følge av nye nasjonale corona-tiltak.

Da vil LO be regjeringen om å utarbeide en lønnsstøtteordning som kan stå klar om 14 dager dersom situasjonen forverres.

– Nå trenger vi først og fremst ordninger som holder folk i jobb. Vi ber regjeringen forberede en lønnsstøtteordning som kan rulles ut for å holde hjulene i gang, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

LO-lederen ber også arbeidsgiverne om å stille opp. Sammen med myndighetene må de sikre at arbeidstagere får gratis hurtigtester og tilbud om vaksine på arbeidsplassen, mener Følsvik.

HAR TYDELIGE FORVENTNINGER: Administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen i Virke vil ha kompensasjon til kriserammede bedrifter etter nye corona-tiltak.

Virke vil ha nasjonal ordning

Virke-sjefen ba torsdag om å få et møte med næringsminister Jan Christian Vestre. Han er glad for at det ble kalt inn til møte allerede fredag.

– Vi forventer en dialog med departementet og at de er raske tilbake fra regjeringen. Oslo kommune sier de ikke har apparatet til å håndtere den kommunale ordningen, det er ikke godt nok. Da mener vi at må tilbake på en nasjonal ordning, og det må avklares raskt, sier Virke-sjef Ivar Horneland Kristensen til E24.

– Vi kommer til å legge frem situasjonen slik vi ser den. Vi har klare forventninger om at regjeringen raskt kommer tilbake med de tiltakene vi trenger, sier Kristensen.

Han beskriver en situasjon som er dramatisk for reiselivet, serveringsbransjen og kulturlivet:

– I reiselivsbransjen har vi et medlem som opplever at 90 prosent av omsetningen har blitt borte i løpet av en uke. I serveringsbransjen har jeg snakket med en aktør som virkelig har satset, men som nå har opplevd å miste en million i omsetning på bare noen dager. I kultursektoren – før i går var det en markedssvikt på 35 prosent. Folks atferd blir mer reservert på grunn av den usikkerheten som er. Etter de nye tiltakene som ble presentert i går, har det rast inn med avbestillinger.

Ifølge Kristensen er situasjonen for disse bransjene på nivå med den de opplevde 12. mars i fjor.

– Eller kanskje til og med verre fordi de har vært gjennom så tøffe tak. Det skaper en veldig usikker situasjon, sier han.

Det er dermed disse bransjene som nå blir de viktige å kompensere, mener Virke. Men organisasjonen følger situasjonen tett. 

KREVER HANDLING: Administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO ønsker tiltak som kan bidra til å holde folk i jobb.

Også NHO ønsker at den nasjonale kompensasjonsordningen gjeninnføres.

NHO-sjef Ole Erik Almlid sier til E24 at organisasjonen vil kreve at regjeringen gjeninnfører ordningen raskt.

– Det vi er opptatt av nå er å signalisere tydelig at de smitteverntiltakene som kom i går, rammer flere bedrifter. Spesielt blir de som har vært rammet gjennom pandemien, nå rammet i den sesongen hvor de skal tjene penger, sier Almlid.

Han legger til at han synes det er bra at regjeringen inviterer partene i arbeidslivet på råd, og at de gjorde det raskt.

I likhet med LO er NHO opptatt av at det bør komme tiltak som bidrar til å holde folk i jobb.

– Vi er også opptatt av at man ser på ordninger som gjør at man slipper å permittere, at man kan holde folk i jobb slik at man komme raskt i gang igjen, sier Almlid.

Les også

Utelivsaktør frykter å måtte permittere halvparten

Forlenger kommunal kompensasjonsordning

Torsdag presenterte finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) nye økonomiske tiltak da det ble kjent at den nye omikron-varianten krever nye tiltak.

Arbeidsgiverperioden ved coronarelatert sykefraværer reduseres, slik at staten tar regningen fra dag seks. I tillegg videreføres den kommunale kompensasjonsordningen for kultur-, frivillighets- og idrettssektoren.

Den kommunale kompensasjonsordningen på 200 millioner kroner blir stående til januar, og Vedum sier regjeringen vil komme tilbake til en eventuell videreføring etter nyttår.

NHO ønsker nå at arbeidsgiverperioden ved coronarelatert sykefravær reduseres til tre dager, og at arbeidsgiverperioden ved permitteringer reduseres til fem dager.

Også Virke forventer at regjeringen kommer med tiltak knyttet til permitteringer.

– Nå går en del av ordningene ut, og den nye situasjonen kommer til å føre til at de som hadde planlagt å ta tilbake folk, kanskje ikke har grunnlag for det. Vi forventer å få diskutert det med regjeringen, sier Kristensen.

Publisert: